Ortadogu'da Gerilim Sürüyor Açiklamasi 'Türkiye Ve Azerbaycan'a Göç Dalgasi Olusabilir'

Iran’in Israil’in Sam’daki konsolosluk binasina saldirisina yanit vermesinin ardindan bölgedeki gerilim art arda yapilan açiklamalarla sürüyor. Bölgede yasananlarla ilgili açiklama yapan Siyaset Bilimci Dr. Atahan Birol Kartal, “Iran’in Israil’e daha önce asimetrik unsurlarla yaptigi ‘basarili görünmeyen’ bu saldiri aslina bakildiginda Israil’in yani sira bölgede bulunan diger ülkelere karsi da bir uyari niteliginde. Ayrica çatismalarin uzamasi veya muhtemel bir Israil karsi saldirisi bölgenin istikrarsiz hale gelmesine ve özellikle Iran’dan Türkiye ve Azerbaycan gibi ülkelere bir göç dalgasi olusmasina sebep olacaktir” ifadelerini kullandi.

Ortadogu'da Gerilim Sürüyor Açiklamasi 'Türkiye Ve Azerbaycan'a Göç Dalgasi Olusabilir'
Orta Dogu’da Iran-Israil gerilimi sonrasi tansiyon yükseldi. Gerilimin bölgesel çatismaya dönme endisesi sürerken, Israil’in nasil bir karsilik verecegi merakla bekleniyor. Siyaset Bilimci Dr. Atahan Birol Kartal, bölgede yasananlarla ilgili yaptigi açiklamada önemli degerlendirmelerde bulundu. Iran’in basarili görülmeyen saldirilarinin, bölgede bulunan diger ülkelere karsi da bir uyari oldugunu belirten Kartal, çatismalarin uzamasinin bölgeyi istikrarsizlastirarak, özellikle Iran’dan Türkiye ve Azerbaycan gibi ülkelere göç dalgasi olusmasina sebep olacagini belirtti.



“Dronlar ve balistik füzelerin %99’unun önlendigi açiklandi”

Kartal, konusmasinda su ifadeleri kullandi:

“13 Nisan’i 14 Nisan 2024’e baglayan gece ülkeler Iran’in Israil’e saldirdigi haberiyle acaba Ortadogu’da yeni bir savas mi basliyor ya da Israil’in Filistin’de baslattigi saldirilarin yeni bir boyuta mi evriliyor diye düsünmeye basladi.

Israil tarafindan Iran’in saldirida kullandigi dronlar ve balistik füzelerin yüzde 99’unun önlendigi açiklandi. Ancak bu saldirilarda ABD’nin, Ingiltere’nin hatta Fransa’nin bile Israil’e dogru gelen bu dron ve füzelerin daha Israil’e ulasmadan havada imha edilmesinde yardimci oldugu bu ülkelerin açiklamalarindan ortaya çikti. Iran’in bu etkisiz saldirisi yetkili makamlarinca yeterli görüldü ve mesru müdafaa hakki olarak açiklandi.

“Iran’a yeni yaptirimlar isaret edildi”

Israil’in çagrisi üzerine acil toplanan Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi’nde yasananlari degerlendiren Kartal, “Birlesmis Milletler daimî üyesi 5 ülke arasinda farkli açiklamalar dikkati çekiyor. ABD, Ingiltere ve Fransa Iran’i kinayip Israil’e destek verirken, Iran’a yeni yaptirimlari da isaret etti. Ancak Rusya ve Çin, Iran’in konsolosluk binasina yapilan saldirinin uluslararasi hukukun ihlali ve bir savas nedeni (casus belli) oldugunu belirtti.

Toplantiya çagrilan Iran temsilcisi ise mesru müdafaa hakkinin açikça ifade edildigi BM anlasmasinin 51. maddesi geregince hiçbir kimsenin zarar görmedigi bir saldiri düzenlendigini açikladi.

Toplantida bulunan Israil temsilcisi tüm sorumlulugu Iran’a yüklerken Çin ise toplantida petrol fiyatlarindaki muhtemel artisa dikkat çekti fakat su ana kadar korkulan henüz olmadi” seklinde konustu.



“Petrol bagimlisi ülkelerde daha fazla bir etki olusturacaktir”

Iran’in daha önce asimetrik unsurlarla yaptigi basarili görünmeyen saldirilarin, Israil’in yani sira bölgede bulunan diger ülkelere karsi da bir uyari niteligi tasidigini belirten Istanbul Beykent Üniversitesi Ögr. Üyesi Dr. Atahan Birol Kartal, “Ayrica çatismalarin uzamasi veya uhtemel bir Israil karsi saldirisi bölgenin istikrarsiz hale gelmesine sebep olacak Almanya, Çin ve Türkiye gibi petrol bagimlisi ülkelerde daha fazla bir etki olusturacaktir. Çatismanin uzamasi ve yayilmasi özellikle Iran’dan Türkiye ve Azerbaycan gibi ülkelere bir göç dalgasi olusmasina sebep olacaktir” dedi.

Kartal, konusmasini söyle sürdürdü:

“Iran’in 2 bin kilometreye kadar ulasabilen füzeleri ve insansiz hava araçlarinin çatismanin devami halinde Israil’in kendi topraklarinda zayiat verdirebilecegi ayrica bunun yani sira alt yapisinin önemli ölçüde zarar verdirebilecegi açiktir. Ayni zamanda Israil’e komsu ülkelerden asimetrik unsurlar ile Israil’in vurulabilecegi ve sabotajlar düzenlenebilecegi de degerlendirilmektedir. Israil hava savunma sistemlerinin iyi çalistigi bu saldirilarda gözlemlenmistir ancak tüm roket ve dronlarin da imha edilemedigi ve savasin uzamasiyla “demir kubbe” de daha fazla açiklar bulunulabilecegi beklenmektedir.”
Kaynak: İHA