AK Parti Grup Başkanvekili Bozdağ: Takdir kararına mahkemelerin karışma yetkisi yok

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, üç generalin açığa alınması ile ilgili bakanların takdir yetkisini kullandığının, mahkemelerin ise bu karara

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, üç generalin açığa alınması ile ilgili bakanların takdir yetkisini kullandığının, mahkemelerin ise bu karara karışma yetkisinin bulunmadığını söyledi.

Askerin de bir memur olduğunu söyleyen Bozdağ, "Bir memur ile ilgili açığa alma prosedürü nasılsa, bir general ile ilgili de açığa alma prosedürü işlenebilir. İmtiyazlı pozisyonlar hukuk devletinde yaratılamaz." dedi. Bozdağ, zamanlama ile ilgili tartışmalar konusunda ise "Zamanlamanın altında keramet aramanın anlamı yok. İdare neyi ne zaman yapacağına kendi karar verir." diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, TBMM'de gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, "Üç generalin görevden alınması ile ilgili Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nin (AYİM) yürütmeyi durdurma kararı vereceği söyleniyor. Hükümet ile asker arasında bu konuda bir görüş ayrılığı ortaya çıktı." şeklindeki sözleri üzerine, Bozdağ "Hukukun olduğu yerde ihtilaf olmaz. Olduğu zaman bu ihtilafı halledecek makamlar da bellidir." şeklinde konuştu.

Bozdağ, üç general ile ilgili AYİM tarafından verilecek bir yürütmeyi durdurma kararının tartışmasız bir hukuk ihlali olacağını söyledi. Anayasa göre terfi kararlarının yargıya açık olmadığını kaydeden Bozdağ, "Yargıya kapalı bir konuda mahkemenin dana ön incelemede bunu görüşmeye ehil olmadığını ifade ederek dosyayı iade etmesi gerekirken, yürütmeyi durdurma kararı vermesi, açık bir Anayasa ihlalidir. Mahkeme üyelerinin bunun altına imza atmış olması bu gerçeği değiştirmez." diye konuştu.

Generallerin görevden alınmasında tartışılacak bir şey olmadığını kaydeden Bozdağ, "65. Madde çok açık. Haklarında soruşturma bulunan kişilerin, bakanlar tarafından açığa alınabilecekleri çok açıkça ifade ediliyor." dedi.

Bakanların, kanunlara uygun bir tasarruf gerçekleştirdiğinin altını çizen Bozdağ, "Bakanların takdir kararına da mahkemelerin karışma yetkisi yoktur. İdarenin takdir hakkını mahkeme yok sayamaz, ortadan kaldıramaz." şeklinde konuştu.

"DEMOKRASİ KONUSUNDA ATILAN ADIMI, DEMOKRASİ ÖZÜRLÜLERİN KABUL ETMESİ BEKLENEMEZ"

Bozdağ, burada kanuna uygun bir yetkinin kullanımının sözkonusu olduğunu ifade etti. Bozdağ, şöyle dedi:

"Bugün Türkiye'de bazı güç isnatları nedeniyle her defasında pek çok sivil memur görevden alınırken, bazı asker kişilerin görevden alınmasının bazı kişiler tarafından sorun yapılması, onların demokrasiyi özümseyemediklerinin somut örneğidir. Asker de bir memurdur. Bir memur ile ilgili açığa alma prosedürü nasılsa, bir general ile ilgili de açığa alma prosedürü işlenebilir. Ayrıcalıklı, imtiyazlı pozisyonlar hukuk devletinde yaratılamaz. Ancak CHP'nin genetik kodlarında demokrasi henüz yer etmediği için onlar bunu başka değerlendiriyor. Halbuki, sivillerin yaptığı şey hukuku uygulamak, demokrasinin gereğini yapmaktır. Demokrasi konusunda atılan adımı, demokrasi özürlülerinin kabul etmesi beklenemez."

"İDARENİN ZAMANLAMASININ ALTINDA KERAMET ARAMANIN ANLAMI YOK"

Bir gazetecinin, "Zamanlama tartışılıyor. Bir de AYİM'in bu yürütmeyi durdurma kararından sonra ne olacak?" şeklindeki sözleri üzerine ise Bozdağ, "Yürütmeyi durdurma kararı verdi mi? Yani belli ki senin öyle bir bilgin var, verecek mi? Yani o kadar kesin konuştun ki sanki mahkeme böyle bir karar vermiş gibi? Ben kendi adıma, bir hukukçu olarak diyorum ki bakan takdir hakkını kullanmış. Üç şart arıyor. Hakkında iddia var mı? Soruşturma var mı? Dava açılmış mı? Açılmış. Bu kanun diyor ki bu halde bakan takdir yetkisini kullanıp görevden alabilir. Bu üç şart burada var mı? Mahkeme, bakanın takdir yetkisini o yönde veya bu yönde kullandığına karışamaz. İdarenin zamanlamasının altında keramet aramanın ya da hikmet aramanın da anlamı yok. İdare, neyi ne zaman yapacağına kendi karar verir. Bunun altında ayrı bir anlam aramak doğru değil." şeklinde konuştu.

"TAKDİR HAKKINI NEDEN ÖYLE KULLANDIN DİYE SORMA HAKKIMIZ YOK"

Bozdağ, başka bir gazetecinin, "22 subay ismi geçiyordu, sadece 3'ünün açığa alınması da tartışma konusu." şeklindeki sözlere ise "Bakanlara verilen yetki takdir yetkisidir. Takdir yetkisini sayın bakanlar 3 asker kişi ile ilgili kullanmıştır. Takdir yetkisini neden öyle kullandım, böyle kullandın diye sorma hakkımız yok." dedi. Bozdağ, mahkemelerin, takdir yetkisini değerlendiremeyeceğini, hukuka uygunluk denetimi yapabileceğini yineledi.

"KÜRT SORUNU TERÖR SORUNU İLE İLİŞKİLENDİRİLMEMELİ"

Bozdağ'a, terörist Abdullah Öcalan'ın KCK yapılanması ile ilgili avukatlarına talimat verdiği yönünde çıkan haberler de soruldu. Bozdağ, terör örgütü elebaşının yaptığı açıklamalara karşılık bir değerlendirme yapmanın doğru olmayacağını dile getirdi.

"Cumhurbaşkanı'nın, bu sorun seçimlere kadar çözülmelidir, açıklamalarını da bu çerçevede mi değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Bozdağ, "Sayın Cumhurbaşkanının açıklamasını ayrı değerlendiririm. Tabi Türkiye'de yaşanan bir Kürt sorunu var. Bu sorunun çözümünün terör sorunu ile ilişkilendirilmemesi lazım. O ayrı, bu ayrı." diye konuştu.