DAKA, doğunun kalkınması için 31 milyon liralık yatırım yaptı

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Yönetim Kurulu Kasım ayı Olağan Toplantısı Hakkari Valisi Muammer Türker başkanlığında Van'da yapıldı.

DAKA Cilo

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Yönetim Kurulu Kasım ayı Olağan Toplantısı Hakkari Valisi Muammer Türker başkanlığında Van'da yapıldı.

DAKA Cilo Toplantı Salonu'nda yapılan toplantının açılışında bir konuşma yapan dönem başkanı Hakkari Valisi Muammer Türker, yapılacak toplantıda 2009 yılı mali destek programının son durumu, 2010 mali destek programlarında gelinen aşama ve 2011 yılı çalışma planı ve bütçe hazırlıkları ile ilgili görüş alışverişinde bulunacaklarını belirtti. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın bugüne kadar oldukça hızlı ve başarılı bir şekilde çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Türker, "Öncelikle 2009 yılında ilan edilen ve halen proje uygulamaları devam etmekte olan KOBİ Mali Destek Programı ile 14.076.642,47 TL. kaynak hibe olarak bölgede uygulanacak 70 projeye aktarılmış, faydalanıcıların eş finansmanı ile birlikte toplam 31.162.873,29 TL. yatırımın bölgede gerçekleştirilmesi sağlanmıştır." dedi.

3 BİN GİRİŞİMCİYE BİLGİ VERİLDİ

Bu projelerin uygulamalarının 2011 Mayıs ayına kadar süreceğini belirten Türker, şunları kaydetti: "Ajans uzmanlarınca projelerin düzenli ve ani izleme ziyaretleri ile takip edilmesine devam edilmektedir. Ajansımız 2010 yılında açıklayacağı mali destek programlarına dayanak olarak öncelikle 2010-2013 yıllarına yönelik bir bölgesel gelişme programı hazırlamıştır. Bu plan Devlet Planlama Teşkilatı (DPT)'nda onay aşamasındadır. Bu plana ve 2010 yılı çalışma programına istinaden Ekim ayında KOBİ ve model büyükbaş hayvancılık işletmelerinin yaygınlaştırılması mali destek programları açıklanmıştır. 2010 yılı KOBİ programı 2009 yılında uygulanan programla kıyaslandığında daha spesifik ve sektörel öncelikleri hedefleyen bir program olarak tasarlanmıştır. Hayvancılık destek programı ise Tarım Bakanlığı'nın desteklerinin kapsamı dışında kalan daha küçük ölçekli işletmeleri hedeflemektedir. Bu teklif çağrılarına ilişkin yürütülen bilgilendirme çalışmalarında 3000 kişinin üzerinde hayvancılık ve imalat alanlarında yatırım yapacak potansiyel yatırımcı ve girişimciye bilgi verilmiştir." dedi.

DAKA UZMANLARI 29 KASIM'DA 30 GÜN SÜRE İLE PROJE HAZIRLAMA EĞİTİMİ VERECEK

DAKA uzmanlarının 29 Kasım 2010 itibariyle bölgede bulunan 12 merkezde 2'şer günlük proje yazma eğitimleri de vereceğini ifade eden Türker, "2010 yılı içerisinde yatırım destek uzmanlarımız bölgemize yatırım yapabilecek potansiyel yatırımcılarla iletişim kurma, yatırımcıların kolaylıkla erişebilecekleri ve temel bilgileri bulabilecekleri yatırım teşvik rehberleri ve sektörel raporları hazırlama ve yayınlama, bölgemiz işadamlarının yurtıdışı ve yurtiçi fuarlara katılımlarını sağlama gibi faaliyetlerini sürdürmüştür. Yönetim kurulu başkanlığı görevini bugün bana devredecek olan ve ajansımızın 2010 yılı içinde yürüttüğü tüm bu çalışmalarda yönetim kurulu başkanı olarak yönlendirici olan ve emeği geçen değerli meslektaşım Bitlis Valisi Sayın Nurettin Yılmaz'a teşekkür ederim. 2011 yılında gerçekleştireceğimiz çalışmaların da aynı şekilde başarı ile yürütüleceğine inanıyorum." dedi.

Yapılan değerlendirmenin ardından toplantı Van Valisi Münir Karaloğlu, Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, Muş Valisi Erdoğan Bektaş, Van, Muş¸Hakkari, Bitlis illerinin belediye, ticaret ve sanayi odası başkanları ile DAKA Genel Sekreteri M. Emin Demirci ve ajansın uzmanlarının katılımıyla basına kapalı devam etti.