Antalya'da Nefes Kesen Orman Yangini Tatbikatina 2 Sikorsky Helikopter Ve 3 Uçak Destek Verdi

Antalya’da orman yanginlari ile mücadele kapsaminda gerçeklestirilen orman yangini tatbikati adeta nefesleri kesti. Tatbikatta metrelerce havaya çikan alevlere havadan 2 adet S-70 sikorsky helikopter ve 3 airtractor söndürme uçagi müdahale etti. Karadan çok sayida arazöz ve 82 personelin görev aldigi yangin dakikalar içerisinde söndürüldü. Tatbikati yakindan takip eden Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, orman yanginlari ile mücadelede geçmis yillara göre büyük asama kaydettiklerini söyleyerek yangina müdahale suresinde hedefin 10 dakika oldugunu belirtti.

Antalya'da Nefes Kesen Orman Yangini Tatbikatina 2 Sikorsky Helikopter Ve 3 Uçak Destek Verdi
Orman Genel Müdürlügü tarafindan Orman Yanginlari ile Mücadele kapsaminda Dösemealti Ilçesinde Uluslararasi Ormancilik Egitim Merkezi’nde tatbikat gerçeklestirildi.

Tatbikat çerçevesinde Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, yangin simülasyon merkezini ziyaret etti. Bakan Yumakli’ya yasanabilecek bir orman yangininda eylem plani harita üzerinde anlatildi. Ardindan ise ormanlik alan içerisinde tatbikat gerçeklestirildi.

Tatbikat geregi belirli bir alanda orman yangini olusturuldu. Daha sonra ise ihbarla bölgeye hava ve kara unsurlari sevk edildi. Yangina ilk olarak 2 adet S-70 sikorsky helikopter ve 3 airtractor söndürme uçagi müdahale etti. Hava unsurlarinin müdahalesi ile büyük çapta sundurulan yangina karadan ekipler yönlendirildi. 82 personelin katildigi yanginda 13 arazöz, 2 ilk müdahale araci, 1 dozer, 2 yangin yönetim araci, 1 greyder, 1 treyler, 2 su ikmal araci görev aldi. Yangin dakikalar içerisinde söndürüldü. Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, yangini söndürmede görev alan hava ve kara ekibine tesekkür etti.

“Son 22 yilda 7 milyardan fazla fidani toprakla bulusturduk”

Tatbikatin ardindan Bakan Yumakli, Orman Genel Müdürlügü’nün yanginla mücadele kullandigi hava ve kara araçlarinda incelemelerde bulunarak personelden bilgi aldi. Incelemelerin ardindan basin mensuplarina açiklamalarda bulunan Ibrahim Yumakli, “Ülkemiz Akdeniz Havzasi’nda yer almasi nedeniyle; küresel iklim degisikliginden en çok etkilenen ülkeler arasinda yer aliyor. Bütün dogal afetlerle Bakanlik olarak etkin sekilde mücadele ediyoruz. Ülkemiz yüzölçümünün yaklasik yüzde 30’u ormanlardan olusuyor. Son 22 yilda 7 milyardan fazla fidani toprakla bulusturduk. Elbette bir yandan da bu ormanlarimizi korumak için olaganüstü bir gayret gösteriyoruz. Orman yanginlarinin çikis nedenlerinin yüzde 90’i insan kaynaklidir. Bunlar ihmal ve dikkatsizliktir. Zira bilimsel çalismalar, önümüzdeki yillarda iklim sartlarina bagli olarak orman yanginlarinin artacagini gösteriyor. Bizler de bu gerçek karsisinda, geçmisten gelen tecrübelerimizle birlikte gerekli tüm tedbirleri almaya gayret ediyoruz. Bu çalismalarimizi yangin öncesi, yangin sirasi ve yangin sonrasi diye üçe ayiriyoruz” dedi.



Hedef 10 dakika

Yangini önlemek için çocuklar, ögrenciler, orman köylüleri ile çesitli meslek gruplarina yönelik egitim ve bilinçlendirme faaliyetleri yürütüldügüne dikkat çeken Bakan Yumakli, “Yangin sirasindaki çalismalarimiz ve bu mücadeleye baktigimizda; geçmis yillara göre büyük asama kaydettigimizi söyleyebiliriz. Yanginin ilk tespitinden son atesin söndügü ana kadar, hem yönetimi hem mücadelesinde Orman Genel Müdürlügümüzün tecrübesini görüyoruz. Bu mücadelede basarili olmamizda devletimizin ilgili kurumlarinin, sivil toplum kuruluslarimizin ve vatandaslarimizin desteklerinin de çok önemli oldugunun altini çizmeliyim. Geçmiste 40 dakikalari bulan ilk müdahale süresini bugün, 11 dakikaya indirmis bulunuyoruz, geçtigimiz yil bunu 10 dakikaya düsürmek için mücadele ettik, hedefimiz 10 dakikaya düsürmek. Ülkemiz genelinde, 776 yangin gözetleme kulesi ve yerli-milli insansiz hava araçlari sayesinde tabiri caizse nokta atisi etkili bir mücadele gerçeklestiriyoruz. Yangina müdahale noktasinda; ihtiyaçlarimiz dogrultusunda kapasite artirimi ve teknoloji gelistirme odakli bir strateji izliyoruz” ifadelerine yer verdi.

"105 helikopterimiz, 26 uçagimiz ve 14 IHA’miz ormanlarimizi çelik kanatlariyla adeta kucaklamaktadir"

Yanginlarla mücadelede tarihin en büyük hava filosunun kuruldugunu belirten Yumakli, “105 helikopterimiz, 26 uçagimiz ve 14 IHA’miz ormanlarimizi çelik kanatlariyla adeta kucaklamaktadir. Türk savunma sanayiimizin ürettigi Bayraktar TB2 ve Aksungur IHA’larimiz ile T-70 Nefes helikopterlerimizin filomuza ayri bir güç verdigini de vurgulamak isterim. Daha etkili bir mücadele için, her hava aracimizi etkin bir sekilde kullanacagiz. Helikopterlerimiz yalnizca açik su kaynaklarindan degil, daha hizli müdahale edilmesi için insa ettigimiz yangin havuzlarindan da su alabilecek. Bu anlamda 2002 yilinda hiç yangin havuzu yokken, bugün 4 bin 727 adet yangin havuzu bu mücadelede helikopterlerimize destek oluyor. Bilimsel veriler ve tecrübeler göstermistir ki; yanginlarin söndürülmesinde asil güç kara ekipleridir. 25 bin orman kahramanimiz daha etkili ve güçlü sekilde orman yanginlariyla mücadele edecektir. Bin 649 arasöz, 2 bin 453 ilk müdahale araci ve 821 is makinesi insallah alevlere karsi en büyük güçlerimiz olacak” dedi.



“120 binin üzerinde orman yangin gönüllümüz var”

Orman teskilatinin bugün, teknoloji odakli mücadelede artik önemli bir asamaya geldigini ifade eden Yumakli, konusmasina su sözlerle devam etti:

“IHA’larimiz ve yapay zekanin kullanildigi akilli yangin gözetleme kulelerimizle milyonlarca hektar ormani anbean 7/24 gözetliyoruz. Bugün 184 akilli kuleyle hizmet verdigimizi ayrica belirtmek isterim. Orman Genel Müdürlügümüz tarafindan gelistirilen ’Yangin Karar Destek Sistemi’ ile yanginla mücadeleyi yapay zeka tabanli bir sistemle yapiyoruz. Orman yanginlariyla ’Görevden Degil, Gönülden Mücadele’ ilkesini benimsiyoruz. Aslinda millet olarak; agaca, dogaya ve yesile önem veriyoruz. Bir orman yangini meydana geldiginde vatandaslarimiz tabiri caizse ayaginda terligi ile orman teskilatina yardima kosuyor. Bizler de vatandaslarimizin bu teveccühünü ’Orman Yangin Gönüllülügü’ sistemiyle bir düzene oturtmak istedik. 100 bin gönüllü hedeflemisken, bugün 120 binin üzerinde orman yangin gönüllümüz var. Vatandaslarimiz bu sistemle artik daha bilinçli sekilde yanginlarda bizlere yardim ediyor.”

Tatbikat hakkinda da açiklamalarda bulunan Bakan Yumakli, “Bugün gerçeklestirdigimiz orman yanginlari tatbikatiyla, bu mücadelemizin bir ön gösterimizin izledik. Buradaki tatbikatin daha çetini ormanin kahramanlari tarafindan Yesil Vatan’da gerçeklestiriliyor. Geçmisten bugüne, bu mücadele esnasinda hayatini kaybetmis sehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Gögsünü siper ederek mücadele eden ormanin kahramanlarini tebrik ediyor, sükranlarimi sunuyorum. Yangin öncesi, yangin sirasi ve yangin sonrasi çalismalarda emegi olan Orman Genel Müdürlügümüzün isçisinden mühendisine her kademedeki çalisanlarina tesekkür ediyorum” seklinde konustu.

Kaynak: İHA