Vali Güzeloğlu: Türkiye'nin uluslararası ilişkilerinde ve dış ticaretinde Mersin'in belirleyici rolü var

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Türkiye'nin uluslararası ilişkilerinde ve dış ticaretinde Mersin'in belirleyici rolü bulunduğunu belirtti. <

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Türkiye'nin uluslararası ilişkilerinde ve dış ticaretinde Mersin'in belirleyici rolü bulunduğunu belirtti.

Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Kürk İnşaat işbirliğinde organize edilen ve Mersin Valiliği'nce desteklenen Maysan-Mersin, Irak-Türkiye İş Geliştirme Forumu MTSO Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi.

Irak'ın Maysan Eyaleti'nde hayata geçirilen büyük yatırım hamlelerinin Mersinli işadamlarına anlatıldığı forumda, karşılıklı yatırım ve işbirliği konuları da ele alındı.

Vali Hasan Basri Güzeloğlu forumun açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin büyüyen ve gelişen sürecinde Mersin'in çok önemli bir yeri olduğunu söyledi.

Mersin'in Türkiye'nin uluslar arası ilişkilerinde ve dış ticaretinde belirleyici rolü olduğuna dikkat çeken Güzeloğlu, Mersin'in bugün ihracata dayalı büyümenin yanında Türkiye'nin komşularıyla çok yoğun ve güçlü gelişen ilişkilerin de taşıyıcısı bir kent durumunda olduğunu kaydetti.

Maysan Valisi Al –Sudani ve heyetinin güzelliklerin başlangıcına ve bundan sonra oluşacak güçlü ilişkilere çok ciddi bir katkı verdiğini ifade eden Güzeloğlu, "Türkiye ve Irak çok ortak bir geçmişin, din kültür birliğinin ve aynı coğrafyanın insanlarıdır. Sayın Valimiz ile Mersin ve Maysan'ın kardeş iki şehir olmasının kararını verdik ve inşallah en kısa süre içerisinde zaten var olan kardeşliğin imzasını Maysan'a giderek orada imzalayacağız" dedi.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın bu buluşmayı çok heyecanla karşıladığını, anlamlı ve değerli bulduğunu kendisine ilettiğini söyleyen Vali Güzeloğlu, "Sayın Bakan, Maysan'ın Türkiye'nin hem yatırım hem de ticaret alanı olarak tanımlanmasının önemli olduğunu söyledi. İrade var, işbirliği var, kardeşlik var yani helvayı yapacak her şey var ama helvayı yoğuracak olan iradede Mersin'de var. İşte bu helvayı üretecek ve gerçekleştirecek olanlar da değerli işadamlarımız" diye konuştu.

Irak'ın güçlenmesini, büyümesini ve istikrara kavuşmasını, özellikle de Maysan'ın hedeflere ulaşmasını istediklerini belirten Güzeloğlu, "Bundan hepimiz kazanacağız. Amacımız hem ülkemizin büyümesi hem de barış ve istikrar içerisinde Irak'ın gelişmesi ve kalkınmasıdır" dedi.

Irak Maysan Eyaleti Valisi Al-Sudani ise 6 gündür Mersin'de bulunduklarını ifade ederek, Mersin'de hiç yabancılılık çekmediklerini dile getirdi. Irak ve Türk halkının birbirini çok yakından tanıdığını ifade eden Vali Al Sudani, bu iyi ilişkilerin daha da ileriye götürülerek, ticari ilişkiler boyutunda da ikili ilişkilerin artmasının gerektiğini kaydetti.

Irak'ın gelecek dönemde istikrarı yakalayacağını savunan Vali Al-Sudani, bunun için Türkiye'nin çok destek verdiğini ve bu iş birliği forumunun da buna katkı sağlayacağına inandıklarını belirtti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan da bu tür toplantılarının iki ülkede de sık sık yapılması gerektiğini belirterek, "Umuyorum ki, bu tür toplantılar sayesinde Türkiye ve Irak arasındaki ilişkiler daha da kuvvetlenecektir" dedi.

Dış Ticaret Müsteşarlığı Anlaşmalar Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Orhan Çakıroğlu da Irak'ın dış ticarette Türkiye'nin en öncelikli ülkelerden biri olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin Bakanlık bünyesinde yaptığı dış ticaret birikimlerini ve bu alanda yapılan yatırımları anlattı.

MTSO Şerafettin Aşut ise Irak coğrafyasında yaşayan insanların savaşlardan dolayı çok acı çektiğini dile getirerek, "Artık, zaman yapacağımız iş birlikleriyle bu sıkıntıları aşma zamanıdır" diye konuştu.

Konuşmaların ardından iş geliştirme forumu Meysan eyaletini tanıtan filmle sona erdi.