Sağlık Bakanlığı Grip Bilim Kurulu Açıklaması

Sağlık Bakanlığı Grip Bilim Kurulu, son hafta içerisinde Avrupa'da grip sayılarında azalma görülmeye başladığını, Türkiye'de ise aktivitenin devam ettiğini bildirildi.

Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, Grip Bilim Kurulunun bugün toplandığı belirtilerek, Kurulun aldığı kararlara yer verildi.

Buna göre; Grip Bilim Kurulunun kararında, Avrupa bölgesinde her yıl görülen mevsimsel grip aktivitesinin ilk vakalarının, Ekim ayından itibaren görülmeye başlandı, Ocak ve Şubat aylarında artarak devam ettiği kaydedildi.
Türkiye'de de her yıl olduğu gibi Aralık ayı ortasından itibaren ilk vakaların görülmeye başladığı ifade edilen Bilim Kurulu kararında, şu bilgilere yer verildi:
"Bu artış, beklenen mevsimsel grip artışı olup, görülen grip tipleri Avrupa'da görülen tiplerle benzerdir. Solunum yolu enfeksiyonu olup grip düşünülen hastaların alınan örneklerinde Avrupa'da vakaların en yoğun olduğu dönemde yüzde 51 oranında influenza tespit edilmiştir. Ülkemizde de solunum yolu enfeksiyonu olup, grip düşünülen hastalarda şu ana kadar saptanmış en yüksek influenza oranı yüzde 23'dür. Avrupa bölgesindeki grip etkenleri, influenza A (yüzde 87) ve influenza B (yüzde 13) virüsleri olarak tespit edilmiştir. Ülkemizde de şu ana kadar tespit edilen örnekler içerisinde influenza A oranı yüzde 62, influenza B oranı yüzde 38'dir."
- "Grip ölümlerinde artışa dair bulgu yok"
Avrupa'da ve Türkiye'de görülen virüslerin arasında yeni ortaya çıkmış farklı bir virüs tespit edilmediği vurgulanan kararda, bu nedenle, son dört yıldan farklı bir seyir öngörülmediği belirtildi.
Kararda, şunlar kaydedildi:
"Her yıl influenza sezonunda özellikle 65 yaş üstü kişilerde ölüm oranlarında artış görülmektedir. Bu influenza sezonunda bazı Avrupa ülkelerinde 65 yaş üstü ölümlerde genel olarak düşük miktarda bir artış söz konusudur. Bugün için bunun nedeni tam belli olmamakla beraber griple ilişkili olabileceği öne sürülmüştür. Ülkemizde ise geçmiş yıllara oranla grip ölümlerinde artışa dair bulgu yoktur.
Son hafta içerisinde Avrupa'da grip sayısında azalma görülmeye başlamıştır. Ülkemizde ise aktivite devam etmektedir. Ateş ve solunum yolu enfeksiyonu bulgularıyla seyreden hastalıkların tek nedeni influenza virüsü değildir. Benzer bulgulara neden olabilecek çok sayıda virüs dolaşımda bulunmaktadır. Ülkemizde 2014-2015 influenza sezonunda incelenen 2 bin 490 örneğin 800'ünde solunum yolu virüsleri tespit edilmiştir. Pozitif örneklerde influenza dışı virüslerin oranı yüzde 71'dir."
Grip Bilim Kurulu kararında, griple ilgili yapılan çalışmaların, Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun "www.thsk.gov.tr" internet sitesinden düzenli duyurulduğu bildirildi.

- Gripten korunma önerileri
Gripten korunmak için önerilere de yer verilen kararda, öksürme ve hapşırma sırasında ağız ve burun kapatılması, ellerin sık sık sabun ve suyla yıkanması, hasta kişilerle yakın temastan kaçınılması istendi.
Grip benzeri bir hastalık geçirildiğinde evde istirahat edilmesi, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğu kadar az kişiyle temas edilmesi, kullanılmış kağıt mendillerin çöp kutusuna atılması de önerilen kararda, şöyle devam edildi:
"Kalabalık ortamlarda eller ağız, burun ve gözlerle mümkün olduğu kadar az temas etmelidir. Grip aşısı korunmada bilinen en etkili yöntemlerden birisidir. Grip aşısının etkinliği, her sene dolaşan virüsle aşı içeriği aynı olduğunda artmaktadır. Ülkemizin bilimsel verileri değerlendirildiğinde grip aşısının Eylül-Aralık ayları arasında yapılması önerilmekle birlikte grip mevsimi Nisan ayına kadar devam ettiği için Mart ayının sonuna kadar aşı yapılabilir."

Kaynak: AA