Kallmann Sendromu İlk Defa Kitaplaştırıldı

Dünyada her 10 bin ile 50 bin erkekten birinde ve her 50 bin ile 120 in kadından birinde görülen Kallmann Sendromu ile alakalı olarak Beyaz Balina filminin yönetmeni A. Uygur Öztürk’ün “Ben Kallmannım” adlı kitabı, Türkiye’de bu alanda yayımlanmış ilk kitap oldu.

Kallmann Sendromu İlk Defa Kitaplaştırıldı
Kallmann sendromu, ikincil cinsel gelişim ve olgunlaşmadan sorumlu hormonlarının yetersiz üretimini içeren bir hipogonadotropik hipogonadizm türü olarak ifade ediliyor.

Tıp literatüründe Kallmann sendromu olarak tanımlanan, hiposmi veya anosmi diye bilinen hastalığını gizleyerek yaşayan Öztürk, yeni bir hayata korkularını yenerek başladığını, hayatta bir şeyleri değiştirebilmek için kişinin ilk önce kendisini değiştirmesi gerektiğini düşünüyor.

Aslen Doğu Türkistanlı olan Beyaz Balina filminin yönetmeni A. Uygur Öztürk, yıllarca teşhisi bile konulamayan Kallmann sendromu hastalığını 35 yıl boyunca gizlediğini belirtiyor. Öztürk, kitabında, Türkiye kamuoyunun yeterince bilgi sahibi olmadığı ender görülen Kallmann sendromuna dikkat çekiyor. Ülkesinden ayrıldıktan sonra uzun bir yolculuğa çıkan ve bu yolculukta bir de uzun metrajlı film çeken Öztürk, Türk vatandaşı olduktan sonra Türkçeyi öğrendiğini ve kitabını kalbinin sesiyle kaleme aldığını ifade etti.

“Hastalıktan değil kendimden bahsediyorum” diyerek, hayat öyküsünü kaleme aldığı kitabında kendisi gibi Kallmann sendromu yaşayan genç insanlara cesaret vermesini amaçladığını belirtti.

Kaynak: İHA