GTO'da Dünya Ve Türkiye Ekonomisi Masaya Yatirildi

Gaziantep Ticaret Odasi (GTO) ve Türkiye Sanayi Kalkinma Bankasi (TSKB) is birligi ile küresel ekonomik gelismeler, Türkiye’nin küresel ekonomideki konumu, Gaziantep’in potansiyeli ve gelecek planlarinin tartisildigi “Dünya ve Türkiye Ekonomisine Bakis” toplantisi düzenlendi.

GTO'da Dünya Ve Türkiye Ekonomisi Masaya Yatirildi
Toplantinin açilisinda Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Ekonomi demek, her sey demektir, yasamak için, mutlu olmak için, insan varligi için ne lazimsa onlarin hepsi demektir. Ziraat demektir, ticaret demektir, çalisma demektir, her sey demektir." sözlerini hatirlatan ve ekonomi olgusunun her türlü gelismeden etkilenecegini vurgulayan GTO Yönetim Kurulu Baskani Tuncay Yildirim, “Piyasalarda yasanan dalgalanmalar, ticaret savaslari, dogal afetler, salginlar, siyasi belirsizlikler ve jeopolitik gelismeler ekonomiyi etkiliyor. Daha geçtigimiz hafta sonu yasanan Iran-Israil gerginligini düsünün. Genis çapli bir bölgesel çatisma endisesi ile yatirimcilarin risk istahi düstü, varlik fiyatlarinda oynaklik artti. Israil’in karsilik verebilme durumu halâ küresel piyasalarda tedirginlik olusturuyor. Kisaca vurgulamak istedigim nokta ekonominin her seyden etkilenecegi ve kelebek etkisinin varligi” dedi.

“Su an dev dalgalarla savasiyoruz”

Konusmasinda çarpici bir ifade kullanan ve küresel sistemin her parçasi birbiri içine geçmis bir zincir gibi çalistikça herkesin ayni gemide olacagini belirten Yildirim, is insanlari olarak bu ortak geminin kürek takimi olduklarini ve su an dev dalgalarla savastiklarini söyleyerek, “Içinde bulundugumuz süreç bu dalgalarin bizi alabora etmesini önlemek adina bir firsat. 4 yillik seçimsiz dönemi çok iyi degerlendirip enflasyonla mücadelede basarili olmak zorundayiz. Bu noktada ekonomi yönetiminin verdigi ‘ekonomideki yol haritasina siki sikiya bagliyiz’ mesaji degerlidir. Ancak bu geminin yürümesi için kürek takiminin içinde bulundugu durum göz ardi edilmemeli” seklinde konustu.

“Daha fazla girdi maliyeti daha fazla maliyet enflasyonuna sebep olur”

Girdi maliyetlerindeki yüksekligin maliyet enflasyonu olusturduguna dikkat çeken Yildirim mevcut konjonktürde is dünyasinin durumunu söyle degerlendirdi: “Yükselen reel ücretler isgücü maliyetlerini artirdi. Artan faizler de erisimi zaten zor olan finansmanin maliyetlerinde çok ciddi artislara sebep oldu. Tüm bunlarin yaninda enerji fiyatlarina zam gelme ihtimali da sanayi kesiminde tedirginlik olusturuyor. Yüksek girdi maliyetleri altindaki üretimimiz böylesi bir maliyeti kaldiramaz. Maliyet enflasyonunun artmasina sebep olur.”

“Eksik degerlenen kur rekabet gücümüzü zayiflatiyor”

Enflasyonun altinda degerlenen kurun döviz gelirini olumsuz etkiledigini söyleyen Yildirim , “Kurdaki artislarin da genel olarak enflasyonun altinda kalmasi su dönemde en çok ihtiyacimiz olan ihracat gelirini zora sokmakta. Enflasyonun altinda eksik degerlenen döviz hem enflasyonu olumsuz etkiliyor hem de küresel rekabet gücümüzü zayiflatiyor. Ekonomimizin döviz ihtiyacini karsilayabilmek için eksik degerlenen degil, gerçekçi degerlenen bir döviz kuruna ihtiyacimiz var” dedi.

“Gaziantep yürürse Türkiye yürür”

TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç ise Gaziantep’in kendilerini her zaman heyecanlandiran en güçlü illerden biri oldugunu belirterek, “Gaziantep’in yatirim istahi her zaman fazladir. Diger illere göre çok daha fazla yatirim odaklisiniz. Çok çevik bir is dünyasi var. Gaziantepli adini duymadigim, haritada yerini gösteremeyecegim ülkelere mal satiyor. Bu büyük bir esneklik Borcuna sadik, kaynagi hep isinde kullanan bir sehir Türkiye yürürse Gaziantep hep ondan önde yürüyor. Durursa daha hizli toparlaniyor” ifadelerini kullandi.

“Deprem yili tek bir yil degildir”

TSKB’nin deprem bölgesinin toparlanmasina katki sunmak için bir rapor hazirladigini belirten Bilgiç, “ Depremin ardindan bölge için bir rapor hazirlayarak paydaslarimizla paylastik. Ama biz “deprem yili tek bir yil degildir” diyoruz ve bölgeyi degerlendirmeye devam ediyoruz. Bölgenin rekabet noktalarini güçlendirecek bir tavsiye raporu hazirliyoruz. Deprem sonrasinda gerçeklestirdigimiz bu ikinci ziyaretle de bölge kalkinmasina katki saglamak adina neler yapabiliriz konusmak, hazirlayacagimiz raporla buna yön vermek ve tüm yönetim kadromuzla birlikte sizlerin bankacilik sektöründen beklentilerini dinlemek istedik. Bankalar Birligi Yönetim Kurulu Üyesi oldugumuz için de burada sizlerden gelen talepleri oraya da tasiyacagiz” ifadelerine yer verdi.

Toplantinin devaminda TSKB Bas Ekonomisti Dr. Burcu Ünüvar dünya ve Türkiye ekonomisini piyasa ve kalkinma perspektifinden degerlendiren bir sunum yaparken, TSKB Ekonomik Arastirmalar Müdürü Dr. Feridun Tur ise deprem bölgesi ekonomisi degerlendirerek toparlanmaya yönelik tavsiyelerde bulundu.

Toplanti, sunumlarin ardindan soru-cevap bölümüyle sona erdi.
Kaynak: İHA