5 Asirlik Gelenek Bu Yil Da Sürdürüldü

Sivas’ta 5 asirdir süregelen Ramazan gelenegi bu yilda sürdürüldü. Kentte bulunan tüm camilerde, ‘Ya Hannan Ya Menan’ ilahisi yankilandi.

5 Asirlik Gelenek Bu Yil Da Sürdürüldü
Ramazan ayinin gelmesiyle birlikte Müslümanlar ilk teravih namazini eda etmek için adeta camilere kostu. Sivasli vatandaslarin bölümü ise teravih namazini kilmak için Atatürk Caddesi üzerinde bulunan Meydan camine gitti. Namaza dakikalar kala camiye akin eden Sivasli vatandaslar saflarda yerini aldi. Yatsi namazinin kilinmasinin ardindan teravih namazina niyet eden vatandaslar teravih namazinin bitimiyle dünyada sadece Sivas’ta sürdürülen 5 asirlik gelenegi bu Ramazan da devam ettirdi. Sivas’ta tüm camilerde teravih namazindan sonra cemaat hep bir agizdan 15. yüzyilda Sivas’ta yasamis Sivas evliyalarindan Semsettin Sivas-i tarafindan yazildigi düsünülen ‘Ya Hannan, Ya Mennan’ ilahisini okudu. Ilahi Ramazan ayinin ilk 15 günü “Merhaba, Merhaba, sehri Ramazan Merhaba” seklinde baslarken son 15 gününde ise gün “Elveda, elveda, sehri Ramazan elveda” seklinde okunuyor.

“Takriben 500 senelik”

Sivas Vakiflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, ’Ya Hannan Ya Mennan’ ilahisin yaklasik 500 yillik oldugunu ifade ederek, “Sivas’ta su arkamizda bulunan Sems-i Sivas-i hazretlerinden beri söylenegelen bir ilahi var. Bu Sivas’a ait sadece bilinir. Sivas agziyla okunmasi önemlidir. Onun için Sivas’taki usul tüm halkin birlikte hep bir agizdan söyledigi ve kabul gördügü sekliyle de nesilden nesile intikal etmis takriben 500 senelik bugüne kadar dedelerimizin de okudugu ve bizim de devam ettirdigimiz bir ilahidir ki ayri bir haz verir, ayri bir nesve katar. Bir de bu ilahi bir camide okunmasa o sanki teravih kilinmamis gibi kabul görür halk nazarinda. Zira halk onu o kadar benimsemis ki o ilahi adeta teravihin bir parçasi gibidir Sivas’ta. Bundan dolayi da bütün camilerde çoluk çocuk, eski tabirle kiz kizan, yasli genç hep beraber o iki o ilahiyi namazin sonunda okuruz” dedi.

Kaynak: İHA