Muharrem ayı ve Hz. Hüseyin konulu konferansta birlik mesajları verildi

İzmir'de Balçova İlçe Müftülüğü tarafından düzenlenen 'Muharrem ayı ve Hz. Hüseyin' konulu konferansta birlik ve beraberlik mesajları verildi. Alevi v

İzmir'de Balçova İlçe Müftülüğü tarafından düzenlenen 'Muharrem ayı ve Hz. Hüseyin' konulu konferansta birlik ve beraberlik mesajları verildi. Alevi vatandaşların ve dedelerin de katıldığı konferans öncesinde Kuran'ı Kerim okundu, ilahiler söylendi. Alevi ozanın sazı eşliğinde söylediği kaside herkesi duygulandırdı.

Balçova Mütfüsü Yusuf Çelik'in ev sahipliğinde Balçova Termal Otel'de düzenlenen 'Muharrem ayı ve Hz. Hüseyin' konulu konferans büyük ilgi gördü. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, Ahmet Yüksel'in okuduğu Kuran'ı Kerim'le devam etti. Balçova Uğur Cami Türk Tasavvuf Musikisi Korosu, ilahiler seslendirdi. Limontepe Cemevi'nden Zakir Ahmet Bozdemir, sazı eşliğinde Hz. Hüseyin'i anlatan kaside seslendirdi. Ev sahibi olarak konuşan Balçova Müftüsü Yusuf Çelik, katılımcılara Yunus Emre'nin "Gelin canlar bir olalım, işi kolay kılalım. Sevelim, sevilelim, dünya kimseye kalmaz" deyişiyle seslenerek kardeşlik mesajı verdi. Çelik, bugüne kadar kimseye kalmayan bu dünya için insanların kavga etmesini anlamanın mümkün olmadığını belirtti. Kerbela olayında Hz. Hüseyin'in zulme uğradığını hatırlatan Çelik, "Yaşadığı hayat boyunca Rabbini tanıma fırsatı bulmayan Hüseyinlerimiz, Hz. Muhammed ile Kuran'ı Kerim ile tanışamayan Hasanlarımız, Mustafalarımız daha büyük mağduriyete uğramıyor mu? Bizim Muhammedlerimiz, Hüseyinlerimiz, Hasanlarımızın ebedi hayatı kararıyor. Canlar, düşünelim ve kendimize gelelim. Biz bu olaya seyirci kalırsak o gün o zulmü yapan zalim insanlardan daha zalim konuma düşmez miyiz? Hak yardımcımız olsun" diye konuştu.

Konferansa katılan dinleyicilere hitap eden Alevi Dedesi Zeynel Sevin, "Allahımız, peygamberimiz, Kur'an bir, ehli beyt ortak değerimiz. Allah aşkına bizim birbirimizden ayrı olan neyimiz var. Hiçbir şeyimiz. Bizim bütün kutsiyetimiz, ortak değerlerimiz aynıdır" şeklinde konuştu. Bugüne kadar böyle bir programa davet edilmediğini söyleyen Sevin, programı düzenleyen mütfülüğe teşekkür ederek memnuniyetini dile getirdi. Muharrem ayının 10'unun Hz. Hüseyin'in ölüm yıldönümü olduğunu hatırlatan Sevin, "Ruhları şad olsun. Onlar bizim için öldüler" dedi. Önümüzdeki yıl okutulacak Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Kitapları'nda Alevilik, Caferilik, Bektaşilikle ilgili bölümlerin de olacağını, kitabın hazırlanmasında kendisinin de emeği olduğunu ifade eden Sevin, bunun toplumsal barışa katkısı olacağına inandığını vurguladı. Sevin, "Alevi çocukların Sünnileri, Sünnilerin de Alevileri anlaması gerekiyor. Önümüzdeki yıl din kültürü ders kitaplarına Alevilik, Caferilik, Bektaşilik de girecek. Çünkü biz kardeşiz, kökümüz bir, kökenimiz bir. Biz ağacın dallarıyız sadece" diye konuştu. Sevin, Hz. Hüseyin'i sadece Alevilere mal etmenin yanlış olduğunu da vurguladı.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. İlyas Üzüm de, "Kerbela'yı unutulmaz kılanın işlenen cinayet, vahşet değil, kanı akıtılan kişinin iki cihan serveri Hz. Muhammed'in torunu olduğunu" dile getirdi. Hz. Muhammed'in torunları Hz. Hüseyin ve Hz. Hasan'ı özel bir muhabbetle sevdiğini anlatan Üzüm, "Onlara olan ilgisi sıradan dede torun ilgisi değildir" şeklinde konuştu.