SP'den istifa eden Kurtulmuş: Biz sırça saraylarda oturarak ahkam kesmedik

Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, partisinin genel merkezi önünde yaptığı açıklamada gönül ilişkilerinin kendilerine atılan çatal bıç

Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, partisinin genel merkezi önünde yaptığı açıklamada gönül ilişkilerinin kendilerine atılan çatal bıçaklarla bittiğini söyledi. Kurtulmuş, "Artık bu parti içerisinde birlikte siyaset yapma imkanımız kalmamıştır. Genel başkanlıktan ve partiden istifa ediyorum." dedi. Yıllarını, gençliğini hizmet uğrunda harcadığını belirten Kurtulmuş, sırça saraylarda oturarak ahkam kesmediklerini, Anadolu'nun dört bir yanını karış karış gezdiklerini, gitmedikleri yer çekmedikleri çile kalmadığını vurguladı.

Mahkeme kararıyla kayyuma kalan ve olağanüstü kongreye gitmeye hazırlanan SP'de Kurtulmuş, siyasi geleceğiyle ilgili açıklamalarda bulundu. 'Başbakan Numan', 'Durma ilerle millet seninle', 'Türkiye seninle gurur duyuyor' sloganlarıyla karşılanan Kurtulmuş, partililer tarafından alkışlandı.

Bu süreçte sabırla kararı bekleyen bütün teşkilatlara, bu süreci kendileriyle paylaşan basın mensuplarına tüm vatandaşlara, geniş halk kitlelerine, telefon ve mesajları ve dualarıyla destekleyen kardeşlerine yürekten teşekkür ettiklerini dile getiren Kurtulmuş, kongreden bu yana gerek medyada gerekse Türkiye kamuoyunda gösterilen ilginin, siyasi hareketlerinin geliştiğinin en açık kanıtı olduğunu belirtti. Açıklamayı bugüne kadar yapmamalarının üç nedeni olduğunu anlatan Kurtulmuş, "Birincisi kongre salonunda başlayan gerginliklerin daha fazla büyümesini istemedik. Herkesin aklı selimle düşünmesini istedik. Aramızdaki gönül bağımız masamıza tabak çanak atıldığında kopmuştu. Ancak kayyum atanması bardağı taşıran son damla olmuştur. Kan içtik kızılcık şerbeti içtik dedik. Bir diğer neden referandum sürecidir. Evet oylarının azalmaması için açıklamamızı bugüne kadar tehir ettik. Bir diğer neden ise bu kararı sadece benim verecek olmamamdır. Çok geniş anlamda istişarelerimizi yaptık." diye konuştu.

"YAPILANLARI MİLLETE HAVALE EDİYORUZ"

Kongreyi kazandıkları için bunların başlarına geldiğini dile getiren Kurtulmuş, hemen kongre akşamı imza toplanmaya başlandığını, gazete ve televizyon üzerinden saldılar gerçekleştiğini, daha sonra 14 tane dava açıldığına dikkat çekti. Yapılanları millete ve tarihe havale ettiklerini vurgulayan Kurtulmuş, son kayyum davasının Türkiye siyaseti üzerinde büyük bir etki yaptığını ifade ederek, "Bu kayyum davası Türk siyasetine nasıl olağan dışı yollardan müdahale edilebildiğinin çok açık kanıtıdır. Bu artık SP ve Numan Kurtulmuş'un değil tüm Türkiye siyasetinin meselesidir." eleştirisinde bulundu.

Fiili ve fiziki saldırıların dördüncü ayağı olduğunu belirten Kurtulmuş şöyle devam etti:

"Her şey milletin önünde oldu. Bizi boğmaya hiç kimsenin, hiçbir odağın gücü yetmeyecektir. Başarısız olduğumuz için değil, yeniden SP'yi milletin yıldızı haline getirdiğimiz için cezalandırılıyoruz. Siyasete yeni bir tarz getirdiğimiz için bunlar yapılıyor. Bizim sıkılacak, utanılacak, saklayacak hiçbir sözümüz işimiz yoktur. Öz evladının onulmaz yaralar almasını istemeyen bir anne tavrıyla hassasiyetle hareket ediyoruz. Biz sistemli bir şekilde bir komployla karşı karşıya bırakıldık. Ancak milletimiz buradadır ve bizi boğmaya kimsenin gücü yetmeyecektir. Numan Kurtulmuş ve arkadaşları siyasette kavga ve kargaşa getirdikleri için değil siyasete yeni bir tarz getirdikleri için cezalandırılıyor."

VEDA KONUŞMASI DEĞİL YENİ BİR BAŞLANGIÇ

"Biz alemlerin Rabbi'nden başka kimsenin önünde diz çökmeyeceğiz." diyen Kurtulmuş, artık bu parti içinde siyaset yapma imkanının kalmadığını kaydetti. İçe kapanık yapılar oluşturmak yerine millete açılmaya gayret gayret ettiklerini, şahıslara değil ilkelere bağlılığı esas aldıklarını kaydeden Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz bu partinin bu davanın içinde ekmeğini emeğini, gençliğini bu dava için harcayan samimi insanlar için buradayız. Allah'a yemin olsun ki bütün bu zorluklara bu insanlar için katlandık. Aldığımız kararı açıklamak bana ve arkadaşlarıma çok zor geliyor. Ben ve arkadaşlarım sırça saraylarda oturarak ahkam kesmedik. Biz kimseden bir karşılık bekleyerek bunu yapmadık. Milletimizin hayır duasını kazanmak için bunları yaptık. Asla ve asla ne kendi ne bu davanın mensuplarının başını öne eğdirecek hiçbir iş yapmadık. Zor bir karar açıklıyoruz. Ama şundan emin olun ki öz evladının onarılmaz yaralar almasını istemeyen öz annenin tavrıyla hareket ediyoruz. Aynı inancı paylaşan kardeşlerin kavga ortamına sürüklenmesine asla izin vermeyeceğiz. Yeryüzünün en yiğit insanı öfkesini yenen haklı olduğu halde intikam almayan kişidir. Daha fazla kavgaya yeni Kerbela denemelerine vesile olmamak için arkadaşlarımla birlikte bu genel kurula girmiyor ve katılmıyoruz. Bu gerekçelerle Genel Başkanlık'tan ve Saadet Partisi'nden istifa ediyorum. Bu karar bir son değil, yeni siyasetin ilk adımıdır. Bu ayrılık, veda konuşması değil yeni bir başlangıcın ilk adımıdır. Güzel günler olacak."

SEZAİ KARAKOÇ ŞİİRİYLE VEDA

Ayrılık kararını açıklarken zaman zaman duygulandığı gözlenen Kurtulmuş'un konuşması sırasında arkasında duran eşi Sevgi Kurtulmuş'un da gözyaşlarını tutamadığı görüldü. Kurtulmuş, sözlerini Sezai Karakoç'a ait bir şiir ile tamamladı. "Biz yangında koşuyu kaybeden atlarız/ Biz kirli ve temiz çamaşırları/Aynı zaman aynı minval üzere katlarız/Biz koşu bittikten sonra da koşan atlarız" mısralarını okudu.

Herkesten haklarını helal etmesini isteyen ve kendi hakkını da helal ettiğini söyleyen Kurtulmuş, "Bizimle beraber yürüyecek kardeşlerimizden rica ediyorum, kimse yanında kalem dahi götürmesin." çağrısında bulundu.

Kurtulmuş, gazetecilerin Erbakan ile görüştünüz mü yönündeki sorularına 'son ana kadar uzlaşma arayışı içinde oldukları'nı söylemekle yetindi.

"Firavunlaşmayacağız, Karunlaşmayacağız, belalaşmayacağız." diyen Kurtulmuş, dini siyasete alet etmeyeceklerini belirterek uzun yola çıkmış ve hüküm giydiklerini bilerek bundan sonra Anadolu'nun yollarına çıkacaklarını ve zulmün asla payidar olamayacağını, yalanı yeneceklerini vurguladı.