Rusya'da ölü sayısı 112'ye ulaştı

Rusya'da bir gece kulübünde meydana gelen yangınında ölenlerin sayısı 112'ye ulaştı .

Rusya'nın Ural bölgesi Perm şehrinde bulunan bir gece kulübünde meydana gelen patlama ve sonrasında çıkan yangında 112 kişi öldü. 120 kişi de yaralandı. Yaralılarda yüzde 50'den fazla yanık olduğu, 88'inin durumunun da ağır olduğu belirtiliyor. Ölülerin tamamının kimlikleri tespit edilirken, cenaze defin törenleri devam ediyor.

Yangın nedeni ile 7 Aralık tüm Rusya'da yas günü olarak ilan edildi. Bayraklar yarıya indirilirken, eğlence programlarının da iptal edilmesi öneriliyor. Perm şehri valisi Çirkunov üç gün yas ilan ettiklerini açıkladı. Şehir bayrağı ve Perm bölge bayrağı yarıya indirilirken, Vali televizyon ve tiyatrolarda eğlence programlarının iptal edilmesini istedi.

Rusya istihbarat teşkilatı FSB yetkilileri olayın nedeninin terör saldırısı olmadığını açıklarken, Rusya Araştırma Komisyonu Sözcüsü Vladimir Markin olayın kutlama esnasında kullanılan patlayıcılar ve havai fişeklerden kaynaklandığını açıkladı. Eğlence merkezinin tavanın plastik ve hasır kaplı olması ve yeterli yangın güvenliğinin olmaması ölü sayısının artmasına neden oldu.

Kapalı alanda havai fişek patlatıyorlarmış

"Topal At" ismindeki gece kulübünün sekizinci yıl jübile kutlaması yaptığı ve daha çok kendi çalışan ve yakınlarının akşam eğlencesine katıldığı belirtiliyor. Kulübün kapalı alanda havai fişek patlamalarının yapıldığı gösteriler düzenlediği belirtiliyor. İnternet sitelerinde daha önce yapılan gösterilerin yer aldığı görüntüler yayınlandı.

Cuma gecesi TSİ 22:15'de meydana gelen patlamanın ardından yangın çıktı. Bölgeye sevk edilen itfaiye ekipleri yangını kontrol altına aldı. Rusya televizyonlarında yayınlanan görüntülerde ölü ve yaralıların yakınları kendilerine hakim olamazken, kulübün önüne toparlanan insan cesetleri facianın büyüklüğünü anlatmaya yetiyor.

Plastik tavan ve izdiham ölümleri artırdı

200'den fazla kişinin bulunduğu bir anda gerçekleşen patlama sonrası panik yaşayan insanların büyük çoğunluğunun karbon monoksit gazı zehirlenmesi ve izdiham nedeni ile hayatını kaybettiği belirtiliyor. Gece kulübünün diğer konutlardan müstakil olması, diğer binaların zarar görmemesini sağladı.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev de bölge valisi Oleg Çirkunov'la bir görüşme yaparak, olayın kurbanlarına gerekli yardımın bir an önce ulaştırılmasını istedi. Medvedev, olayın sorumlularının da tespit edilerek gerekli cezayı almalarını talep etti.

Kulübün sahibi tutuklandı

Rusya Başbakanı Vladimir Putin olayla ilgili bir hükümet komisyonunu oluşturarak bölgeye gönderdi. Bölgeye giden Olağanüstü Hal Bakanı Sergey Şaygu, Sağlık Bakanı Tatyana Golikova ve İçişleri Bakanı Raşid Nurgaliyev yedi hastanede bulunan yaralıları ziyaret etti.

Durumu ağır olan 20 kadar yaralının da Moskova'ya gönderildiği belirtiliyor. Devlet kulüpte hayatını kaybedenlerin ailelerine 100 bin ruble (3 bin 400 dolar) tazminat ödeyecek.

Moskova'nın 1200 km doğusunda bulunan Perm'in 1,2 milyon nüfusu bulunuyor. Olayla ilgili inceleme başlatılırken, gece kulübünün sahibi Anatoli Zaka ve ortağı ile birlikte dört kişi tutuklandı.