Sudanlı Kadınlar, Çay-kahve Tezgahları Açarak, Evlerine Katkıda Bulunuyor

Sudan'da özellikle Güney ile Kuzey arasında 21 yıl süren iç savaş nedeniyle erkek nüfusu kadınlara göre az olan Sudan'da kadınlar evlerine katkıda bulunabilmek için çay ve kahve tezgahları açtı.

Sudan'da ekonomik sıkıntılar nedeniyle açılan çay-kahve tezgahları, bugün Sudanlı kadınlar için Sudan'ın en önemli iş kollarından biri haline geldi. Ağaç altlarında Sudan'ın sıcak havasından korunmak ve Nil Nehri'ni izleyip keyfini çıkarmak isteyen halk, 'Sitti Shay' olarak adlandırdıkları mekanlara doluşuyor. Kadınlar arasında eve ekonomik katkı sağlama isteği ile başlayan bu iş kolu, bugün bayanların önemli bir geçim kaynağı haline geldi. Kocası Kuzey-Güney İç Savaşı'nda hayatını kaybeden ve çocuklarını
okutabilmek için bu işe giren Arafa Nasraddin, "Kızım şu an liseye gidiyor. Okulun birçok masrafı var ve benim bunun altından kalkmam için başka insanlar gibi ben de bu işi yapmaya karar verdim. Allah yardımcımız olsun. Şu an yeniyim ama işlerim yine iyi. Yandaki iş yerleri, parktaki gençler ve birçok insan çayımı, kahvemi içmeye geliyorlar" dedi.
Birçok kesimi bir araya getiren bu mekanlar, yaşlıların da büyük ilgisini çekiyor. Geçmişte kahvehanelerin olduğunu ve onlara gittiklerini belirten Osman Ali İbrahim, "Biz eski insanlardanız. Eski adetleri biliyoruz. Eskiden kahveler vardı, oralarda oturup çay-kahve içerdik. Şimdi hiçbir yerde böyle bir şey yok. Şimdi kadınların açtığı bu mekanlar var. Alın terleriyle çalışıp, kazanıyorlar. Gençler de burada bir araya gelip sohbet ediyorlar" diye konuştu.
Gençler, özellikle üniversite çıkışı kafeteryalarda oturmak yerine ağaç altlarında kadınların kurduğu mekanlarda oturmayı tercih ediyorlar. İş aralarında Nil Nehri kenarında oturmayı tercih eden Eymen Abu Akber, "Burada toplanıyoruz. Birbirimizin fikirlerini alıyoruz. İş arasında gelip çayımızı içiyoruz. Sonra da işimize geri dönüyoruz. Asıl bu mekanda oturmaktan zevk aldığım saat ise akşam saatleri. Yorgunluğumuzu atıyoruz. En güzel kısmı da şu Nil Nehri'nin manzarasını izlemek" şeklinde konuştu.