Uzmani Uyardi, O Sorun Ciddi Hasatliklarin Belirtisi Olabilir

Kulak Burun Bogaz Uzmani Op. Dr. Emel Peru Yücel, her 10 kisiden birinin hayatinin bir döneminde kulak çinlamasi ile karsilasabildigini söyleyerek, kisinin stres, sinir ve gerginlikten uzak durmasi gerektigini belirtti.

Uzmani Uyardi, O Sorun Ciddi Hasatliklarin Belirtisi Olabilir
Tiptaki adi “Tinnitus” olan kulak çinlamasi süreklilik halini aldiginda kisilerin yasam kalitesini ciddi sekilde etkiliyor. Medicana Sivas Hastanesi Kulak Burun Bogaz Uzmani Op. Dr. Emel Peru Yücel, kulak çinlamasiyla ilgili bilgiler verdi. Yücel, kulak çinlamasinin herhangi bir zamanda olabilecegini söyleyerek, “Kulak çinlamasinda cizirti, ugultu, su gürültüsüne benzer sesler duyma seklinde tarif edilir. Herhangi bir yerde, herhangi bir zamanda olabilir; telefonda konusurken, is yerinde sunum yaparken, hatta sadece sessizce otururken. Baska kimsenin duyamadigi ve görünürde bir kaynagi olmayan bir ses duyarsiniz. Baska kisiler tipatip ayni sesi duyamasa da yalniz degilsiniz. Neredeyse kisilerin yüzde 10’u hayatlarinin bir döneminde kulak çinlama sorunu ile karsilasabilmektedir. Kulak çinlamasi zaman zaman ya da sürekli olabilmektedir. Sesin tinisi kalin veya çok ince olabilir, tek kulagi ya da her ikisini birden etkileyebilir. Çinlama sürekli oldugunda kisiyi çok rahatsiz edebilir. Hatta bu rahatsizlik kisilerin normal hayatlarini etkileyecek boyuta kadar çikabilir” dedi.



“Kulak çinlamasi beyin tümörü gibi ciddi hastaliklarin belirtisi de olabilmektedir”

Kulak çinlamasinin beyin tümörü gibi ciddi hastaliklarin belirtisi olabilecegine deginen Op. Dr. Yücel, sunlari söyledi:

“Çogunlukla basit ve iyi huylu nedenler olabildigi gibi daha ciddi sorunlar da olabilir. Sik karsilasilan nedenler iç kulakta yer alan isitme sinir uçlarindaki hasar,

kulak kiri, kulak zarindaki sorunlar, kulak enfeksiyonlari, alerjik rinit, sinüzit, kulak bölgesinde travma, orta kulakta sivi birikmesi, orta kulaktaki kemiklerin eklem

yerlerinin sertlesmesi, orta kulakta yer alan kaslarin kasilmasi, östaki tüpünün genislemesi, orta kulaktaki atardamar anomalileri, bas ve boyun bölgesindeki damar genislemeleri, denge ve isitmeyi saglayan sinirlerdeki tümör, alerji, düsük ya da yüksek tansiyon, bas ve boyun bölgesine gelen darbeler, boyun kireçlenmesi, bazi ilaçlar, diyabet, tiroid hastaliklaridir. Iç kulakta yer alan isitme sinirlerinde meydana gelen hasar; özellikle ilerlemis yasta ortaya çikar. Günümüzde kulak çinlamasinin en sik karsilasilan bir diger nedeni de yüksek sestir. Ne yazik ki birçok insan endüstriyel gürültünün, yangin alarmlarinin, yüksek sesle müzik

dinlemenin ve diger gürültülerin ne kadar zararli oldugundan ya habersizdir ya da bu durumu umursamamaktadir. Stereo kulakliklarla yüksek sesli müzik dinlemek riski daha da arttirmaktadir. Bunlarin disinda kulak çinlamasi beyin tümörü gibi ciddi hastaliklarin belirtisi de olabilmektedir. Bu nedenle kulak çinlamasi sorunu yasiyorsaniz doktora basvurmaniz önemlidir. Ayrica her durum için tedavi çok farklidir. Bu nedenle konusunda uzmanlasmis bir doktora kontrol olmak ve kulak çinlamasinin gerçek nedenini bulmak çok önemlidir” diye konustu.



“Kola ve sigaradan uzak durmaya özen gösterin”

Op. Dr. Emel Peru Yücel, kola ve sigaradan uzak durulmasi gerektigini söyleyerek, “Yüksek sesli müzige maruz kalmamaya dikkat edin. Tansiyonunuzu kontrol altinda tutun, tuz alimini kisitlayin. Sinir sistemine uyarici etkisi olan kahve, kola ve sigaradan uzak durmaya özen gösterin. Günlük düzenli egzersizler ile kan dolasiminizi dengede tutun. Yeterince dinlenin ve çok yorulmaktan sakinin. Kulak çinlamasi sagir olmaniza ve aklinizi kaybetmenize neden olmaz. Bu sesleri rahatsiz edici ama önemsiz bir gerçek olarak kabul edin ve olabildigince yok saymayi ögrenin. Bu çesit kontrol ya kisinin kendini tembihlemesiyle ya da maskeleme yöntemiyle basarilabilmektedir. Stres, asabiyet ve gerginlikten uzak durmaya çalisin” seklinde konustu.

Kaynak: İHA