Sağ azınlık hükümetin 'yabancılar politikası' öncekine göre daha da sertleşecek

Hollanda'da İslamiyet'i ve Müslümanları hedef alan söylemleriyle tanınan Geert Wilders'in partisi Özgürlük Partisi (PVV) tarafından dışarıdan destekle

Hollanda'da İslamiyet'i ve Müslümanları hedef alan söylemleriyle tanınan Geert Wilders'in partisi Özgürlük Partisi (PVV) tarafından dışarıdan desteklenecek sağ azınlık hükümetinin yabancılar politikası, öncekine göre daha da sertleşecek.

Hükümet programına göre, göçmen sayısı önümüzdeki yıllarda önemli ölçüde düşürülecek, kamuya açık alanlarda yüzü kapatan giysiler yasaklanacak, yargıya ve polise başörtüsü yasağı getirilecek, ülkeye yeni yerleşenler ile Hollanda vatandaşlığına geçenlere deneme süresi uygulanacak.

Wilders'in partisi PVV tarafından desteklenecek bir azınlık hükümetinde yer almasını onaylamaya yanaşmayan Surinam asıllı CDA Milletvekili Kathleen Ferrier, kesin kararını parti kongresi sonrası vereceğini bildirdi. Ferrier, yalnızca oylama sonucuna bakmayacağını, kongrede esecek havayı da dikkate alacağını ifade etti. VVD, CDA ve PVV 150 kişilik mecliste 76 sandalyeye sahip oldukları için azınlık hükümetinin güvenoyu alabilmesi için bu partilerin tüm milletvekillerinin onayı gerekiyor. Türk vekil Coşkun Çörüz ise direnenler arasında değil.

Hollanda basınında çıkan haberlere göre, yabancıları zor günler beklediği belirtirlerken, Telegraaf gazetesinde yer alan haberde hükümetin hâkim, savcı ve polis mensuplarına başörtüsü ve burka yasağı getirmeyi planladığı belirtildi. Haberde, ülkeye gelecek göçmenlerin bundan böyle ilk beş yıllık dönem süresince deneme amaçlı olarak ülkede ikamet edebilecekleri ve bu dönem süresinde, cezasının 12 yıl olabileceği düşünülen kanunsuz işlere bulaşması halinde, direkt olarak sınır dışı edileceğini yazdı.

Diğer taraftan hastalıktan dolayı ödenek alanların durumlarında şimdilik bir değişiklik olmayacak.