Göçle Dagilan Köy Halki 60 Yillik Bayram Gelenegi Ile Bir Araya Geliyor

Aksaray’da 60 yil önce göç vermeye baslayan ve zamanla 62 nüfusu kalan Salarigödeler köyü sakinleri 60 yillik gelenekle bir kez daha bayram kahvaltisinda bulustu.

Göçle Dagilan Köy Halki 60 Yillik Bayram Gelenegi Ile Bir Araya Geliyor
Aksaray’in Ortaköy ilçesine bagli Salarigödeler köyü sakinleri 60 yildir sürdürülen bayram gelenegi ile kahvaltida bulustu. 60 yil önce 117 hane olan köy göç vermeye baslayinca zamanla nüfusu 62’ye kadar düstü. Ilk yillarda köy odalari diye tabir edilen evlerde toplanarak bayram kahvaltisi yapan köy sakinleri simdilerde gurbette yasayan vatandaslarin köye dönmesiyle eski bayramlara kavustu. 60 yil önce baslatilan gelenegi devam ettiren köy sakinleri eski köy okulunun bahçesinde bayramlastiktan sonra hasret giderdi. Kahvaltida ayni sofrayi paylasan yaslilar ve gençler eski bayramlarin tadini alirken, 60 yildir sürdürülen gelenegin ilk zamanlarina sahitlik edenler o günkü bayramlari anlatarak özlemini dile getirdi. Gelenege bugünlerde sahip çikan köylüler ise köy odalarindan meydanlara tasan gelenegin gelisimini anlatti.

"Bayramlasma töreni 60 yildir bu köyde gelenek haline geldi"

Bayramlasma kahvaltisinin 60 yildir köyde gelenek haline geldigini belirten Ramazan Özenen (67), "Bayramlasma töreni 60 yildir bu köyde gelenek haline geldi. Benim çocuklugumda odalar vardi. Köyün ileri gelenlerinin odalariydi. Odalarda her evden kahvaltilik yiyecek, içecek getirilir bayramlasilirdi. Bu bayramlasma duygusu paylasilirdi. Daha sonra köyümüz hizli göç verip nüfus azalmaya baslayinca odalar kapandi. Ama biz bu gelenegi devam ettirdik. 2016’da daha da gelistirdik. Bu sekilde yemekli, toplantili, tüm ülke genelinden bu köyün halki buraya gelir. 60 yildir bu köy halki disari göçenler dahil her bayram bu gelenege uyarak akin ederler. 2016 yilindan bu tarafa da Türkiye’nin 7 bölgesinden köylülerimiz buraya akin eder. Sabahin üçünde, dördünde yola çikarak bu duyguyu yasamak için, bu muhtesem atmosfere sahit olmak için buraya gelirler" dedi.



"Geldigimiz zaman hepimiz çok mutlu oluyoruz"

Köyden çok küçük yasta Konya’ya göç ettikten sonra her yil bayram kahvaltisi için geldigini anlatan Hursit Demirel (68), "Ben 1956 dogumluyum, 1959’da babam Konya’ya göç ediyor. Konya’da yetistik, çocuklugumuz Konya’da geçti. Gençligimiz, ticaretle ugrasiyoruz ve ticaretimiz orada hala oradayiz. Ama çocuklugumuzda yaz tatillerinde buraya gelirdik. O günün hatiralari var, o günlerden bugüne köyümüzü unutamiyoruz. Köyümüz zaman içerisinde göç vermeye basladi.

Çok az bir yasayan var köyümüzde ama Konya, Aksaray, Ortaköy ve diger illerde çok yasayanlarimiz var. Büyüklerimiz bu insanlari nasil bir araya getiririz diye düsünüp böyle bir gelenek yapalim Ramazan Bayramlarinda bir araya toparlayalim diye baslatmislar. Biz de her bayram geliriz. Insanlarin burada yüzlerinin güldügünü, çok mutlu olduklarini görüyoruz. Bizim köyün haricinde de bu gelenegi yasatan baska bir köy yok, tavsiye de ederiz. Ata yurdu çok önemli ve degerli. Geldigimiz zaman hepimiz çok mutlu oluyoruz. Birbirimizle görüsmemiz kaynasmamiz bunlar bizi mutlu ediyor. Dügün olsa herkes çevresini çagirir. Burada küslügü darginligi kimse dinlemeden herkes memleketini görmeye geliyor" diye konustu.

Gelenegin baslatildigi yillardan bahseden köyün büyüklerinden Faik Tekgöz (79) ise, "Burada çok emeklerim var, burada yetisen biriyim. 45 sene hayatim burada geçti. Sonra sehre tasindim. Köyümüz çok iyi bir yerdi ama göç nedeniyle simdi mahrumiyete düstü. Ama Allah razi olsun vatandas yine birlik beraberlik yapti, gençlerimizle tanistilar. Bu islere öncü olanlardan Allah razi olsun. Eski bayramlar çok iyiydi bu da onlara benzer oldu. Eskiden köy köy büyük odalari gezerdik. Vatandaslarin, büyüklerin yanina varirdik. Haneleri ziyaret ederdik. Simdi onlar kalmadi" dedi.

Kaynak: İHA