Pakistan'ın tasavvuf müziği 'kavvali' İstanbullularla buluştu

Pakistan'ın dünyaca ünlü Kavvali ailesinden olan Faiz Ali Faiz, İstanbullulara tasavvufi müzikleriyle farklı bir gece yaşattı. Pakistan ve Hindistan ç

Pakistan'ın dünyaca ünlü Kavvali ailesinden olan Faiz Ali Faiz, İstanbullulara tasavvufi müzikleriyle farklı bir gece yaşattı. Pakistan ve Hindistan çevrelerinde Hz. Muhammed'e (s.a.v) naat ve methiyelerin müzikle birleştiren Kavvalli'nin seçkin ismi Faiz Ali Faiz İstanbullularla buluştu. Cemal Reşit Rey Konser salonunda sahne alan Faiz Ali Faiz ve ekibi, farklı renklere sahip müzikleriyle ilahi tınıları adeta dinleyenlerin kulaklarına fısıldadı.

Konseri izlemeye Ali Özkan isimli müzik sever, kavvalinin dünya müziğinin rengini taşıyan oldukça heyecan verici bir tarz olduğunu söyledi. Özkan, "Tasavvufi bir müzik olması anlamında İslam tasavvuf müziğine göre daha fazla coşkulu ve heyecanlı olduğunu düşünüyorum bu anlamda müziği ilginç kılıyor." dedi.

Kavvali müziğini dinlemeye gelenler arasında program sunucusu Ramazan Ümit Şimşek, kavvali müziğinin gönülden gelen bir ses adeta zikir olduğunu söyledi. Şimşek, "Kavvali müziği bizim tekke müziğimiz neyse bu da Pakistan için öyle, biz biraz da tasavvuf müziği derinliğini Hint, Pakistan dolaylarından gelen önemli birinden dinleyeceğiz." diye konuştu.

Faiz Ali Faiz, yedi nesil Kavvali ailesindendir. Pakistan'ın Lahor ile Faisalabad kentleri arasındaki Sharaqpur kentinde 1962 yılında dünyaya gelen Faiz, profesyonel kariyerine 1978 yılında kendi oluşturduğu kavvali topluluğunda başladı.

Üstad Salamat Ali Khan'a ait olan ünlü Khayal müzik okulu Sham-Chaurasi'de yer alan Faiz, ustaları Muhammad Ali Faridi ve Abdur Rahim Faridi Qawwal olan Üstad Ghulam Shabbir Khan ve Üstad Jafar Khan'da klasik müzik dersleri aldı.