Kurbanlıklarda yaşanan zam süte sıçradı

Kurban Bayramı öncesinde ette yaşanan zamlar süte sıçradı.

Kurbanlıklarda yaşanan zam süte sıçradı
  Et fiyatlarındaki yü ; kselişi fırsata ç ; evirmek isteyen ü ; reticilerin sü ; t sığırlarını kesime gö ; ndermesiyle başlayan sü ; t fiyatlarındaki artış devam ediyor .

Ü ; reticiden 0 , 65 ile 0 , 75 kuruş arasında alınan bir litre sü ; t , bakkal ve markette 1 , 45 ile 2 , 55 Lira arasında satışa sunuluyor .

Son birkaç ; aydan beri ü ; retici fiyatlarında ciddi artışlar olmamasına karşılık tü ; ketici fiyatlarının artması kafaları karıştırmaya başladı .

' Sanayiciler , ü ; reticiden sü ; tü ; daha ucuz alabilmek iç ; in ortak hareket ediyorlar . ' iddiasını gü ; ndeme getirenlere gö ; re bazı sü ; t sanayicileri bu yö ; ntemle sü ; t tozu ithalatının ö ; nü ; nü ; aç ; maya ç ; alışıyor .

Ü ; retici birlikleri ise Tarım Bakanlığı ' nın sü ; tteki fiyat artışlarını bir an ö ; nce masaya yatırması gerektiğini belirtiyor .

Kurban Bayramı ö ; ncesinde ette yaşanan zamlar sü ; te uzandı . Marketlerde en ucuz markalı sü ; t , 1 , 45 Lira ' dan satılırken , en pahalı sü ; t 2 , 55 Lira ' dan alınabiliyor .

Bunun yanında keç ; i sü ; tü ; nü ; n litresi ise 2 , 90 TL ' ye ç ; ıktı . Ani ç ; ıkışlar ü ; retici ve tü ; keticileri karşı karşıya getirdi . Ü ; reticiler , sanayicileri kendi aralarında anlaşarak ortak bir alım fiyatı belirlemekle suç ; luyor .

Markalı sü ; tç ; ü ; ler ise maliyetlerin arttığı bir dö ; nemde fiyatların aşağıya ç ; ekilmesinin mü ; mkü ; n olmadığını ö ; ne sü ; rü ; yor . Sü ; te gelen zamlarda maliyetlerin etkili olduğunu belirten Sü ; taş Yö ; netim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz , ' Harcama kalemlerinde azalma olmazsa sü ; tü ; n bu seviyenin altında satılması mü ; mkü ; n değil .

80 kuruşa ü ; reticiden aldığımız sü ; t fabrikaya kadar 1 Lira oluyor . Hızlı fiyat artışından biz de rahatsızız . Ç ; ü ; nkü ; herkes zarar gö ; rü ; yor . ' dedi . Yılmaz ' a gö ; re Ulusal Sü ; t Konseyi orta vadeli bir fiyat belirleyebilir .

Bunun iç ; in masanın etrafında konunun bü ; tü ; n tarafları toplanmalı . Ayrıca yü ; zde 8 ' lik KDV ' nin temel bir besin kaynağında aşağı ç ; ekilmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz , pahalı sü ; tü ; n ü ; reticiye değil ithalatç ; ıya yarayacağına dikkat ç ; ekti :

' Dahilde işleme rejimi kapsamında dışarıdan sü ; t tozu getirenler olur . Geç ; mişte bö ; yle oldu . Tarım Bakanlığı , ihracat yapan imalatç ; ı-ihracatç ; ı firmaların ihtiyaç ; duydukları sü ; t tozunun yurtiç ; inde ü ; retilmesi ve temin edilmesine yö ; nelik bir karar almıştı . Benzer bir adıma yine ihtiyaç ; var . '

Yonca Hayvancılık Yö ; netim Kurulu Başkanı Dursun Akdağ ise sü ; tteki ç ; elişkili beyanların arkasında sü ; t tozu ithalatının yattığına dikkat ç ; ekiyor .

Ü ; reticinin sü ; tü ; iki yıl ö ; nceki fiyattan sattığını belirten Akdağ , ' Birkaç ; yıl ö ; nce bir litre sü ; tü ; n toptan fiyatı 75 kuruş iken bugü ; n 85 kuruş oldu . Sadece 10 kuruşluk bir artış mı bu kadar gü ; rü ; ltü ; ye yol aç ; tı? ' sorusunu yö ; neltiyor .

Akdağ , bazı sü ; t sanayicilerinin ortak hareket ederek sü ; tü ; n fiyatını 50 kuruşa indirmeye ç ; alıştıklarını iddia etti . Akdağ , sektö ; rü ; n on binlerce kişinin geç ; im kaynağı haline geldiğini kaydederek , ' Fiyatların inişi de ç ; ıkışı da bizi olumsuz etkiliyor .

Dü ; zenli bir fiyat istatistiği hazırlansın . ' dedi . Bunun iç ; in de Ulusal Sü ; t Konseyi ' ne gö ; rev dü ; ştü ; ğü ; nü ; aktardı . Damızlık hayvan kesiminin et ve sü ; t ü ; rü ; nlerinde fiyatları tırmandırdığını vurgulayan işadamı , ç ; ö ; zü ; me yö ; nelik projeler geliştirilmedikç ; e bu tarz spekü ; lasyonların devam edeceği uyarısında bulundu .

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Sü ; t ve Sü ; t Ü ; rü ; nleri Komitesi Başkanı Ahmet Erken , fiyatların daha da artmaması iç ; in Trakya ' da ve Gü ; ney Marmara ' da hayvancılık projelerinin ç ; oğaltılması gerektiğini ifade etti :

' 40x6 , 50x6 projeleri ivedilikle fazlalaştırılmalı , 2 ve 5 yıl ö ; demeli projeler hayata geç ; irilmeli . Yoksa bu hayvancılık tamamen bitecek .

Dışarıdan da sü ; tü ; n gelmesi sö ; z konusu olmadığı iç ; in ileriki yıllarda sü ; tü ; n toptan fiyatının 1 , 5 Lira ' ya kadar ç ; ıkması kaç ; ınılmaz olur .

' Erken de Merkez Birlikleri , Damızlık Sığır Yetiştiricileri , Kö ; y- Koop merkez birlikleri ve diğer birliklerin Ulusal Sü ; t Konseyi ç ; atısı altında toplanıp eksikliklerin nereden kaynaklandığını irdelemesini ve toplantı sonuç ; larının bakanlığa rapor halinde bildirilmesini istedi .

ARTIŞLAR NİSANA KADAR DEVAM EDER

Ulusal Sü ; t Konseyi ' Rabobank 2009 Son Ç ; eyrek Raporu ' na gö ; re ise son aylarda ç ; iğ sü ; t fiyatlarında yü ; zde 15 ile 30 oranında bir artışın olduğu dile getiriliyor . Rapora gö ; re artışlar mart ve nisan sonuna kadar devam edecek .


Kurbanlıklarda yaşanan zam süte sıçradı

Kaynak : zaman