Antalya, 450 milyon dolarlık yaş meyve sebze ihraç etti

Antalya'dan ihraç edilen yaş meyve sebze, 2010 yılının Ocak-Kasım döneminde geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 24, değer bazında ise

Antalya'dan ihraç edilen yaş meyve sebze, 2010 yılının Ocak-Kasım döneminde geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 24, değer bazında ise yüzde 36 artarak 451 milyon 495 bin dolara ulaştı. Bu yılın 11 aylık döneminde en fazla yaş meyve sebze ihracatı, Rusya Federasyonu, Almanya, Bulgaristan, Romanya ve Ukrayna'ya yapıldı.

İhracat rakamlarını değerlendiren Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, 2010–2011 dönemi örtüaltı domates ihracat sezonu başladığını belirterek, "Bu sezon domates fiyatları üretici açısından arzu edilenin üzerinde gerçekleşiyor. Üreticilerin kalite, gıda güvenliği, tuta absoluta zararlısı ile mücadelede başarılı olmalarının yanı sıra dış pazarın talep ettiği standartları da yakalamaları durumunda fiyatlar iyi seyredecek." dedi.

Tuta zararlısı nedeniyle üreticilerin endişe duymasının, dikimde kararsızlık yaşamalarına ve geç dikimlere neden olduğuna dikkat çeken Satıcı, beklentilerin üzerinde artan domates fiyatlarının örtüaltı ürünlerin piyasa çıkması ile normal seyrine gerilediğini kaydetti.

Avrupa Birliği(AB)'nin 669/2009/EC sayılı komisyon yönetmeliği kapsamında ihracatçıların Bulgaristan gümrük kapısında yaşadıkları sıkıntılar devam ettiğini aktaran Satıcı, şöyle devam etti: "Söz konusu mevzuat kapsamında yer alan domates, biber, kabak ve armut yüklü TIR'ların karışık olarak yüklenmesi nedeniyle TIR bazında analiz sıklığı yüzde 50 olarak gerçekleşiyordu. Ancak, son 2–3 hafta boyunca Bulgaristan yetkililerinin anlam verilemeyen tutumları nedeniyle bu değer yüzde 80-90'a ulaştı. Bu nedenle ihracatçılarımız bu ürünlerin ihracatını yapmaktan kaçınıyorlar."

Söz konusu uygulamayı "Bulgaristan, gümrük mevzuatını ticari kazanç haline getirdi. Avrupa Birliği Komisyonu'nun desteğini de alarak ölçüyü kaçırdı." şeklinde yorumlayan Mustafa Satıcı, "Uygulamanın başladığı nisan ayından itibaren ülkemiz çıkışlı ürünlerde tespit edilen zirai ilaç kalıntı oranı yüzde 1'in bile altındadır. Beklentilerimiz, bu başarının göz önüne alınarak ülkemiz lehine kararlar alınması yönündeydi. Ancak, ekim ayı içerisinde Avrupa Komisyonu tarafından yapılan değerlendirmelerde uygulamanın Brezilya, Çin Halk Cumhuriyeti, Dominik Cumhuriyeti ve Hindistan gibi bazı ülkeler için kontrol sıklığı bu ülkelerin lehine değiştirilirken; ülkemiz için aynı şekilde devam etmesi yönünde karar alındı. Bu durumun ülkemizin et ithalatında uyguladığı kotaya karşılık bir tepki olduğunu düşünüyoruz." açıklamasında bulundu.

Satıcı, sektörün maruz kaldığı bu haksız uygulamanın bir an önce sonlanması için Dış Ticaret Müsteşarlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Brüksel Daimi Temsilciliği başta olmak üzere girişimlerinin devam edeceğini vurguladı.

Satıcı, bütün olumsuzluklara rağmen bu yılki 500 milyon dolarlık ihracat hedeflerini aşacaklarını dile getirdi.