Çarşı Esnafı Beypazarı Ve Altındağ'ı Gezdi

Manisa Belediyesi'nin Bedesten Meydanı Projesi'nin Bedesten ve etrafındaki işyerlerinin restorasyonunu kapsayacak şekilde hayata geçirilebilmesi için Valilik, Belediye Başkanlığı ve Esnaf Odaları Birliği organizasyonuyla, önceki yıllarda benzer uygulamaların yapıldığı Ankara Altındağ ve Beypazarı'na gezi düzenlendi

Çarşı Esnafı Beypazarı Ve Altındağ'ı Gezdi
Manisa Belediyesi'nin Bedesten Meydanı Projesi'nin Bedesten ve etrafındaki işyerlerinin restorasyonunu kapsayacak şekilde hayata geçirilebilmesi için Valilik, Belediye Başkanlığı ve Esnaf Odaları Birliği organizasyonuyla, önceki yıllarda benzer uygulamaların yapıldığı Ankara Altındağ ve Beypazarı'na gezi düzenlendi.
Ankara gezisine, Vali Celalettin Güvenç, Belediye Başkanı Cengiz Ergün, İl Genel Meclisi Başkanı Dursun Ali Yıldız, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hasan Geriter, İl Kültür Ve Turizm Müdürü Erdinç Karaköse, Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, 40 kişilik bedesten esnafı katıldı. Vakıflardan sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'da Altındağ'daki geziye katıldı. Heyet ilk olarak Altındağ Belediyesi tarafından restore edilen tarihi alanda inceleme yaptı. İnceleme öncesi düzenlenen kahvaltı veren Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, bölgenin eski ve yeni hali ile ilgili bilgiler aktardı. Kahvaltının ardından heyet Altındağ'ın tarihi dokusunu ön plana çıkarak bölgeyi gezdi. Gezinin Kültür ve Sanat Evi durağında, Bülent Arınç esnafa seslendi, benzer projenin Manisa'da da hayata geçmemesi için hiçbir sebebin olmadığını söyledi. Arınç şöyle devam etti; "Altındağ'ın bu bölgesi önceki yıllarda izbe, geceleri olumsuzlukların yaşandığı bölgelerdi. Ancak belediye bu bölgeyi canlandırmak için çok çabaladı. Esnaf çok özveride bulundu. Bu bölgede artık farklı işlerden para kazanılabileceğini anlayan esnaf kendini yeniledi. Bölge gördüğünüz gibi cazibe merkezi haline geldi. Manisa'da da bunu hayata geçirmeniz lazım. Vakıflar olarak biz Bedesten'in restoresine başladık, belediyemizin projeleri var. Bunları bir bütün olarak alarak bu bölgenin cazibe merkezi haline gelmesi, kültür ve turizm merkezi haline gelmesi lazım. Bizim babamız bu işi yapıyordu deyip aynı işi yürütmenin bir anlamı yok. Artık dünya değişiyor ve turizmde farklılaşıyor bu nedenle büyük düşünmek lazım. Bu nedenle esnafımızın bu fırsatı iyi değerlendirmesi lazım. Buralara kadar gelip emek harcanıyorsa bu emeğin karşılının alınması lazım."
Arınç'ın konuşmasının ardından heyet Altındağ bölgesini gezdi, bölgede bulunan Mehmet Akif Ersoy'un İstiklal Marşı'nı yazdığı evi gezerek, Tacettin Dergahı bahçesinde bulunan BBP Lideri Muhsin Yazıcıoğlu'nun mezarını ziyaret etti. Altındağ Gezisi'nin ardından heyet ilk olarak Anıtkabir'e gitti. Belediye Başkanı Cengiz Ergün, İl Genel Meclisi Başkanı Dursun Ali Yıldız, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hasan Geriter, İl Kültür Ve Turizm Müdürü Erdinç Karaköse, Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık ve 40 kişilik bedesten esnafı, Anıtkabir'de Atanın huzuruna çıktı. Anıtkabirden sonra Beypazarı İlçesi'ne geçen heyeti Beypazarı Belediye Başkanı Cengiz Özalp karşıladı. Heyet ilk olarak tarihi Beypazarı evlerini gezdi, bölgedeki restore çalışmaları hakkında bilgi aldı. Belediye tarafından restore ettirilen ve misafir konağı olarak kullanılan Taş Mektep'te öğle yemeği yiyen heyete Başkan Özalp bilgi verdi. Tarihi bölgelerin restoresinin turizmin canlanması açısından son derece önemli olduğunu belirten Belediye Başkanı Özalp, esnafın ufkunun geniş olması halinde istenen her projenin gerçekleşebileceğini söyledi.
Ankara Altındağ ve Beypazarı gezilerine katılarak esnafı yalnız bırakmayan Vali Celalettin Güvenç ve Belediye Başkanı Cengiz Ergün, esnafın yapılacak çalışmaların benzerlerini yerinde görebilmesinin örnek olacağını söyledi. Vali Güvenç, Başbakan Yardımcısı ve Vakıflardan Sorumlu Devlet Bakanı Bülent Arınç'ın bu çalışmaya özen gösterdiğini hatırlattı. Güvenç, " Eski garajı ve bedesten bölgesini birbirinden ayırmak olmaz. Burası tarihi bir alan ve tarih turizmini canlandırabileceğimiz bir bölge. Bedesten'i restore ederken Bedesten'in yanındaki iş yerlerini de canlandırmamız lazım. Bugün burada görülen tüm çalışmaların benzerlerini Manisa'da hayata geçirebiliriz. Bizim en büyük şansızım Vakıflardan Sorumlu Devlet Bakanı'nın ilimizden olması. Bu fırsatı iyi değerlendirmeli, o bölgenin esnafının ufkunu genişletmemiz lazım. Esnaf kendini genişletirse burası tarihi turistik bir cazibe merkezi haline gelir." dedi. Belediye Başkanı Cengiz Ergün'de esnafın Altındağ ve Beypazarı bölgesini gördükten sonra ufkunun genişlemesi gerektiğine dikkat çekti. Ergün; "Belediye olarak eski garajı cazibe merkezi haline getirmek istiyoruz. Bununla ilgili mimarlarımız güzel bir proje geliştirdi. Bedestenin mimari yapısını da ön plana çıkaracak şekilde, o bölgedeki tarihi kahveyi de canlandıracak şekilde meydan projesi hazırlandı. Bedestenin de bulunduğu bölgede tarihi turizmi geliştirmek için tarihi mekanları ön plana çıkartmalıyız. Oraya yapılacak meydana yerli yabancı turistleri çekecek tarihi objeler yapılacak. Örneğin Manisa'da şehzadeliklerini yapmış Osmanlı Padişahları'nın heykelleri ve yöresel değerlerimizin objeleri burada olacak. Amacımız burada mekanı canlı hale getirmek. Mevcut iş yerleri boşken yeni boş iş yerleri yaparak o tarihi alanı betona boğmak istemiyoruz. Burada Vakıflardan Sorumlu Devlet Bakanımız Sayın Bülent Arınç'ın da bu işin üzerinde durması çok önemli. Kendisi de Manisa'nın bu bölgesini hak ettiği gibi tarihi değerlerini ön plana çıkartarak düzenlemek istiyor." diye konuştu.