109 Yillik Kizilay 'Sihhiye Çantalari' Çanakkale Savasi'nin Izlerini Tasiyor

Çanakkale savasindan kaldigi düsünülen 109 yillik Kizilay ‘Sihhiye Çantalari’ Sivas’in Sarkisla ilçesi Kizilay subesinde sergileniyor.

109 Yillik Kizilay 'Sihhiye Çantalari' Çanakkale Savasi'nin Izlerini Tasiyor
Sivas’in Sarkisla ilçesinde bulunan Kizilay Subesi, tarihin derinliklerinden gelen ve Çanakkale Savasi’na ait oldugu düsünülen 109 yillik sihhiye çantalarini sergiliyor. Tarihi degeri büyük olan bu saglik çantalari, geçmisin izlerini günümüze tasiyor ve ziyaretçilere o dönemin sartlarini hatirlatarak hem düsündürüyor hem de görenleri duygulandiriyor.

“Bu malzemelerle kim bilir kime dokundular, kimin hayatini kurtardilar”

’Bu çantalarin yasanmisliklari var’ ifadesini kullanan Sarkisla Kizilay gönüllüsü Nuran Keçeci, “Arkadasimin dükkânini gezmeye gitmistim. Kendisinin bu tarz nostaljik ürünlere ilgisi vardi. Orayi gezerken bu çantalari gördüm. Ben de Kizilay gönüllüsü oldugumdan dolayi almak istedim. Bu çantalarin yeri Kizilay olmali diye düsündüm. Arkadasimla konusarak bu çantalari kendisinden aldim ve getirdim. Bu çantalarin ayni örneklerini arastirdim. Çanakkale Savas’indan kaldigini düsünüyorum. Çantayi aldigimda içinde; kiriklari sarmak için tahtadan ateller, iki tane üstegmen rütbesi ve sargi bezi vardi. Sargi bezleri belki sonradan konmus olabilir emin degilim ama diger ürünler oldukça eskiydi ve çantanin kendi parçasiydi diye düsünüyorum. Bu çantayi görünce çok duygulandim. Savasta o kadar insani kurtarmak için bu çantalarin tasindigini düsünmek beni çok duygulandirdi. Bu malzemelerle kim bilir kime dokundular, kimin hayatini kurtardilar bunlari düsünmek insani gerçekten düsündürüyor, duygulandiriyor. Bu çantalarin yasanmisliklari var” seklinde konustu.



“Insanin bunlari düsündükçe duygulanmamasi elde degil”

Bu çantalar bizim milli degerlerimizden bir parça diye konusan Sarkisla Türk Kizilay Sube Baskani Ahmet Turan Yilmaz, “Bu çantalar savastan kalan birer ani. Zamaninda hastalara, yaralilara sifa olmaya vesile olmus. Insanin bunlari düsündükçe duygulanmamasi elde degil. Biz de bunu burada sergiliyoruz. Görmek isteyen herkes Sarkisla Türk Kizilay subesine gelerek görebilirler” dedi.

Kaynak: İHA