Otomobilin 25 milyon dolarlık İstanbul gösterisi 29 Ekim'de başlıyor

YERLİ MALI ELEKTRİKLİ OTOLAR


Otomobil dünyasının Türkiye'deki en büyük gösterisi Uluslararası İstanbul Otomobil Fuarı'nın açılışında geri sayım başladı. 29 Ekim'de açılacak 13. Autoshow Fuarı, 120 bin metrekarelik bir alanda 200'den fazla otomotiv ana ve yan sanayii firmasının katılımıyla açılıyor. Fuara 1 milyon ziyaretçi bekleniyor.
Otoparkların ücretsiz olacağı fuarda, Türkiye yollarına ilk kez çıkacak rüya otomobiller sergilenecek. 20-25 milyon dolar civarında maliyet yaratan Autoshow'a giriş ücretleri 4-10 TL arasında değişiyor. Kadınların ve çocukların da fuara gelmeleri için özel önlemlerin alındığı fuarın, özellikle tatil günlerinde ailecek gelinen ve alışveriş merkezlerine rakip olacak bir yer olması bekleniyor.
Fuarda Türkiye yollarına ilk kez çıkacak Audi A7 Sportback, Kia Cerato Koup, BMW X3, Corvette, Camaro, Bentley Mulsanne, Citroen C4, Mercedes CLS gibi modeller sergileniyor. Mini'nin 26.500 eurodan başlayan fiyata sahip yeni modeli Mini Countryman de fuarın ilgi çekici otomobilerinden biri olacak.
Citroen'in Lacoste ve yeni C4, DS4, C-Zero, DS3 WRC ile makyajlı C5 ve C4 Picasso modellerini de gösteriyor.
Ford ise yeni Focus, yeni C-max, yeni S-max, yeni Mondeo, yeni Galaxy modelleriyle geçit resmi yapacak. Nissan yeni Micra, Juke ve Murano modellerini ilk kez Autoshow'da gösterecek.

YERLİ MALI ELEKTRİKLİ OTOLAR
FUARDA Türkiye'de üretilen Fiat elektrikli Doblo EV, Renault Fluence Z.E. de ilk kez gösteriliyor. Her ikisi de Bursa'da üretilen bu araçların, Türk otomotiv sanayii açısından üretime, ihracata, kapasite kullanımına yapacağı
katkılar nedeniyle büyük önemi bulunuyor. Bu arada Fluence Z.E, 2011 yılında yollara çıkacak.

HİBRİTİ VE FİŞLİSİ FUARA GELİYOR
Peugeot, fuarda büyük aile modeli 508'in uluslararası prömiyerini yapacak. Peugeot'nun yeni tasarım simgesi olan SR1 Peugeot standında yerini  alacak. Peugeot, çevre ve ulaşım sorunlarına çözüm olması için geliştirdiği iOn ve 3008 HYbrid4'i de sergiliyor. BB1 gibi otomobilin sınırlarını genişleten elektrikli konsept aracın yanı sıra RCZ, 3008, 5008 ve 400 gibi modellerini sergileyecek.
Toyota, fuar konseptini Optimal Drive Teknolojisi ve hibrid araçlar üzerine kuracak. Toyota, ayrıca dünya prömiyeri Paris Otomobil Fuarı'nda yapılan yeni modeli Verso-S'i de Türkiye'ye ilk kez tanıtacak. Toyota, fuarda güneş panelli Prius, dünyanın 4 kişilik en küçük aracı iQ,  geleceğin tek kişilik aracı i-real, elektrik prizinden şarj edilebilen Prius PHV,  Auris Hibrid'i (HSD) otomobil tutkunlarının beğenisine sunacak. Toyota ayrıca 60 yıllık geçmişiyle efsaneleşen arazi araçları için de  özel bir bölüm oluşturacak.


Halil OKŞİT
halil.oksit@aksam.com.tr