Hava trafiğine ordu el koydu

İspanya'da hava trafik kontrolörlerinin greve gitmesi nedeniyle hava trafiğinde kaos yaşanırken, Hükümet olağanüstü hal ilan etti ve trafiğin kontrolünün orduya devredildiğini açıkladı.

Hava trafiğine ordu el koydu
İspanya'da hava trafiğinin büyük ölçüde durmasına yol açan hava kontrollerinin grevinin ikinci gününde, hükümet olağanüstü hal ilan etti.

Başbakan Yardımcısı Alfredo Perez Rubalcaba, acil bakanlar kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada, bunun hava kontrolörlerinin işlerine dönmeleri talimatı anlamına geldiğini ve reddetmeleri halinde de iç hizmet kanunu uyarınca haklarında kovuşturma açılabileceğini, hapis cezasına çarptırılabilecekleri bildirdi.

Rubalcaba, daha önce havaalanlarında durumun normale dönmemesi halinde olağanüstü hal ilan edeceklerini açıkladıklarını ve şimdi de durumun normale dönmediğini gördüklerini belirtti.

Başbakan yardımcısı ayrıca, İspanyol hava sahasının yarına kadar kapalı kalacağını kaydetti.

Hava kontrolörlerinin grevi üzerine dün ülkedeki ana havaalanlarındaki bütün iç ve dış hat uçuşları hemen dururken, ordu hava kontrol kulelerinin idaresini ele almıştı.

Iberia uçuşlarını durdurdu

İspanya'da hava trafik kontrolörlerinin grevi nedeniyle havayolu şirketleri Iberia ve Ryanair İspanya'dan ve İspanya'ya uçuşlarını yarına kadar durdurdu.

Iberia, yarın saat 08.00'e kadar olan tüm uçuşların iptal edildiğini bildirirken, Ryanair, durumla ilgili güncellemenin, şirketin internet sitesinde saat 21.30'da yapılacağını açıkladı.

Bu arada İspanya hükümeti, hava trafik kontrolörlerinin greve son vermemesi halinde olağanüstü hal ilan edileceğini bildirdi.

Başbakan Yardımcısı Alfredo Rubalcaba, Madrid'deki kabine toplantısından önce yaptığı açıklamada, durumun normale dönmemesi halinde, hükümetin olağanüstü hal ilan edeceğini belirterek, "Kontrolörler, işe geri dönmezlerse davaları derhal yargıya intikal edecek ve hapis cezası alabilecekleri bir suçla itham
edilecekler" diye konuştu.

Türkiye'yi de etkiledi


İspanya'daki hava trafik kontrolörlerinin grevi nedeniyle İstanbul'dan İspanya'ya yapılması gereken bazı uçak seferleri iptal edilirken, bazı seferler de gecikmeli olarak gerçekleştiriliyor.

Alınan bilgiye göre, hava trafik kontrolörlerinin grevi nedeniyle İstanbul'dan İspanya'nın değişik kentlerine düzenlenen uçak seferleri olumsuz etkilendi.

THY'nin TK1857 ve TK1859 Madrid seferi ile TK1853 ve TK1855 Barselona seferleri iptal edildi. Iberia Havayolları da yarın saat 08.00'e kadar Türkiye'den İspanya'ya olan uçuşlarını iptal ettiğini açıkladı.

Bu arada, Onur Air ve Atlasjet'in, İspanya'nın değişik kentlerine yapılması gereken uçak seferlerinde önemli gecikmeler yaşanıyor.