Uzmani Açikladi Açiklamasi 'Bir Günlük Oruç Bir Saatlik Yürüyüse Es Deger'

Oruç tutmanin bir saatlik yürüyüse es deger oldugunu belirten Diyetisyen Gülsüm Hazman, Orucun kalp sagligina da olumlu etkilerinin bulundugunu belirtti.

Uzmani Açikladi Açiklamasi 'Bir Günlük Oruç Bir Saatlik Yürüyüse Es Deger'


Oruç tutmanin hem bedene hem de ruha iyi geldigini söyleyen Diyetisyen Gülsüm Hazman, “Vücudumuzda orucun etkisiyle aktif hale gelen özel proteinler var. Bunlar beynimizin daha iyi çalismasini ve vücudumuzun daha dayanikli olmasini saglar. Bu durum da bagisikligimizin güçlenmesi demektir. Bununla birlikte oruçlu iken GH yani büyüme hormonu dedigimiz hormonda artis gözlemlenir. Bu hormon ayni zamanda yag yakici hormon oldugu için de kilo verimi hizlanir. Kilo verimi ile birlikte insülin direnci kirilir ve kan sekeri dengelenir. Orucun kalp sagligina da olumlu etkileri bulunmaktadir. Uzun süreli aç kalmak kalp ritmini düzenledigi gibi yüksek tansiyonu ve kolesterolü düsürürken iyi kolesterol olan HDL’yi artir” dedi.



“Oruç, kanser hücrelerini öldürüyor"

Hazman, orucun kanser hücrelerini öldürdügünü ifade ederek, "Oruç tutmanin kanserli hastalar üzerinde bile olumlu etkisi bulunmustur. Yapilan arastirmalar, kanserli hastalarda tümör büyümesini yavaslattigini ve kanser hücrelerini öldürdügünü, kemoterapi ve radyoterapi etkisini artirdigini ispatlamis. Orucun birde psikolojik açidan önemine bakalim. Spor yaparken vücutta salgilanan endorfin dopamin gibi bize mutluluk veren hormonlar oruç esnasinda da salgilanir ve bu sebeple oruç psikolojik açidan bizlere iyi gelir ve kendimizi daha mutlu hissetmenizi saglar. Yani Oruç tutmanin insan üzerinde ki etkisi disarida yaptigimiz 1 saatlik yürüyüsle neredeyse es degerdir. Yapilan arastirmalar bize gösteriyor ki, oruç vücudun bagisiklik sistemini tamamen yeniler ve vücutta bir onarim saglar. Hz Muhammedin de dedigi gibi ‘Oruç tutunuz sihhat bulunuz’” açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA