"Lider, planlama ve uyumun olmadığı hiçbir şey yolunda ilerleyemez"

Osmaniye Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) şubesinin verdiği konferansta konuşan hafıza eğitim uzmanı Oğuz Saygın, lider, planlama ve uyumu

Osmaniye Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) şubesinin verdiği konferansta konuşan hafıza eğitim uzmanı Oğuz Saygın, lider, planlama ve uyumun olmadığı hiçbir şeyin yolunda ilerleyemeyeceğini söyledi.

Ahmet Şekip Ersoy Kültür Merkezinde düzenlenen seminere konuşmacı olarak katılan Oğuz Saygın 'Etkili İletişim ve İnsanları Tanıma Sanatı' konulu konferans verdi.

Ailevi, mesleki ve sosyal başarılardan bahseden Saygın, "Mesleki hayatımız bir bakarsınız yukarılara çıkar, aşağılara düşer, yuvarlanır yani aynı bir top gibi yuvarlanır. Aile hayatı da aynıdır fakat tabii ki özelliği biraz daha farlıdır. Cam bir top gibidir. Düştüğü zaman kırılır. O yüzden çok önem arz etmektedir. Erkekler ve bayanlar arasındaki farkın araştırıldığında erkeklerin günde 12 bin kelime bayanların ise 24 bin kelime konuştukları ortaya çıkmıştır. Bu bayanlar için kötü bir şey değildir zira onların fıtratı böyledir. İletişim konusunda olaylara erkeklerin bakış açısı ile bayanların bakış açısı birbirinden çok farklıdır. Erkekler daha çok 'ne işe yarar' sorunu sorarak bakarlar olaya. Bayanlar ise daha duygusal ve ince bakarlar." dedi.

İletişimin kelimeler, bu kelimeleri söyleyiş tarzı ve kelimeleri söylerken ki beden dili olmak üzere üç şekilde sağlandığını kaydeden Oğuz Saygın, "Aslında hepimiz beden dili ile inanılmaz derecede konuşuyoruz. Beden dili o kadar etkilidir. Kelimelerin iletişimdeki rolü yüzde 14'dür. Beden dili ise yüzde 60'dır. Yani çok etkilidir. Beden dilindeki en etkili hareket tebessümdür. İşte o tebessümü insanlardan hiçbir zaman esirgememek lazım. Ailede ya da bir kurumda ya da bir şirkette ilk yapmamız gereken şey bir sistem oluşturmaktır. Eğer sistemi düzgün bir şekilde kurarsak her şey yolunda ilerleyecektir. Ailede bir sistemdir, anne ile baba hangi kurallara göre davranmaları gerektiğini anlatırlarsa yani aynı telden çalarlarsa çocuklar iyi yetişecektir. Sistem işi ailede olduğu gibi kurumlarda da vardır. Başarılı kurumlar görev ve sorumluluklarını iyi bilen insanlardan oluşturulmuştur. Başarı için her şeyden önce sistemimizi en iyi bir şekilde herkese anlatmamız gerekiyor. Bazı şeyler bize çok kolay gelir. Liderlik, takımın uyum içerisinde çalışması ve planlamanın olmadığı aile ya da kurumda hiçbir şey doğru dürüst yürümez. Unutulmamalıdır ki bir takımın kuvveti en zayıf halkası kadardır. Bu anlamda plan ve sistem ile uyumlu çalışma insanları güçlü kılar." şeklinde konuştu.

Konferansın ardından Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah TÜMSİAD'ın hazırladığı plaketi Oğuz Saygın'a takdim etti. Cerrah yaptığı kısa konuşmada "Seneler çok çabuk geçiyor. Bizim bu gün çocuklarımız için 'keşke' dediklerimizi genç evli kardeşlerimiz söylemesinler. Çocuklarına ve birbirlerine daha çok zaman ayırsınlar." dedi.