Kapalı Mekanda Sigara Yasağı Uygulaması Tüketimi Azalttı

Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aziziye Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Öğretim Üyelerinden Doç

Kapalı Mekanda Sigara Yasağı Uygulaması Tüketimi Azalttı
Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aziziye Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Leyla Sağlam, kapalı alanlarda sigara yasağı uygulamasıyla tüketimin önemli oranda azaldığını, olumlu tablonun yıllar sonra ortaya çıkacağını bildirdi.
Sigarayla mücadelede Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın sigara içmemesinin önemli bir avantaj olduğunu ifade eden Doç. Dr. Leyla Sağlam, devletin sigarayla mücadelede belirlediği politikanın hayat kurtardığını söyledi.
Kapalı mekanlarda sigara içilmesini denetleyen ekipler tarafından kesilen cezaların onaylanma işinin belediyelerden alınıp Valiliklere verilmesinin çok doğru olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Sağlam, kesilen cezaların eyleme geçmemesi nedeniyle uygulamanın bir ayağı hep eksik oluyordu. Bakanlığın bu konuda değişikliğe gitmesi çok doğru ve yerinde bir karar. Ulusal tütün kontrolü programımızın olması ve yapılan çalışmalar hem kısa hem de uzun vadede ekonomik ve sağlıklı hayat kazanımlarımız açısından önemlidir. Yıllar sonra ne kadar doğru bir iş yapıldığı daha iyi anlaşılacak" dedi.
Türkiye'de 17 milyon kişinin sigara içtiğini belirten Doç. Dr. Leyla Sağlam, bu rakamın erişkin nüfusun yarısı olduğunu anımsattı. Tedavisiz sigarayı bırakan kişi de ilk 15 gün sıkıntılarının, yoksunluk belirtilerinin sürdüğünü anlatan Doç. Dr. Leyla Sağlam, şunları söyledi: "Sigarayı bırakan kişilerde ani sigara içme isteği ve yoksunluk sendromu ortaya çıkar. Sabah uyandığında ilk iş olarak sigara içme isteği oluyorsa ve günde 10 -15 adet sigara içiliyorsa bu kişi bağımlıdır denebilir. Sigarayı bırakmada önemli olan sigarayı bırakmaya karar vermektir. İlaçlar kişilerin nikotin yoksunluk sendromlarını yaşamaması ve destek için vardır. Avrupa'ya oranla Türkiye'de genç kızlar daha az sigara içiyorlar. Erkekler ise Avrupa ile aynı oranda. Türkiye olarak sigarayla mücadelede Avrupa'da 3'üncü Dünya'da 6'ıncı sıradayız" diye konuştu.
Sigara endüstrisinin saldırgan bir tutum içerisinde olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Sağlam, "Biz nasıl sigara içilmemesi için mücadele ediyorsak onlarda sigaranın daha fazla tüketilmesi için çaba harcıyor. Bu konuda harcadıkları para, bizim mücadele için harcadığımız paradan çok daha fazla. Özellikle gençlerin ilgisini çekecek şekilde paketleme dizaynında bulunmaktalar" dedi. Sigara satış standlarının görülmeyecek şekilde olması, gençlerin sigara paketlerini görmelerinin engellenmesi önemli bir hizmet olacaktır.
Sağlık Bakanlığı'nın pilot il olarak belirlediği Ankara'da sigarayı bırakmak isteyen kişilere ücretsiz ilaç sağlamasının da önemli bir çalışma olduğunu ifade eden Doç. Dr. Sağlam, "bu çalışma sonucunun başarılı olması, tüm Türkiye'de uygulanabilir olacağını konusunda yol gösterici olacaktır. Türkiye'de Sigarayı bırakma tedavisinde kullanılan FDA (gıda ilaç yönetimi) ın onayladığı üç tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bunlar; nikotin yerine koyma tedavisi, antidepresan olarak kullanılan bupropion ve vareniklin tedavisi. Türkiye genelinde sigara bırakma poliklinikleri giderek artmaktadır. Bizim polikliniğimizde de 550 kişiye tedavi uyguladık. Sigarayı bırakmanın zor olmadığını hatta ilaçlarla bunun mümkün olduğunu insanlar artık biliyorlar. Toplumumuz giderek daha bilinçli, sağlılığına daha özen gösteren çevreye duyarlı duruma gelmiştir. Sigara konusunda da gerekli hassasiyeti göstereceğine inanıyoruz" diye konuştu.