Seka Kağıt Müzesi 171 Bin 611 Kişiyi Tarihle Buluşturdu

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Seka Kağıt Müzesi açıldığı günden bu yana 171 bin 611 ziyaretçiyi ağırladı.

Seka Kağıt Müzesi 171 Bin 611 Kişiyi Tarihle Buluşturdu
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Türkiye’nin en büyük endüstriyel dönüşüm projesi olarak hayata geçirilen SEKA Kağıt Müzesi kağıdın muhteşem serüvenini anlatmaya, Seka’nın hatıralarını canlı tutmaya devam ediyor. Seka Kağıt Fabrikası alanının 2016 yılında SEKA Kağıt müzesine dönüştürülmesinin ardından günümüze kadar geçen zamanda 171 bin 611 ziyaretçiye ev sahipliği yaptı. Vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gören müzede sergilerin dışında sosyal etkinliklerde yapılıyor. Yapılan etkinlikler arasında El Yapımı Kağıt Atölyesi, Damga ve Baskı Atölyesi, Sikke Basım Atölyesi, Origami Krigami Quilling Atölyesi Kağıt Hamurundan Nesneler Atölyesi, Ahşap Atölyesi bulunuyor. Bu etkinliklere 3 bin 930 kişi kişinin katıldığı kaydedildi.

SEKA Kağıt Müzesi’nde ziyaretçiler, Cumhuriyet dönemi sanayileşme sürecinde önemli yere sahip olan fabrikanın kuruluş sürecinden başlayıp, İzmit’ten Türkiye’ye yayılan kağıdın öyküsünü görüntüler eşliğinde izleyebiliyor. Müze bünyesinde bulunan 115 vitrin içerisinde kağıdın yapım aşamaları, Kocaeli tarihi, SEKA’nın kronolojik geçmişi, SEKA’da Sosyal Hayat ve Kağıtspor konulu obje ve belgeler yer alıyor. Vitrinlerde fabrika dönemine ait toplam 443 adet belge 337 adet objenin yanı sıra 50 sözlü tarih videosu ve SEKA tarihine ait belgesel video yer alıyor.

SEKA Kağıt Fabrikası’ndan müzeye kalan makineler, çağdaş müzecilik anlayışı içerisinde orijinaline uygun olarak korunup, restore edildi. Müzedeki en önemli makinelerden 1936 yılında açılan SEKA 1. Kağıt Fabrikasına ait 2 no’lu Kağıt Makinesi en iyi şekilde korunup sergileniyor.
Kaynak: İHA