Uzmanlar 5,3 büyüklüğündeki depremin Marmara'da beklenenle ilgisi olmadığını açıkladı

Bilimadamları, Saros Körfezi'nde sabaha karşı saat 04.51'de meydana gelen 5,3 büyüklüğündeki orta dereceli depremin, Marmara Bölgesi'nde beklenenle il

Bilimadamları, Saros Körfezi'nde sabaha karşı saat 04.51'de meydana gelen 5,3 büyüklüğündeki orta dereceli depremin, Marmara Bölgesi'nde beklenenle ilgisi olmadığını söyledi.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mimarlık Mühendislik Fakültesi Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tolga Bekler, bu tür depremlerin bağımsız olduğunu, binalarda hasar oluşturmayacağını kaydetti. Bu depremin Marmara Denizi ya da farklı kuzey Anadolu fayında oluşanlarla bir akraba özelliği olmakla beraber, doğrudan ilgisi bulunmadığını vurgulayan Bekler, "Bu depremin, başka bir deprem tarafından tetiklenmesi ya da tetiklemesi mümkün değil. Öncü ya da artçı özelliğinde bir deprem de değil. Tamamıyla bu bölgeye has, bölgenin tektonik özelliklerini barındıran bir deprem niteliğinde. Elbette civarda ve Çanakkale'de, yaklaşık 20 saniye etkisini gösterdi. Bu tür depremler, mensup olduğu fay sistemi üzerinde oluşur. İstanbul demeyelim ama Marmara fay sistemiyle benzer özellikte, buna rağmen doğrudan bağlantılı değil. Teorik çalışmalarda da bu fay üzerinde oluşabilecek maksimum deprem büyüklüğü 7,1 ölçüsünde." dedi.