Sinop'ta TKDK Irtibat Ofisi Açildi

Sinop’ta, Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu (TKDK) Irtibat Ofisinin açilisi düzenlenen programla yapildi.

Sinop'ta TKDK Irtibat Ofisi Açildi
Tarimdan gida sanayine, turizmden yenilenebilir enerjiye kadar 16 farkli sektörde hibe destegi veren TKDK Sinop Il Irtibat Ofisi’nin açilisi ve IPARD Destekleri Tanitim Programi Sinop Kültür Merkezinde gerçeklesti.

Saygi durusu ve Istiklal Marsi ile baslayan program konusmalarla devam etti. Ilk olarak konusan TKDK Samsun Il Koordinatörü Yusuf Özbey, çalismalarini yerinde üretim ve yerinde kalkinma anlayisiyla yürüttüklerini vurgulayarak, IPARD III Programi’na yeni dahil edilen sektörlerle kirsali kalkindirmaya destek olmayi sürdürdüklerini anlatti. IPARD III Programi hakkinda katilimcilara bilgi veren Özbey, programin 2024 yili çagri takviminin de yayimlandigini duyurdu. Programa basvuru yapilmasini isteyen Özbey, bilgi almak isteyenleri Sinop Irtibat Ofisine beklediklerini kaydetti.

Özbey, "Samsun’da ve faaliyet gösterdigimiz bütün illerimizde faydalanici dostu bir kurum olarak anildik ve bazi eksiklerimize ragmen bu amaci büyük ölçüde basardik. Samsun’da bugüne kadar bin 510 adet projeyi destekledik. Bunlarin bin 238 adedi çiftçi projesidir. Çiftçi projeleriyle 10 binin üzerinde makine ve ekipman destekleyerek tarimsal mekanizasyona önemli bir katki yaptik. Karadeniz’in en modern et, süt ve balik isleme depolama tesislerinin hayata geçmesine vesile olduk. Et tavukçulugu sektörünün üretim alt yapisini tamamen yenileyerek 3,5 milyon kapasiteli dünya standartlarinda tavuk çiftliklerinin kurulmasini sagladik. Bu projeler sayesinde deflatörlü olarak yaklasik 3,3 milyar TL’lik bir yatirim gerçeklestirildi.

Bu yatirimlarin bir kismi bugün yereli asarak ulusal ölçekte is yapmaya, bir kismi ise ihracat seviyesine geldi. Baslangiçta kati oldugumuzu ifade edenler ve yogun denetimler yapmamizdan sikâyet edenler, daha sonra iyi ki bu sürecin içine girmisiz, bu sayede daha kaliteli ve kurumsal bir yapi olusturduk ve bu da bizi daha ileri bir noktaya tasidi diyerek memnuniyetlerini ifade ettiler. Samsun’da ve diger illerimizde bu basari elde edildigine göre burada da ayni basari yakalanabilir. Sinop ilimizde basta kirsal turizm, balikçilik ve gida sanayi olmak üzere önemli bir potansiyel bulunmaktadir. Birkaç hafta içinde Sinop’ta dâhil Türkiye genelinde ilk proje çagrisina çikacagiz. Basvuru yapacak kisi ve sirketlerin yeterli hazirlik yapabilmeleri için proje kabullerinin mayis-agustos aylarinda yapilmasi baskanligimiz tarafindan planlanmaktadir. Programin toplam bütçesi 785 milyon avro olup yatirimci katkisiyla beraber yaklasik 1,2 milyar avroluk, yani yaklasik 40 milyar TL’lik bir yatirimin gerçeklesmesi öngörülmektedir" dedi.



Sinop Milletvekili Nazim Mavis yaptigi konusmada, TKDK desteklerinden Sinop’un da yararlanmasi için uzunca bir süre mücadele verdiklerini ve nihayetinde Tarim ve Orman Bakanligi ve AB Komisyonu tarafindan 81 ilin tamaminin program kapsamina alindigindan duydugu memnuniyeti ifade etti.

Nazim Mavis, Sinop’un potansiyel gelisme alanlarini sürdürülebilir üretime kazandirmak için çalismalarina devam edeceklerini, bu desteklerin basta kirsal alanlar olmak üzere, üretim, yatirim ve istihdamda çok önemli katkilar olusturacagini ifade ederek hayirli olmasi temennisinde bulundu.

Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan ise “IPARD kapsamina Sinopumuzun alinmasi yönünde hep birlikte büyük bir gayret gösterdik. Hamdolsun alindi ve faaliyete geçti. Bugün de tanitim programinda sizlerle beraberiz. Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumumuz; hayvancilik yatirimlarina, gida sanayi tesislerine, bitkisel üretim kirsal turizmine, makine parklarina yapilacak hibe desteklerine iliskin kadar birçok alanda ‘bilgilendirme faaliyetinde’ Sinoplu yatirimcilarimiza destek olacak. Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan’in belirttigi üzere; Türkiye Yüzyili, üretimin ve üreticinin yüzyili olacak. Sinopumuzun bu üretim vizyonuna katkisi açisindan; Tarimsal ve Kirsal Kalkinma Destekleme Kurumu Sinop Irtibat Ofisi ilimiz için en önemli aktörlerden biri olacaktir. Sinopumuz özellikle kirsal turizm bakimindan yaylalari ve daglariyla essiz destinasyonlari barindiran bir cografyaya sahip. Ilimiz ayni zamanda deniz ürünleri, tarim ve hayvancilik üretimiyle de essiz bir potansiyele sahip. IPARD III Projesi, Avrupa Birligi araciligi ile saglanan birçok farkli türde desteklerle, Sinopumuzun çiftçisine, üreticisine ve yatirimcisina yüzde 50 ile yüzde 75 oranlari arasinda hibe destegi sunacaktir. Program kapsaminda her bir il için ayrilmis bir bütçe bulunmamaktadir. Yani iller arasi bu bütçeden faydalanma noktasinda aralarinda tatli bir rekabet olacaktir. Her ildeki yatirimcilar, hazirlayacaklari uygun-nitelikli projeler sayesinde; desteklerden daha fazla yararlanmalari mümkün olacaktir. Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu Sinop Irtibat Ofisimiz, Tarim ve Orman Il Müdürlügü’nden bagimsiz olarak açilmistir” diye konustu.

Kaynak: İHA