Otomotivciler, yeni yılda Ankara'nın eski arabalara el atmasını bekliyor (Özel)

Araç satışları 800 bine doğru ilerlerken, otomotiv sektörü yeni yılın planlarını yapmaya başladı. Otomobil üreticilerinin gündeminin ilk sırasında San

Araç satışları 800 bine doğru ilerlerken, otomotiv sektörü yeni yılın planlarını yapmaya başladı. Otomobil üreticilerinin gündeminin ilk sırasında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın hazırladığı 'strateji belgesi' var. Son dönemde Qashqai ve Juke modeli ile dikkatleri üzerine çeken Nissan'ın Türkiye Satış, Pazarlama ve Satış Sonrası Genel Müdür Yardımcısı İlkim Sancaktaroğlu, "Strateji Belgesi kapsamında piyasadaki eski araçların trafikten çekilmesini ve yerlerine yeni araçların konulmasından yanayız." dedi. Sancaktaroğlu, yeni bir vergi indirimine sıcak bakmıyor.

Otomotiv sektörü, Sanayi Strateji Belgesi'nin yayınlanmasını umutla bekliyor. Belgenin içeriği ve getirileri itibari ile sektör için önemli olduğunu vurgulayan İlkim Sancaktaroğlu, sektörün 2010 yılı sonuçları ile 2011 beklentilerini Cihan'a değerlendirdi. Sanayi Strateji Belgesi'nin vakit kaybedilmeden yayınlanmasını isteyen Sancaktaroğlu, yeni bir ÖTV indirimine sıcak bakmadıklarını kaydetti. Sancaktaroğlu, "Biz, Strateji Belgesi'nin içeriği ve getirilerini önemli görüyoruz. Bu çerçevede vergi sistemi yeniden elden geçirilmeli. Avrupa ülkeleri örnek alınarak vergiler egzoz emisyonu ve karbon salınımına göre belirlenmeli. Strateji Belgesi kapsamında piyasadaki eski araçların trafikten çekilmesini ve yerlerine yeni araçların konulmasından yanayız. Eski araçları nasıl değerlendireceğiz. Bunlar için Ömrünü Tamamlamış Araçlar Yönetmeliği de çıktı. Faaliyetler yürütülüyor. Tekerleği tekrar keşfetmeye gerek yok. Ne yapılması gerektiği belli." dedi.

Türkiye otomotiv pazarının büyümeye elverişli olduğunu belirten Sancaktaroğlu, "Türkiye'de bin kişiye düşen araç sayısına baktığımızda 100'ün altında. Çevre ülkelerde 200 civarında. Batı'da da 600-700'lerde. Biz, hep 1-15 milyonluk pazarın hayalini kurarız. Sanayi Strateji Belgesi ivedilikle hayata geçerse çok muhtelif yatırımlar yapılacak." öngörüsünde bulundu.

"PAZARDAN YÜZDE 20-25 DAHA FAZLA BÜYÜDÜK"

Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin (ODD) Ocak- Kasım 2010 verilerine göre otomobil ve hafif ticari araç pazarı geçen yılın aynı döneme göre yüzde 30,83 oranında artarak 612 bin 544 adete ulaştı. İlkim Sancaktaroğlu, Nissan Türkiye'nin 2010'da pazardan yüzde 20-25 daha fazla büyüdüklerini kaydetti. Sene başında beklentilerin çok farklı olduğunu ve 400-450 bin civarında satış yapılacağının tahmin edildiğini aktaran Sancaktaroğlu, şöyle konuştu:

"Çünkü geçen sene vergi indirimleriyle talep bir miktar öne çekildi. Bir baktık ki farklı yere koşuyoruz. Şu an görünüm 730-740 bin bandında. Bu da hiçbirimizin tahmin edemediği fakat hepimizin memnun olduğumuz bir gelişme. Ülkemizdeki otomotiv ihtiyacını biliyoruz. Otomotiv büyüyor, çok farklı sektörler de bundan faydalanıyor. Şu ana kadar yüzde 45-50 civarında büyüme görüyoruz. Nissan'ın binek araç satışında yüzde 70'in üzerinde bir artış söz konusu. Geçen ay binekte pazar payımız yüzde 2,9, toplamda 2,1'e ulaştı. Bunlar bizim stratejilerimizin ve ürünlerimizin bir sonucudur. Pazardan yüzde 20-25 daha fazla büyüdük. Geçen sene 7 bin 300 idi toplam satışımız, bu sene inanıyorum 12 bini aşacak. Türkiye'de otomotiv global otomotiv pazarından daha iyi yerlerde. Krizin çok fazla bir etkisini görmedik."

Otomotiv sektörünün 2011'i de 2010 gibi geçirmesini temenni eden Sancaktaroğlu, ekonomik bir sorunla karşılaşılmaması halinde önümüzdeki sene 730-740 bin bandında satış hedeflendiğini bildirdi. Şirket olarak yeni yılda yeni modeller getireceklerini ifade ederken, yeni Micra'yı İstanbul Autoshow'da tanıttıklarını, ardından Juke'u tüketicilerin beğenisine sunduklarını belirtti. Qashqai modelini 2010'un ilk yarısında yenilediklerini, Xtrail'i de makyajdan geçirdiklerini aktardı. Ürün gamını yenilediklerini, 2011 için yeni ilave modellerin geleceğini de duyurdu. Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü'ne 4 Juke model araç teslim ettiklerini belirten Sancaktaroğlu, "Diğer emniyet müdürlüklerinden de talep var. Biz bu sosyal sorumluluk projelerinde yer almak istiyoruz." dedi.