İzmir Özel Türk Koleji Stockholm'de Türkiye'yi Temsil Etti

İsveç'te, 4 - 10 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen Stockholm Gençler Su Ödülü yarışmasında, Türkiye'yi İzmir Özel Türk Koleji (İTK) temsil etti

İzmir Özel Türk Koleji Stockholm'de Türkiye'yi Temsil Etti
İsveç'te, 4 - 10 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen Stockholm Gençler Su Ödülü yarışmasında, Türkiye'yi İzmir Özel Türk Koleji (İTK) temsil etti. Proje öğretmenleri Aylin Öğünç önderliğinde "Radyoaktif Uranil İyonlarının Elektro dokuma Yöntemi İle Elde Edilen PAN Nanofiberler İle Sudan Uzaklaştırılması" adlı projeyi hazırlayan İTK öğrencileri, prenses Victoria'nın elinden onur belgesi aldı.
TÜBİTAK ve Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) tarafından düzenlenen Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması'nda; kimya projesi ile Ege bölge şampiyonu olan İTK öğrencileri, daha sonra Ankara'daki Türkiye finallerinde yarışmaya gitti. Ankara finallerinde tüm dallardaki "Su" konulu yaratıcı projeler Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından incelendi. Bu projeler arasından İsveç'te yapılacak olan uluslararası Stockholm Gençler Su Ödülü Yarışması`nda Türkiye'yi temsil için seçilen İTK öğrencileri, sevinçlerini proje öğretmenleri ile paylaştı. İTK öğrencileri A. Fatih Arslan, Hakan Kacar , Ahmet Cem Seylan ve İlgin Özbaş'ın hazırladığı proje Türkiye'yi İsveç'te temsil etti.
YARIŞMAYA DÜNYA GENELİNDE PEK ÇOK ÜLKE KATILDI
Proje öğretmeni Aylin Öğünç, yarışmaya 2010 yılında dünya genelinde 31 ülkenin katıldığını söyledi. Her ülkenin 1 proje ile temsil edildiğini hatırlatan Öğünç en iyi ilk altı proje arasında yer aldıklarının altını çizdi. Projelerinin yeraltı suları, endüstriyel atık suları ve nükleer santral sızıntılarında bulunan ve hem radyoaktif hem toksik etkisinden dolayı insan sağlığını tehdit eden uranil iyonlarının elektrodokuma olarak tanımlanan bir yöntemle üretilen nanofiberler ile sudan uzaklaştırılmasını hedeflediğini ve yüksek verimle hedefe ulaştıklarını belirtten Öğünç ; « Yakın gelecekte özellikle nükleer santrali olan ya da kurulması hedeflenen ülkelerde sağlık açısından tehlikeye neden olacak bu tür taneciklerin sudan uzaklaştırılması oldukça önemli olacaktır. Öğrencilerim ve ben İsveç'te projemizi sunarken büyük beğeni topladı. En iyi altı proje arasına giren öğrencilerimiz kral ve kraliçe ile birlikte yemek yeme fırsatını yakaladı. Ayrıca onur belgelerini Prenses Victoria'nın elinden aldılar. Hepsi ile gurur duyduk diye konuştu.