Malazgirtli Vatandaslar Sifali Bitkileri Satarak Geçimlerini Sagliyor

Mus’un Malazgirt ilçesinde yasayan vatandaslar, daglardan topladiklari sifali bitkileri satarak geçimlerini sagliyor.

Malazgirtli Vatandaslar Sifali Bitkileri Satarak Geçimlerini Sagliyor
Baharin gelisiyle birlikte daglarda yeseren sifali bitkileri toplayarak tezgahlarda satan vatandaslar, ailelerinin geçimini saglamaya çalisiyor. Daglarin yüksek kesimlerinde yetisen mantar, uçkun, çiris, kenger, sirmo, soryaz, cag, kaniberg gibi bitkileri toplayarak çarsi merkezinde kurduklari tezgahlarda satisa sunan vatandaslar, müsterilerinin ilgisinden oldukça memnun.

Topladiklari sifali bitkileri satarak ailesini geçimini sagladigini ifade eden Serhat Karatas, “Memleketimizde yapacak baska bir is yok. Bu isi yaparak ekmegimizi kazaniyoruz. Bahar aylarinda sifali bitkiler, kis aylarinda ise balik, sebze ve meyve satarak aile bütçeme katki saglamaya çalisiyorum” dedi.

Dogal yetisme alani bulunan sifali bitkilerin ömrünün az oldugunu dile getiren Ramazan Yildirim ise “Karlarin erimesi ile birlikte daglarda sifali bitkiler çikmaya baslar. Bizler de bu bitkileri toplayarak sehirde satiyoruz. Uçkunun destesini 50 TL, mantar 350 TL, çirisin 3 kilosu 100 TL, kengerin kilogramini 20 TL’den satiyoruz. Bitki satisi bizim için oldukça güzel bir is. Ama zaman kisa oldugu için kötü. Tüm isimiz bir ay içerisinde bitiyor. Bir ay içerisinde ne kadar çok çalisirsak, o kadar fazla kazaniyoruz. Genelde guruplar halinde çalisiyoruz. Bir ayda olsa is bulup çalismak güzel” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA