Amerikan-türk Ortaklığı, Kosova'da 700 Milyon Avroluk Otoyol İnşa Edecek

Kosova Hükümeti ile ABD-Türkiye ortaklığı "Bechtel- Enka" şirketi arasında ülkede ilk otoyolun yapılmasına ilişkin sözleşme imzalandı

Kosova Hükümeti ile ABD-Türkiye ortaklığı "Bechtel- Enka" şirketi arasında ülkede ilk otoyolun yapılmasına ilişkin sözleşme imzalandı. Yaklaşık 700 milyon avroya mal olacak olan otoyol, Kosova tarihinin en büyük projesi olarak nitelendirildi.
Arnavutluk-Kosova sınır kapısı Vırmiça ve Kosova-Sırbistan sınır kapısı Merdare'ya kadar uzanacak olan 110 kilometrelik otoyolun yapım sözleşmesi, Kosova Ulaştırma ve Telekomünikasyon Bakanı Fatmir Limaj ile Bechtel ve Enka temsilcileri tarafından imzalandı. İmza töreninde Kosova Başbakanı Hashim Thaçi, Kosova'nın ABD, Türkiye ve İngiltere Büyükelçileri hazır bulundu. Yaklaşık 700 milyon avroya mal olacak olan otoyol, Kosova tarihinde en büyük ve en önemli proje olarak nitelendirildi.
Kosova Başbakanı Hashim Thaçi, törende yaptığı konuşmada, otoyol sözleşmesinin imzalanmasını Kosova açısından tarihi bir an olarak niteledi. Başbakan Thaçi, "Otoyol yapımı, devletimiz için tarihi bir andır. Kosova vatandaşlarının hayali gerçek oluyor. Bu proje, ülkemizin tarihinde en büyük projedir. Otoyol, Kosova'yı dünya ile bağlayacaktır" ifadelerini kullandı.
Otoyolun, Kosova'yı yabancı yatırımcılara daha cazibeli bir konuma getireceğini belirten Ulaştırma ve Telekomünikasyon Bakanı Fatmir Limaj ise, "Otoyol ile, bugünümüzü, geleceğimize taşıyoruz" dedi. ABD'li Bechtel şirketi temsilcisi Mike Adams, otoyolun Kosova için büyük bir kazanım olacağını söyledi. Türk Enka şirketi temsilcisi Sinan Tara da, otoyolun, Kosova'nın kalkınmasına önemli katkı sağlayacağına vurgu yaptı.
ABD'nin Priştine Büyükelçisi Christopher Dell, projenin Kosova'yı dünya pazarlarına yakınlaştıracağına vurgu yaparken, İngiltere'nin Priştine Büyükelçisi Andy Sparks, bu projenin Kosova'nın ilerlemesinde önemli rol oynayacağını kaydetti.
Türkiye'nin Priştine Büyükelçisi Metin Hüsrev Ünler, otoyolun Kosova için çok önemli bir yatırım olduğu söyledi. Konuşmaların ardından davetliler, otoyol sözleşmesinin imzalanmasını kutladı.
Otoyol ihalesini kazanan ortaklardan "Enka" şirketi temsilcisi Sinan Tara İHA'ya yaptığı açıklamada, "Bu bizim için de, Kosova için de çok önemli ve çok büyük bir proje. Kosova'yı dünyaya bağlayacak bir koridorun, Kosova açısından stratejik önem taşıması, bizim içinde projeyi önemli kılıyor" dedi. Türkiye'nin Priştine Büyükelçisi Metin Hüsrev Ünler ise, 1999 yılından bu yana Türkiye'nin, Kosova'nın kalkınmasına her alanda yardımcı olmak için gayret gösterdiğini belirterek, "Önceliklerden biri, daha
fazla yatırımcının daha fazla iş adamının Kosova'ya gelip yatırım yapmasıdır" ifadelerini kullandı.
Mayıs ayında yapımına başlanması beklenen otoyolun 3 yıl içinde tamamlanması öngörülüyor.
(OK-D)