Kilis'e Özgü "cennet Çamuru" Tatlısı, Dikkat Çekici Adı ve Tadı Dolayısıyla İlgi Görüyor

Kemal Karagöz - Kilis'e özgü "Cennet Çamuru" tatlısı, Türkiye'nin farklı illerinden de talep ediliyor.

Tel kadayıftan yapılan fıstıklı tatlı, maharetli ustaların elinde "doyulmaz lezzet"e dönüşüyor. Kilis'e özgü tatlıya, adı ve tadı dolayısıyla rağbet ediliyor. Ustaların özenle hazırladığı tatlı, Ankara başta olmak üzere İstanbul, Gaziantep, Adıyaman ve Mardin'e gönderiliyor.

Kadayıf ustası Ahmet Bekan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tatlının yapılışının kolay olduğunu söyledi.

Çiğ kadayıfın, yağla yumuşatıldıktan sonra ocaktaki tepsiye yerleştirilerek 5 dakika ısıtıldığını ve kadayıfın kızardıktan sonra karıştırıldığını belirten Bekan, tatlının yapımına ilişkin şu bilgileri verdi:

"Daha sonra tepsiye toz şeker ilave edilerek kadayıfın üzeri buharının kaçmaması için tepsiyle kapatılır. Yaklaşık 5 dakika piştikten sonra üzerine sade yağ ilave edilerek, 5 dakika daha pişmesi beklenir. Kadayıfın altı kızarınca bıçak yardımıyla içindeki şeker, yüzeye yayılarak eritilir. Bu sırada ocağın kapalı olması şarttır. Çünkü şeker, ateşe değmez. Daha sonra karıştırarak fıstık eklenir. Tatlı, fıstığın üzerine kaymak ve pudra şekeri ilave edilerek servise hazır hale getirilir."

Ankara başta olmak üzere İstanbul, Gaziantep, Adıyaman ve Mardin'den de talep aldıklarını dile getiren Bekan, "Çünkü bu tatlı Kilis'e özgü. Talepleri karşılamaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Tatlının Kilis'te bugünlerde rağbet gördüğünü vurgulayan Bekan, "Kaymak zamanı vardır. Şu anda tam zamanı. Kilisliler ilgi göstererek, tatlıyı çoğunlukla sofralarında bulunduruyor'' diye konuştu.

Katmer ustası Atilla Bekan da tatlının yüzyıllardır üretildiğini savundu.

Yayıncı: Sevil Çelik
Kaynak: AA