Ya savunursunuz ya savunmazsınız!

Bakan Bağış, muhalefetin AB süreci ve Arınç'a suikast iddiaları ile ilgili tutumunu eleştirerek 'Demokrasinin, insan haklarının 'ama'sı olmaz. Ya savunursunuz, ya savunmazsınız' diye konuştu.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Demokrasinin insan haklarının 'ama'sı olmaz, 'fakat'ı olmaz. Ya savunursunuz. Ya savunmazsınız" dedi. Bağış, 1982 Anayası'sının 'darbe anayasası olduğunu ve değiştirilmesi gerektiğini kaydetti. Bağış, İstanbul Ticaret Odasının (İTO) ocak ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, İTO'da açılan AB bilgi merkezinin iş dünyasının Avrupa'nın kapılarını açmak için çok önemli bir adım olacağını belirtti. Salonda asılı AB, Avrupa Komisyonu ve Türk bayraklarına değinen Bağış, "Bu bayrakların yan yana durması demek Türkiye'nin 50 yıl öncesi gibi darbelerden sonra Başbakanlarını idam eden bir ülke olmaktan çıkmış olması demek. Türk iş adamının güçleniyor olması demek" diye konuştu.

'BİZDE FELAKET TELLALLARI ÇOK'

Bağış, 2009'da ilk kez oluşturulan AB kalıcı Konsey Başkanlığı'nı Belçika'nın üstlendiğini anımsattı ve şöyle konuşu: "Herkes onun muhalefet döneminde Türkiye aleyhine ettiği sözleri gündeme getirdi. Bizde maalesef felaket tellalları çok. Türkiye ile müzakereleri AB üyesi 27 ülke oy birliği ile başlattı. Bu Türkiye'nin üyelik sürecinin devam ettiğinin göstergesidir. Biz yavaş mı gidiyoruz? Hırvatistan'da bir Başbakan Yardımcısına suikast iddiaları olsa o magazinleştirilir miydi sizce? Hırvatistan'da muhalefet liderlerine sorsanız 'bu ülkede darbeye karşı mısınız' diye? Cevabın içinde 'ama, fakat' diye kelimeler olur muydu? Demokrasinin insan haklarının 'ama'sı olmaz, 'fakat'ı olmaz. Ya savunursunuz. Ya savunmazsınız."

DARBEYLE YAPILAN ANAYASA

Bakan Bağış, Türkiye'nin her geçen gün kalkındığını ve modern bir ülke haline geldiğini belirtirken, "Ah bir de birbirimizin sakalıyla, bıyığıyla, düşünceleriyle, okuduğu kitaplarla uğraşmayı bırakıp ortak paydalarımızda bir bütünleşebilsek" diye konuştu. Türkiye'nin yeni bir anayasa yapması gerektiğini de vurgulayan Bağış şunları söyledi: "Bugünkü Anayasa, 80 darbesiyle yazılmış Anayasadır. Darbeyle yazılmış Anayasa asgari anayasa olur. Bugünkü Anayasa bizi mıknatıs gibi geri çekiyor. Muhalefete dedik ki (Bir Anayasa taslağı hazırlayın) ama cevap yok. Ama bana cevap veremeyenler tarihe nasıl cevap verecekler?" diye konuştu. Ruhban okulu konusunu ise "İnsan hakları meselesi" diye nitelendiren Bağış, "Okul açılırsa, 72 milyonluk Türkiye'ye zararı olacağına inanmıyorum" dedi.