KDP, 10 yıl aradan sonra ilk kez 'değişim' sloganıyla toplandı (1)

Irak bölgesel Kürt yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin parti başkanı olduğu Irak Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), 10 yıl aradan sonra bugün 13. kongre

Irak bölgesel Kürt yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin parti başkanı olduğu Irak Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), 10 yıl aradan sonra bugün 13. kongresinin 'Değişim' sloganıyla toplandı.

Erbil'in Sami Abdurahman Parkı içindeki fuar alanında gerçekleşen kongreye, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Başbakan Nuri El Maliki, Parlamento Başkanı Usame Nuceyfi, Şii ve Sünni gurupların önde gelen liderleri ile ABD'nin Bağdat Büyükelçisi James Jeffery katılıyor. Kongreyi Türkiye'den AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Murat Özçelik, CHP Genel Başkan Yardımcısı Mesut Değer ve Adıyaman Milletvekili Şevket Köse takip ediyor. Ayrıca BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız, Hakkâri Milletvekili Hamit Geylani, Kürt siyasetçi Leyla Zana, HAK-PAR ise Genel Başkan Bayram Bozyel'in yanı sıra çok sayıda yereli siyasetçi ve yabancı misyon temsilcisi kongreyi izledi.

Kongre Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başlarken, daha sonra Irak ve Kürt marşlarının okunmasıyla konuşmalara geçildi.

Açılış konuşmasını yapan Irak Kürt Bölgesi Başkanı ve Kürdistan Demokratik Partisi Başkanı Mesut Barzani, 10 yıl aradan sonra yapılan 13. kongrenin heyecanını hep birlikte yaşadıklarını belirtti. Barzani, çok ağır bedeller karşılığında bu günlere geldiklerine dikkat çekerek, KDP'nin Kürt bölgesinde yaşayan tüm etnik gurupların haklarını korumak için her zaman aktif çalıştığını vurguladı.

Bölgede yaşan tüm etnik gurupların haklarının anayasa çerçevesinde korunduğunu belirten Barzani, bölgede yaşayan halklar arasındaki değişik görüş ve inanç farklıklarına saygı duyduklarını kaydederek, "Onların haklarını anayasal çerçevede garanti altına aldık. Onlarında demokratik ortamda gelişmeleri için her zaman aktif çalışıldı. Onlar arasında bir fark görmüyoruz. Bölgede kadın haklarını göz önünde bulundurarak onlara karşı yapılan şiddetin önüne geçilmesi için gereken her şey yapılacak. Gençlere fırsat verip partide becerileri ile birlikte aktif rol oynamaları sağlanacak. Bölgede eğitim olanaklarını geliştirmemiz için daha fazla çalışmamız gerek, gençlerimiz kendi geleceklerini kurabilmeleri için çalışabilsinler diye eğitime daha fazla önem vereceğiz." dedi.

Türkiye'den Irak'a gelen su ile ilgili de konuşan Barzani, Türkiye'nin su azalmasının önüne geçmesini istedi.

Barzani Kerkük'ün Kürdistan'a bağlı olduğunu da kaydederek, bu kentteki sorunun örnek bir yaşam biçimi halinde ve anayasal çerçevede çözülmesi gerektiğine de dikkat çekti.

Anayasanın her şeyden üstün olması gerektiğini belirten Barzani, "Anayasadan üstün bir şey olmamalı. KDP Partisi bu haklın malidir arkasında bu halk vardır ve bu halkala bu günlere gelmiştir. Kürtler tek parça ve bölünemezler. Kürtler parça parça olamazlar artık. Kürtler tek vücuttur ve dil ekseninde bölünemezler. Çok farklı lehçeler olsa bile, Kürtçe tek dildir. Kürtler arasında Kardeş kavgasının bir daha olmayacak ve kesinlikle tekrarlanmayacaktır." ifadelerini kullandı.

Daha sonra konuşan Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Kürt mücadelesinde gelinen noktaya değinirken, Irak Başbakanı Nuri El Maliki ise Kürtlerin geçmişten bugüne kadar yaşadığı zulümlere değindi.

Bugün yapılan kongrede özellikle Merkez Komite üyelerinin sayısı ile kadın oranı yüzde 16'ya çıkarıldı. 10 yıl aradan sonra ilk kez 'değişim' sloganıyla toplanan KDP, kongrede kadın ve gençlerin sayısının artırılması, yönetim modeli ve karar alma sürecinin demokratikleşmesi hedefleniyor. KDP'nin, Erbil'de yapacağı kongresini yerli ve yabancı basından 120'ye yakın gazeteci takip ediyor.