Sahaflık Ruhu Sanal Aleme De Sindi Ankara

Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerden biri olarak gösterilen sahaflık sanal aleme taşındı.

Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerden biri olarak gösterilen sahaflık sanal aleme taşındı. 
İnternet dünyasında görmeye sıkça alıştığımız online kitap satışlarının yapıldığı sitelerden farklı olarak 'www.imgesahaf.com' adlı internet sitesi 'bir dünya kültürü' sloganıyla Osmanlı döneminden günümüze birçok özel eseri kitapseverlerle buluşturuyor. Türk tarihinden, el yazmasına, dünya tiyatrosundan ekonomiye 51 kategoride 38 bin 49 esere yer verilen sitede, akla gelebilecek her konuda kitap mevcut. Sitedeki 1800'lü yıllardan çok sayıda eser, kapaklarında özel işlemelerle ve el yapımı ciltleme kalitesiyle özellikle koleksiyoncuların ilgisini çekebilecek nitelikte.
Sitenin en ilgi çekici eseri arasında, İstanbul'un dünyada ilk basılı gravürü olarak 10 bin liradan satışa sunulan 516 yıllık gravür yer alıyor. Son dönem Bizans İstanbul'u ile fetih sonrası İstanbul'unu bir arada gösteren gravür 1493'te Nürnberg'de basılmış. Namık Kemal'in kendi el yazısı ile oğluna yazdığı 1899 tarihli mektup ise 6 bin liradan alıcı bekliyor. Dünyanın en ünlü şairi olarak gösterilen Shakespeare'in Makber ve Hamlet adlı oyunlarının ilk Osmanlı basımları 500'er liradan okuyucuya sunuluyor.
Sitenin ilgi çekici diğer ürünlerinden biri de Müteferrika matbaasının ürünleri. Örneğin, matbaanın son ürünü 'İğrab-ül Kafiye'nin fiyatı 5 bin lira. Matbaanın 20. kitabı 'Tarih-i İzzi' de sitenin sunduğu eserler arasında. Bu kıymetli eserin değeri ise 8 bin 500 lira. 
Sitede Türk romanından birçok eser yer alırken, bazı yazarların imzalı eserlerine de ulaşmak mümkün.

-'BU İŞİN BİR BİLİRKİŞİSİ YOK'-

AA muhabirinin görüştüğü sitenin yöneticilerinden Gökhan Demiray, bu mesleğe 25 yıldır sahaflık yapan dayısının yanında başladığını belirtti.
Demiray, özellikle yüksek fiyattaki eserlerin, 'kopya olabilir' endişesiyle internette çok rağbet görmediğini ve şimdiye kadar yaptıkları en yüksek fiyatlı satışın 2 bin lira olduğunu ifade etti. 
Osmanlı döneminden kalma kitapların orijinal olup olmadığını anlamak için öncelikle Osmanlıca bilmek ve 'kitap sanatından' anlamak gerektiğini vurgulayan Demiray, 'Bazı insanlar bizi arayarak ellerinde çok eski kitaplar olduğunu söyler. Biz de verilen adrese giderek bahsedilen kitabı inceler, kopya olup olmadığını kontrol eder ve değer biçeriz. Yani, bu işin bir bilirkişisi yok' dedi.
08.12.2010 10:20:40