Beyoğlu'nda Allıanoı İçin Yürüyüş Düzenlendi

Beyoğlu'nda toplanan yaklaşık 150 kişilik grup, Allianoi Antik Kenti'ni sular altında bırakacak baraj projesini düzenledikleri yürüyüşle protesto etti.

TMMOB Mimarlar Odası, Türk Tabipler Birliği (TTB), Allianoi Girişim Grubu ve Hasankeyf Yaşatma Girişimi'nin de aralarında bulunduğu çeşitli çevre örgütlerinden yaklaşık 150 kişilik grup Taksim Meydanı'nda toplandı. "Alioni sular altında kalmasın" yazılı döviz ve pankartlar taşıyan grup, "Köyüme, kültürüme, suyuma dokunma", "Allianoi darda herkes isyanda" şeklinde sloganlar atarak Karaköy'de bulunan TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'ne doğru yürüyüşe geçti. İstiklal Caddesi boyunca yürüyen
grup, Galata Kulesi önünde durup, hatıra fotoğrafı çektirdi.
Allianoi'nin bulunduğu Paşaköy Mahallesi'nin Muhtarı Adnan Çelik, Allianoi'nin kurtarılıp, turizme kazandırılmasını istediklerini belirterek, "Maalesef politik nedenlerle alelacele kapatıldı. Daha mahkeme kararı çıkmadan biz davamızda devam ediyoruz. Çiftçiler olarak çiftlikle para kazanamıyoruz, zaten politik nedenlerle de bize destek vermiyoruz. Suya gömenler kahrolsun" dedi.
Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi Dr. Osman Öztürk de İzmir'in Bergama ilçesinde bulunan Allianoi'nin 2 bin yıllık tarihi bir kent olduğunu belirterek, "Aynı zamanda burası tarihte bulunan antik tıp kenti. Buranın sular altında kalmasını biz protesto ediyoruz. Burası antik çağlarda hidroterapi merkezi olarak kullanıldı. Bugünde kullanılabilir. Biz bunu ülke açısından utanç olarak karşılıyoruz. Suyla şifa dağıtan burası şimdi sular altında" diye konuştu.
Açıklamaların ardından TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'ne gelen grup, burada "Allianoi Gömülüyor" adlı fotoğraf, heykel ve resimlerden oluşan sergiyi gezdi.
(ŞÖ-ÇK-Y)