Adana'da Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlandı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 87. yıl dönümü Adana'da coşkuyla kutlandı. İstasyon Meydanı'nda düzenlenen törende Vali İlhan Atış, 6. Kolordu ve Garni

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 87. yıl dönümü Adana'da coşkuyla kutlandı. İstasyon Meydanı'nda düzenlenen törende Vali İlhan Atış, 6. Kolordu ve Garnizon Komutanı Korgeneral Mehmet Eröz, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, katımcıların ve halkın bayramını kutladı.

İstiklal Marşı'nın okunması ve bayrağın göndere çekilmesinin ardından günün anlamını belirten konuşmayı yapan Adana Valisi İlhan Atış, yıllardır Cumhuriyet Bayramı'nın büyük bir coşkuyla kutlandığını hatırlattı.

Atış, "Çünkü Mustafa Kemal Atatürk'ün en büyük eseri cumhuriyettir. Ne mutlu, cumhuriyet rejiminde yaşayanlara. Bizim cumhuriyetimiz gerçek cumhuriyettir. Yani laik, sosyal, demokratik ve hukuk devleti nitelikli bir yönetim biçimidir, herhangi bir cumhuriyet değildir." dedi.

Türk halkının dünya durdukça cumhuriyeti korumak için yemin ettiğini vurgulayan Atış, her Cumhuriyet Bayramı'nın birer 'yemin' olduğunun altını çizdi. Alandaki çocuk ve gençlere seslenen Atış, "Beni duyuyor musunuz?" diye sordu. "Evet" cevabını alan Atış, alkış toplayan şu duygulu ifadeleri dile getirdi: "Öyleyse yanınızdaki arkadaşınızın elini tutun. Onun yüreğinin sesini dinleyin. Birbirinizin yüreğinin sesini duyuyor musunuz? İşte o ses Türk milletinin sesidir. Kardeşliğimizin sesidir. O sesi duymaya devam edin. O ses Diyarbakır, Bingöl, Ağrı, Edirne, İzmir ve Antalya'nındır. O sesi her zaman duyun. Duymadığınız zaman ölmüş olduğunuzu bilin. O ses şehit, gazi, ezan, Atatürk ve Türk milletinin sesidir. Ne mutlu Türküm diyene."

Öğrencilerin okuduğu şiirlerle renklenen programda, okullarda düzenlenen 'Atatürk ve Cumhuriyet' konulu kompozisyon, resim ve şiir yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Büyükşehir Belediyesi folklor ekibinin gösterisinin ardından merasim geçit töreniyle son buldu. Cumhuriyet Başsavcısı Sabri Beytorun, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekilleri Hulusi Güvel, Nevin Gaye Erbatur, askeri ve mülki erkan, Türkiye Muharip Gaziler ile vatandaşların katıldığı törene Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden göçle Adana'ya yerleşen risk altındaki ailelerin çocukları da getirildi.

MAHALLELERDE OLAYLARA KATILMA ORANI YÜZDE 82'YE DÜŞTÜ

Tören sonunda, basın mensuplarının sorularını cevaplayan Vali İlhan Atış, valilik, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Emniyet Müdürlüğü'nün ortaklaşa yürüttükleri projelerle çocukların kazanılmaya çalışıldığına işaret etti.

Atış, "Bu çocuklar Cumhuriyet'in ilkelerine, vatanına, milletine, inancına bağlı çocuklar olarak yetişiyorlar. Göreceksiniz, ilerde hepsi başarılı olacaktır. Proje ile olayların yoğun olduğunu düşündüğümüz mahallelerde çocukların olaylara katılma oranı yüzde 82 düştü. Çocuklarına sahip çıkan annelere teşekkür ediyorum." açıklamasını yaptı.

BAŞÖRTÜLÜ ÖĞRENCİ YÖNETMELİK GEREĞİ ALINMAMIŞTIR

Merkez Seyhan İlçesi Kanuni İlköğretim Okulu'na başörtüsü ile gitmek isteyen öğrenciyle ilgili bir soruya ise Atış, "Yönetmelik gereği okulla alınmamıştı. Aynen devam ediyor. Herhangi bir problem yok. Çocuğun okula gitmemesi mümkün değil. Çünkü İlköğretim Yasası gereği çocukların okula gitmesi zorunludur. Okul müdürlerimiz çocuklara yönetmelik gereği davranmaktadır, davranacaklardır." dedi. Bu arada kendisine iş sözü verildiğini ileri süren Özgür Sezici adlı bir vatandaş ise Atış'tan yardım istedi.

Adana Valiliği'nin 'Sevgiye Uzanan Eller Projesi' ile sosyal ve kültürel aktivitelere yönlendirilen çocukların korsan gösterilere karışmaması amaçlanıyor. Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nce çocuklara, üzerinde ay yıldız bulunan şapka ve tişört dağıtıldı.