Kültür Ve Turizm Bakan Yardimcisi Gökhan Yazgi Açiklamasi 'Bu Dönem Türk Arkeolojisinin Altin Çagi Olacak'

Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Gökhan Yazgi, “Hedefimiz, son 60 yilda Türkiye’de arkeolojiyle ilgili yapilanlari 4 yil içinde yapmak. Bu dönem Türk arkeolojisinin altin çagi olacak” dedi.

Kültür Ve Turizm Bakan Yardimcisi Gökhan Yazgi Açiklamasi 'Bu Dönem Türk Arkeolojisinin Altin Çagi Olacak'
Kültür ve Turizm Bakanligi Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügü öncülügünde Hitit ve Ankara Üniversiteleri isbirligiyle düzenlenen Türkiye’de yerli ve yabanci bilim insanlarinca gerçeklestirilen Hitit Dönemi, kazi, arastirma ve filolojik çalismalarin sunulacagi, bilim dünyasina duyurulacagi "Hititlerin Izinde: Yeni Bilgiler ve Perspektifler" konulu sempozyum basladi.

Hitit Imparatorlugu’nun kültürel zenginligini korumak ve yasatmak, geçmis ve bugün arasinda bag kurarak Hititlerin politikasi, ekonomisi, sanati ve dinî inançlari hakkinda daha fazla bilgi edinmek ve gelecek kusaklara aktarmak amaciyla düzenlenen sempozyuma 100’den fazla bilim insani, uzman ve yönetici katilirken programda Hititler ve Hititlere yönelik bilimsel çalismalar ve sonuçlarina iliskin 29 bildiri sunulacak.

Sempozyumun açilis programina katilan Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Gökhan Yazgi, Anadolu tarihinin temel taslarindan biri Hitit Imparatorlugunun, yazili belgelere dayali bir devlet yapisina sahip olmasi, insanliga tarihin erken dönemlerinden kalma önemli bir bilgi kaynagina sahip olma ve Anadolu’nun eski çag tarihini anlama imkani sundugunu söyledi.



Hitit Imparatorlugu’nun sadece Anadolu ve Mezopatamya cografyasi için degil tüm dünya için örnek alinan, arastirilmasi gereken bir uygarlik olduguna dikkat çeken Yazgi, bu uygarligin bir marka degeri olusturulmasi noktasinda büyük bir çaba içerisinde olduklarini açikladi.



Hititler’in, Anadolu’da tarimin gelismesine ve sehirlesmenin yayilmasina önemli katkilarda bulundugunu anlatan Yazgi, sunlari kaydetti; “Bu ekonomik ve kültürel canliligin artirilmasina, yasam standardinin artirilmasina yönelik önemli kararlar almislardir. Hitit imparatorlugunun bu kültürün dünya çapinda tanitilmasi bizim için önemli önceliklerimizden bir tanesi. Anadolu’nun tarihi ve kültürel kimligini anlamak için kilit bir öneme sahip olan Hititlerin kültürel mirasi, günümüzde Anadolu’nun ve dünya tarihinin bir parçasi olarak yasamaya devam etmektedir, bu da geçmisin günümüze olan etkisini ve önemini vurgularken bilimsel arastirmalarla bunu ortaya koydu. Günümüz dünyasinda insanligin karsisina çikan baslica sorunlara binlerce yil önce duyarlilik gösteren ve çözümler bulan Hititlerin adalet anlayisi, kadin haklari konusundaki ileri görüslü tutumlari, Çok kültürlü yapisi ve hosgörü anlayisi, çevreyi koruma ve sürdürülebilirlik konusundaki duyarliliklarinin daha adil, barisçil ve sürdürülebilir bir dünya için bizlere ilham kaynagi olmasi gerektigini düsünüyorum”

Anadolu da ilk kazilarin basladigi bu Çorum’da günümüzde de çok önemli kazi çalismalari sürdürüldügünü ve bu çalismalarin bilim camiasi tarafindan merakla takip edildigini kaydeden Bakan Yardimcisi Yazgi, “2023 yilinda yaklasik 25 tane yüzey arastirmasi, kazi çalismasi ve arkeolojik çalismalari Çorum’da gerçeklestirdik. Bu sayinin artirilmasi için ciddi bir çaba içerisindeyiz. Basta, Hitit merkezinde yer alan Bogazköy, Alacahöyük, Ortaköy-Sapinuva ve diger Hitit kentlerinde sürdürülen uzun soluklu ve geleneksel arkeolojik kazi çalismalari ile ortaya çikarilan kültürel miras, toplumun bütün fertlerine ortak geçmislerini anlatan, aralarindaki bagi güçlendiren önemli bir deger olarak karsimiza çikmaktadir. Bakanlik olarak, geçmisten devraldigimiz mirasa sahip çikmak ve emanet bilinciyle gelecek nesillere aktarmak için kararlilikla çalisirken, bu degerleri olusturan çok kültürlü zengin geçmisin ve tarihsel kimligin anlasilmasinda ve tanitilmasinda bütün dinamiklerin birlikte hareket etmesi gerektigine inaniyoruz. Bu dogrultuda, Türk arkeoloji çalismalarinda yeni bir dönemin temsilcisi olarak ortaya çikan, Arkeoloji ve ilgili bilim alanlarinda dünyanin çesitli bölgelerinde arkeolojik arastirmalar yapmayi, kültürel mirasi korumayi ve bu alanda bilimsel çalismalari tesvik etmeyi amaçlayan Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfini kurduk. Bu Vakfa bagli olarak hizmet verecek olan Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsünün, önümüzdeki yillarda gerek ülkemizde gerekse dünya çapinda önemli bilimsel çalismalara imza atacagina ve kültürel mirasin arastirilmasi, korunmasi ve tanitilmasi noktasinda degerli katkilar saglayacagina gönülden inaniyorum.

Artik arkeoloji Türkiye’de farkli bir bakis açisiyla ele alindigini anlatan Yazgin, “Hitit Medeniyetinin günümüze kadar süre gelen kültürel zenginligi ülkemiz için bir marka degeri tasimaktadir. Bu zenginligi korumak ve yasatmak, geçmis ve bugün arasinda bag kurarak gelecek kusaklara aktarmak, hepimizin görevidir. Bu çerçevede, “Gelecege Miras” projesi ile arkeolojik kazi çalismalarimizin hem bütçelerini hem de lojistiklerini tarihinde görülmemis bir oranda artirarak ekiplerimizin tüm ihtiyaçlarini karsilayacagiz. Artik arkeoloji Türkiye’de farkli bir bakis açisiyla ele aliniyor. Bütçelerimizi, imkanlarimizi, arkeolojik çalismalari artirma noktasinda çok ciddi motivasyon saglamis durumdayiz. Bu dönemi Türk arkeolojisinin altin çagi olarak tanimliyoruz. Hedefimiz, son 60 yilda Türkiye’de arkeolojiyle ilgili yapilanlari 4 yilda içinde yapmak. Bu dönem Türk arkeolojisinin altin çagi olacaktir. Bu konuda hocalarimiza, kazi baskanlarimiza güveniyoruz. Onlarla birlikte bu amaci gerçeklestirecegiz. Gelece miras projesi çerçevesinde arkeolojik kazilarla birlikte çikan bulgularin, yapilarin restorasyonuyla turizme katilmasiyla birlikte büyük bir sinerji olusturuyor. Kültür turizminin baskenti olacagina inandigimiz Çorum içinde bu çok önemli” ifadelerini kullandi.

Yazgin, Anadolu’nun Kaya Anitlari ve Yazitlari Projesi çerçevesinde ülkemizde bulunan Hitit anitlarinin da oldugu kaya anitlari ve kitâbelerinin kataloglamasi, 3D taramasi ve kayit altina alinarak belgelenmesine yönelik olarak çalismalarin tamamlanmasinin planlandigini belirtti.

Cumhuriyet tarihinde Atatürk’ün talimatlariyla ve Türk Tarih Kurumu destegiyle baslayan ilk kazilardan olan Alacahöyük kazilarinin önemine dikkat çeken Yazgi, Alacahöyük’ün gerçek anlamda da Anadolu ve Hitit uygarliginin taninmasinda bir marka degeri oldugunu, marka degerinin tanitilmasi noktasinda yogun bir çaba içerisinde olduklarini sözlerine ekledi.

Açilis programina Vali Zülkif Dagli, Belediye Baskani Dr. Halil Ibrahim Asgin, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, Il Jandarma Komutani Kd. Alb. Naim Çetinkaya, Emniyet Müdürü Arif Pehlivan katildi.

Kaynak: İHA