Putin'den ABD'ye nükleer uyarı; START onaylanmazsa, stratejik gücümüzü artırırız

CNN Televizyonuna kanalında açıklamalarda bulunan Rusya Başbakanı Vladimir Putin, ABD'nin yeni nükleer silahlarda indirim anlaşmasını (START) onaylama

CNN Televizyonuna kanalında açıklamalarda bulunan Rusya Başbakanı Vladimir Putin, ABD'nin yeni nükleer silahlarda indirim anlaşmasını (START) onaylamaması halinde, Rusya'nın nükleer savunma potansiyelini artırmaya yönelik çalışmalar başlatacağı uyarısında bulundu.

Moskova'dan 'Larry King Live' programına canlı yayınla katılan Putin, "Bu bizim tercihimiz değil. Bunun olmasını istemeyiz. Ve bu bizim tarafımdan bir tehdit de değil. Sadece şunu söylemek istiyoruz. Anlaşmanın sağlanmaması halinde bu beklenmeli. Rusya'nın nükleer gücünü artırması gerekecek" şeklinde konuştu.

Putin, ABD'nin yeni START anlaşmasını onaylamamasının kendi çıkarlarını gözardı etmesi anlamına geleceğini ve bunun yanlış atılan bir adım olacağını öne sürdü.

Savunma kalkanlarına da değinen Putin, "Eğer bizim tekliflerimize olumsuz yanıtlar verilirse ve sınırlarımız boyunca kalkan oluşturulursa, Rusya kendi güvenliğini sağlamak için tüm yollara başvurmak mecburiyetinde kalacak. Nükleer füzeler ve vurucu silah sistemleri buna dahil olacak" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev de dün yaptığı yıllık ulusa sesleniş konuşmasında füze kalkanı konusunda açık konuştu. Batılı ülkelerde verimli bir anlaşma sağlamak zorunda olduklarını belirten Medvedev, aksi durumda Moskova'nın yeni stratejik silahlarını geliştirmek zorunda olacağını ve yeni bir silahlanma yarışının başlayabileceği ikazında bulunmuştu.

PUTİN'E GÖRE WİKİLEAKS FELAKET DEĞİL, ANCAK KABA YORUMLAR

Öte yandan ABD'nin yurtdışında görev yapan diplomatların yazışmaları ile ilgili WikiLeaks'de yayınlanan belgelere de değinen Larry King, Putin'in bu konudaki tepkisini sordu. Daha önce de bu tür bilgilerin sızdığını belirten Putin, bu olayda her hangi bir felaket görmediğini belirtti. Ancak, diplomatların Medvedev ile ilgili açıklamalarına sert çıkan Putin, "Açıkçası biz ilişkilerimizin bu denli kibirli, kaba ve etik olmayan bir şekilde değerlendirilebileceğini hiç beklemiyorduk" diye konuştu.

WikiLeaks'in yayınladığı gizli bilgilere göre, Moskova'da görev yapan ABD Büyükelçisi 2008'in sonlarında Rusya Başbakanı Vladimir Putin'i Batman'a ve Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'i de yardımcısı Robin'e benzetmiş.

Putin'in Larry King ile söyleşisi bu akşam CNN'de yayınlanması planlanıyor.