Antalya'daki Teleferik Kazasinin Ardindan Trabzon'da Teleferik Tatbikati Yapildi

Antalya’da geçtigimiz günlerde meydana gelen ve bir kisinin ölümü, 7 kisinin yaralanmasi ile sonuçlanan teleferik kazasi sonrasinda Karadeniz Bölgesi’nin 3 bin 600 metre uzunlugu ile en uzun mesafeli teleferik tesisinde bugün tatbikat yapildi.

Antalya'daki Teleferik Kazasinin Ardindan Trabzon'da Teleferik Tatbikati Yapildi
Trabzon’un Besikdüzü ilçesinde vargel sisteminin bulundugu ve 55 kisilik çift kabinli teleferik istasyonundaki tatbikatta senaryo geregi ariza durumunda teleferikte mahsur kalan vatandaslari kurtarmaya yönelik tahliye islemi gerçeklestirildi.

Tatbikatta itfaiye ekipleri de yer alirken, güvenlik önlemleri esliginde kabinde yer alan tahliye kapaginin açilmasiyla yolcular halat yardimiyla futbol sahasina indirildi.

Basarili geçen tatbikatla ilgili açiklamalarda bulunan istasyon görevlisi Ömer Faruk Abak, her yil en az 3 kere tatbikat gerçeklestirdiklerini hatirlatti. Abak "Buradaki teleferik sistemleri zaten dünyanin en güvenli sistemlerinden bir tanesi. Vargel Sistemi. Bu sistemde kurtarma malzemeleri teleferik kabininin içinde oluyor. Bizim olasi bir durumda teleferigimiz durus yasadigi zaman disaridan herhangi bir müdahale olmadan kurtarma yapabiliyoruz. Kurtarma malzemeleri kabinin içinde oldugu için de biz aninda kabin içerisindeki operatör arkadasimiz hemen kabin içindeki misafirlerimizi tahliye edebiliyor. Yani en az bes dakikada operasyona baslamis oluyoruz” dedi.



“Iki kabinde de ayni anda kurtarma operasyonuna baslayabiliyoruz"

Teleferik istasyonunda bulunan iki kabinde ayni anda kurtarma operasyonu baslatabildiklerini kaydeden Abak, “Kurtarmayla alakali personellerimiz her yil is güvenlik uzmanlarimizdan yüksekte çalisma egitimi aliyorlar, bunlarla alakali egitiliyorlar, her an denetleniyorlar. Mesela elektrik gitti, burada jeneratörümüz var. Jeneratör bozuldugu zaman dizel tahliye edebilecek ekipmanlarimiz var. Su anki tatbikatta da kabin gidecek. Kabin içinde operatör arkadaslariniz olacak. Kabine 5 ya da 6 misafir alacagiz. Bir kurtarma senaryosu yapacagiz. Yüz metre ileride bir futbol sahasi var. Oranin içine indirecegiz yolcularimizi. Asagidan tahliyesini yapacagiz. Bununla beraber jandarma ve itfaiye ekiplerimiz de burada bize destek olacak. Iki kabinin ayni anda ariza verirse sistem birbirine bagli, kabinlerin biri giderken öteki de asagiya geliyor. Vargel sisteminde bu süreç böyle. Iki kabinde de bu kurtarma sistemleri mevcut. Iki kabinde de kurtaracak arkadaslarimiz mevcut. Yani iki kabinde de ayni anda kurtarma operasyonuna baslayabiliyoruz” seklinde konustu.



“Bir yolcuyu ortalama 5 dakikada tahliye ediyoruz”

“Vargel Sisteminde bu kabinlerde ortalama 55 kisi tasiyoruz” diyen Abak, “Bu sistemin disindaki sistemlerde kurtarma ekipmanlari disaridan geliyor. Kurtarici önce direge çikiyor, sonra kabine inip yolcuyu kurtariyor. Fakat bizim ekipmanlarimiz kabinin içerisinde oldugu için aninda müdahale edebiliyoruz. Bir yolcuyu ortalama 5 dakikada tahliye ediyoruz. Tabi bu süre bulunulan yükseklige göre de degisiyor. Kabinlerimizin düsme ihtimali digerlerine sifir çünkü burasi Sanayi Bakanligi tarafindan denetlenen bir kurum. Ayrica Türkiye Makine Mühendisleri Odasi’ndan da bizi denetliyorlar. Inanilmaz kontroller yapiliyor. Ayrica bu sirketin yani firmasinin kendi denetimleri, denetmenleri tarafindan da gelip denetleniyor” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA