Başkan Genç: Çok geç olmadan çevreye sahip çıkmalıyız

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, “Evsel Atıkların Toplanması, İşlenmesi ve Geri Dönüşümündeki Toplumsal Sorumluluklarımız” konulu panelde, Sarıyer Belediyesi'nin çevre konusundaki çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Başkan Genç: Çok geç olmadan çevreye sahip çıkmalıyız
Başkan Genç, “Çevre ve eko-sistem Sarıyer Belediyesi’nin üzerinde hassasiyetle durduğu öncelikli konuların başında gelmektedir. İnsanlığın çok geç olmadan çevreye ve ekosisteme sahip çıkması gerekmektedir” dedi.

Gümüşhane Mimarlar & Mühendisler Platformu’nun (GÜMÜP) İstanbul Aydın Ünivesitesi’nin Florya Kampusu’ndaki Mavi Konferans Salonu’nda düzenlediği “Evsel Atıkların Toplanması, İşlenmesi ve Geri Dönüşümündeki Toplumsal Sorumluluklarımız” panele Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in yanı sıra İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. İzzet Öztürk,İSTAÇ A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Şenol Yıldız ve Endüstri Mühendisi Yüksel Yalçın katıldı.

Panelin açılış konuşmasının yapan GÜMÜP Başkanı Yüksel Hamzaoğlu, “Katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkürlerimi sunarım. Amacımız eğitime mesleki ve teknolojiye değer katmaktır. Çevre bize miras değil, geleceğimizden mirastır. Cevre bilincinin oluşturulması sadece teknik adamların değil, her yurttaşın yurttaşlık görevidir” dedi.

İTÜ Çevre Mühendisliği Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. İzzet Öztürk, konuşmasında organik atıklardan, arıtma çamurlarından tarımsal kaynaklı atıklardan ve enerji bitkilerinden yenilenebilir enerji kazanılması; atık depolama sahalarından çıkan gazdan enerji elde edilmesinden ve özelikle büyük şehirlerde atıkların yakılarak enerji ve ısı geri kazanımı sağlanması ve bu ısının merkezi ısıtmada kullanılması konuları hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.

“Atık değil, ekonomiye katma değer”

Türkiye’nin atık yönetimi ve planlaması konusunda mevzuat anlamında yol haritasının AB ile uyumlu bir şekilde hazır olduğunu belirten Prof. Dr. Öztürk, atıkların atık olarak değil, ekonomiye bir katma değer olarak algılamak gerektiğine dikkat çekti.

Bu anlamda yerel yönetimlere önemli görevler düştüğünü belirten Prof. Dr. Öztürk, belediyelerin atık ve ambalaj atıklarının toplanmasında üniversitelerle ve vatandaşlarla işbirliği yapmaları halinde çok önemli katma değer anlamında önemli bir geri dönüş sağlayacaklarını söyledi. Türkiye’nin çevre sektörünün AB’ye uyumunun maliyetinin ise 68 milyar avro olduğunu belirten Prof. Dr. Öztürk, “Bugün yeşil şehir konsepti, şehir bünyesinde çıkan her tür atığın değerlendirilmesine ve bunun enerji olarak geri kazanılmasına dayanmaktadır”
dedi.

Çöp toplama sahalarından çıkan enerjinin kullanımının Türkiye’de 80 noktada mümkün olduğunu kaydettiği konuşmasında, buradan çıkan enerjinin merkezi ısıtmada rahatlıkla kullanılabileceğini belirten Prof Dr. Öztürk, bu konuda Türkiye’de İstanbul ve Adana’da çalışmaların olduğunu hatırlattı. Türkiye’nin yenilenebilir eneji alanında çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu kaydeden Prof Dr. Öztürk, atıklardan Türkiye’nin 1.3 milyar kilowatt/saat biyo gaz potansiyeli olduğunu açıkladı.

“Atıkların depolanması çok önemli”

Atık yönetimi hakkında bir sunum eşliğinde bilgiler veren İSTAÇ A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Şenol Yıldız ise, atıkların öncelikle kaynağında üretilmemesinin temel ilke olduğunu belirterek, “Eğer atık üretilecekse azaltılmasına, şayet düzenli olarak üretilecekse de bunun enerjiye dönüştürülmesi gerekiyor. Bütün dünyada yapılan master planlar bu temel planlamaya göre yapılıyor. Bu nedenle katı atıkların düzenli depolama sahalarının yapılması, atıkların dönüştürülmesi açısından çok önemlidir. Çünkü nihayetinde atıkların gideceği yer bu sahalardır. Bunların geri kazanılması açısında bunun dikkate almak gerekmektedir” dedi.

Genç: Öncelikle bilinç oluşturmaya çalışıyoruz

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, insanların gün geçtikçe kent merkezlerinde yoğunlaşmaları nedeniyle atıkların en önemli sorunlar arasında değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çektiği panelde, “Sarıyer Belediyesi atık yönetimini, Temizlik İşleri Müdürlüğü ile Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğümüz tarafından entegre olarak yürütmektedir. Hem bugünün hem de gelecek kuşakların ihtiyaç duyacağı kaynaklarını varlığını ve kalitesini tehlikeye atmadan, ekosistem içinde, çevresel, ekonomik sosyal hedefler arasında denge sağlayan bir atık yönetimi sürdürmeye çalışıyoruz” dedi.

Sarıyer Belediyesi’nin 35 mahallenin evsel atıkları için 51 evsel atık aracı, 61 şoför, 150 toplama personeli ile hizmet verdiğini belirten Başkan Şükrü Genç, atık yönetiminde en önemli unsurun insanların bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi Sarıyer’de kamu kurumlarına geri dönüşüm kutuları konulduğunu ve toplanan ambalaj atığının geçmiş yılların çok üzerinde olduğunu anımsatan Başkan Şükrü Genç, “2007 yılında 500 ton/yıl atık toplanırken, bu rakam her geçen yıl artmış, bu yılın ilk 10 ayında ise 3500 ton/yıl’a ulaşmıştır” diye konuştu.

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, tehlikeli atık olarak kabul edilen geri dönüşümü mümkün, ancak ağır metaller ve kanserojen maddeler içerdiğinden doğal yaşama ve insanlığa olumsuz etkileri olan atık yağlar, piller, aküler, elektronik atıklar, ömrünü tamamlamış lastikler, vb. atıkların da toplandığına dikkat çekti.

“Atık yağ toplama ikinci sıradayız”


Başkan Şükrü Genç, “Yapılan çalışmalar sonunda işyerlerinden ve konutlardan toplanan bitkisel atık yağlar bir önceki seneye göre ciddi bir artış göstererek 2009 yılında 39 bin 257 litreden 2010 yılı kasım ayına kadar 48 bin 182 litreye(yıl sonuna kadar 60 tonu bulacaktır) çıktı. Toplanan bitkisel atık yağların alınması karşılığı 2010 yılında 520 adet Ulusal Atık Taşıma Formu düzenlenmesi sağlanarak kaçak toplamanın önüne geçilmeye çalışıldı. Kontrollü yağ kullanılması konusunda İstanbul ilçeleri arasında ikinci sıradayız” dedi.

Atık pillerin toplanması için ilçe genelinde muhtarlıklar, okullar, camiler ve alışveriş merkezleri başta olmak üzere 400 toplama noktası oluşturulduğunu kaydeden Başkan Şükrü Genç, 2009 yılından bu yana 6 ton pil toplandığını söyledi.

Panelin sonunda katılımcılara teşekkür plaketi verildi.