Dolu Modelden Ellerinde Yok, Kisa Menzilli, Tutulmayan Modeli Ucuzlattilar

Avrupa ve Türkiye’de satislari ciddi oranda düsen elektrikli otomobil üreticisi Tesla, dolu modelden ellerinde olmayinca, kisa menzilli tutulmayan modeli ucuzlatti. Amerikali üretici, 1 milyon 791 bin 451 TL’den Türkiye’de ön siparise açtigi Model Y için 50 bin TL kapora ile siparis almaya basladi.

Son günlerde isten çikarma haberleri ile gündeme gelen Tesla, Çinli rakipleri karsisinda farkli satis stratejileri denemeye basladi.

Özellikle Avrupa pazarinda ilginç fiyat hamleleri ile çikislar yapan marka, Türkiye’de de benzer bir fiyat politikasini devreye aldi.

Türkiye’de resmi olarak ilk olarak 4 Nisan 2023 tarihinde satisa baslayan Tesla, online siparise çiktigi ilk hafta 10 bin adetlik satisla dikkatleri üzerine çekmisti. Teslimatlar gerçeklesene kadar satislari askiya aldigini duyuran markaya olan ilgi, 2023 yili son çeyrekte ciddi oranda azaldi. 2024 ilk çeyrekte pes pese rekorlar gelen Türkiye otomobil pazarinda sadece 375 adet siparis alabilen Tesla’dan simdi ilginç bir fiyat hamlesi geldi.

Donanim seviyesi düsürülen ve bu sayede yüzde 10’luk ÖTV dilimine giren Model Y, arkadan itisli versiyonla bugünden itibaren 1 milyon 791 bin 451 TL baslangiç etiketiyle ön siparise sunuldu. 0’dan 100 km hiza 7.5 saniyede ulasabilen araç bu fiyatla sadece beyaz renk olarak satin alinabiliyor. Eger siyah renk tercih edilirse 31 bin 200 TL veya kirmizi renk tercih edilirse 92 bin 400TL ekstra fiyat ödemek gerekiyor.

19 inçlik standart jantlar yerine 20 inçlik spor jantlar tercih edildiginde ise 64 bin 160 TL fark ortaya çikiyor. Sadece arka çeki demiri ekletmek isteyince fark 38 bin 760 TL oluyor. Sürüs esnasinda navigasyon uygulamasina ve oto pilot gibi özelliklere müsaade eden uygulamalarin kisitli paketi 110 bin TL, ful versiyonu ise 220 bin TL. Fakat bu donanimlarla aracin vergi dilimi degisiyor ve baslangiç fiyati 2.5 milyon TL’ye çikiyor. Ekstra sunulan tüm aksesuar ve donanimlari ile satin almak isteyince fiyat etiketi 3 milyon 34 bin 634 TL’ye tirmaniyor.
Kaynak: İHA