ABD Genelkurmay Baskani Orgeneral Milley Açiklamasi '(Afganistan'dan Geri Çekilme) Savas Kaybedildi'

ABD Genelkurmay Baskani Orgeneral Mark Milley, ABD’nin Afganistan geri çekilmesine iliskin yaptigi açiklamada, "pek çok pismanlik duydugunu" ifade ederek, “Savas kaybedildi” dedi.

ABD Genelkurmay Baskani Orgeneral Milley Açiklamasi '(Afganistan'dan Geri Çekilme) Savas Kaybedildi'


ABD Genelkurmay Baskani Orgeneral Mark Milley, ABC televizyonunda yayinlanan "This Week" programinda Martha Raddatz’in sorularini yanitladi. Programda, ABD’nin Afganistan’dan geri çekilmesine iliskin açiklamalarda bulunan Milley, ABD’nin 20 yil sonra 2021’de Afganistan’dan çekilmesiyle ilgili "pek çok pismanlik duydugunu" belirterek, "Istedigim gibi bitmedi. Hiçbirimizin istedigi gibi bitmedi. Düsman baskentinizi isgal ettiginde bu stratejik bir gerilemedir, stratejik basarisizliktir. Ben de kamuoyu önünde buna taniklik ettim. Ve bunu stratejik bir basari olarak tanimlamanin hiçbir yolu yok." dedi.



Afganistan’daki savasin kaybedildigini açiklayan Milley, "Daha genis anlamda savas kaybedildi. Taliban ve müttefikleriyle 20 yildan fazla bir süredir savasiyorduk. Onlar, burada deginmeye vaktimin olmadigi birçok nedenden dolayi o baskentte galip geldiler. Elbette çogumuz 11 Eylül’den bu yana pek çok pismanlik yasadik.” dedi.



“Kaybettigim her asker bir pismanliktir"

Milley, "Savaslar son 10 günde veya 10 ayda kaybedilmez. Tipik olarak bunlar, uzun yillar boyunca gerçeklesen birçok dönüs ve degisimin kümülatif etkisidir. Ve bu savasin, son tarihi yazildiginda ayni sekilde ortaya çikacak. Alinan pek çok ders var. Saga gitmeniz gerekirken pek çok sol var ve bunlarin hepsi zamani gelince ortaya çikacak. Ama pek çok pismanlik var, kesinlikle, yüzde yüz. Kaybettigim her asker bir pismanliktir." dedi.



“ABD’yi 20 yil üst üste Afganistan’dan gelecek saldirilara karsi koruduk”

Afganistan’da görev yapan askerlere seslenen Milley, "Orada üniforma giyen herkesin basini dik tutmasini istiyorum, çünkü onlar uluslarinin istedigini yaptilar. ABD’yi 20 yil üst üste Afganistan’dan gelecek saldirilara karsi koruduk ve Afgan halkina daha iyi bir yasam için umut verdik." dedi.



“Bazi kararlarin biraz daha erken alinabilecegini düsünüyorum”

Geri çekilme sirasindaki basarilara da dikkat çeken Milley, tahliyeyi "inanilmaz bir lojistik basari" olarak nitelendirerek, 124 bin kisinin tahliye edildigini hatirlatti.

ABD ordusunun Afganistan’dan tahliyeleri erken baslatmasi gerektigi konusunda hata ve pismanliklara katilip katilmadigi yönündeki soruya cevap veren Milley, "Evet, buna katiliyorum. Geriye dönüp baktiginizda, büyükelçiligin ve Disisleri Bakanligi’nin tasinmasiyla ilgili bazi kararlarin biraz daha erken alinabilecegini düsünüyorum" dedi.

Öte yandan Taliban, 15 Agustos 2021 Afganistan’in baskenti Kabil’e girerek yönetimi yeniden ele geçirmisti. ABD ordusu ise 20 yilin ardindan müttefikleri ile birlikte Afganistan’i terk etmisti.
Kaynak: İHA