Çanakkale'de Su Krizi Kapida

Çanakkale merkez ve ilçeleri, bu yil yeterli miktarda yagis alamayinca barajlardaki su seviyesi düstü. Yagislarin olmamasi ve barajlarin doluluk oraninin yükselmemesi sebebiyle olusabilecek kuraklik nedeniyle tarimsal sulama alanlarinda su krizi yasanabilir. Çanakkale Ziraat Odasi Baskani Ufuk Ünver, bazi ürünlerin üretilmesi konusunda kisitlamaya gidilecegini kaydetti.

Çanakkale'de Su Krizi Kapida
Son aylarda kuraklik tehlikesiyle karsi karsiya kalan Türkiye’de barajlardaki doluluk oranlari ciddi sekilde düstü. Kuraklik, Çanakkale’deki barajlari da tehdit ederken, Çanakkale merkez ve ilçeleri, bu yil yeterli miktarda yagis alamayinca barajlardaki su seviyesi düstü. Subat ayi basinda Çanakkale ve ilçelerine 2 gün boyunca araliklarla yagan kar yagislari beklenen seviye de olmamasi nedeniyle barajlardaki su miktari istenilen seviyeye ulasamadi. Yagislarin olmamasi ve barajlarin doluluk oraninin yükselmemesi sebebiyle olusabilecek kuraklik nedeniyle tarimsal sulama alanlarinda su krizi yasanabilir.

Yagislar barajlarin su seviyesine etkilemedi

Çanakkale merkezin içme ve kullanma suyu ihtiyacini karsilayan 54 milyon 115 bin metreküp su kapasitesine sahip Atikhisar Baraji’ndaki su miktari 23,5 milyon metreküp, 39 milyon 61 bin metreküp su kapasitesine sahip Ayvacik Baraji’ndaki su miktari 21 milyon 289 bin metreküp, 136 milyon metreküp su kapasitesine sahip Bakacak Baraji’ndaki su miktari 17 milyon 236 bin metreküp, 18 milyon 450 bin metreküp su kapasitesine sahip Bayramdere Baraji’ndaki su miktari 13 milyon 600 bin metreküp, 96 milyon 569 bin metreküp su kapasitesine sahip Bayramiç Baraji’ndaki su miktari 40 milyon 653 bin metreküp, 12 milyon 282 bin metreküp su kapasitesine sahip Zeytinliköy Baraji’ndaki su miktari 8 milyon 993 bin metreküp, 88 milyon metreküp su kapasitesine sahip Tasoluk Baraji’ndaki su miktari 19 milyon 442 bin metreküp, 4 milyon 126 bin metreküp su kapasitesin sahip Tayfur Baraji’ndaki su miktari 1 milyon 577 bin metreküp ve 52 milyon 727 bin metreküp su kapasitesine sahip Umurbey Baraji’ndaki su miktari ise 26 milyon 937 bin metreküp su seviyesinde kaldi.

Yaklasik 45 bin hektar tarim arazisinin sulama yapilamama tehlikesiyle karsi karsiya oldugu belirtildi. Çanakkale’de 331 bin 633 hektar tarim arazisi bulunuyor. Bu tarim arazilerinin ortalama 113 bin 258 hektar alani sulanabilir tarim arazisi. Her yil ortalama 113 bin 258 hektar sulanabilir tarim arazisinden yaklasik 89 bin hektar tarim arazisinde sulama yapiliyor. Bu yil yagislarin olmamasi, kurakligin devam etmesi ve barajlardaki doluluk oranlarinin yükselmemesi sebebiyle sulama yapilan 89 bin hektar tarim arazisinin yaklasik 45 bin hektar tarim alani sulama yapilamamasi tehlikesiyle karsi karsiya kalacak.

Atikhisar barajinda su seviyesi 23.5 milyon metreküpte kaldi

Çanakkale’nin içme ve kullanma suyu ihtiyacini karsilayan 54 milyon 115 bin metreküp kapasiteli Atikhisar Baraji’nda su seviyesi 23.5 milyon metreküpte kaldi. Yagis olmamasi ve kurakligin devam etmesi halinde içme ve kullanma suyunu karsilayan Atikhisar Barajinda tarimsal alanda sulamalarda bir takim kisitlamalar yasanabilir.

"Tarimsal sulamada su verilmemesi gündeme gelebilir

Çanakkale Belediye Baskan Yardimcisi Irfan Mutluay, Çanakkale’nin içme ve kullanma suyu ihtiyacini karsilayan Atikhisar barajinda su rezervinin yüzde 43 seviyelerinde, 23,5 milyon metreküp civarinda oldugunu belirtti.

Çanakkale ve ilçelerinde kisa bir süre önce kar yagisi oldugunu da hatirlatan Baskan Yardimcisi Irfan Mutluay, “Bu kar yagisi Atikhisar Baraj havzasina da düstü. Bu kar yagisiyla birlikte su seviyesinde hafif bir yükselme oldu. Ancak halihazirda da bir su tüketimi var. Kentin yaklasik günlük su tüketimi 35 bin metreküp, aylik olarak ifade edilmesi gerekirse, 1,1.5 milyon metreküp civarinda da kentin su tüketimi var. Dolayisiyla bir yandan tüketmeye devam ediyoruz. Bir yandan da havzamizin su tutmasina ve barajimizin su seviyesinin yükselmesini bekliyoruz. Artik kis aylarinin sonuna geldik. Maalesef istedigimiz gibi kis yagislarini alamadik. Ilkbahar’da yagis bekliyoruz. Yagis almamiz halinde kuraklik riski özellikle tarimsal açidan devam edecektir. Ama kentin su ihtiyacinin bu yil karsilanmasi yönünde bir risk görmüyoruz. Özellikle Atikhisar baraji yalnizca kentin su ihtiyacini karsilamiyor. Tarimsal sulamada kullanilan bir su kaynagi dolayisiyla burada tarimsal sulamada bir kisitlama yada su verilememesi gibi bir durumla karsi karsiya kalinabilir. Buda tarimsal üretim açisindan ciddi bir ekonomik kayiptir. Tasarruf artik bir aliskanliga dönüsmeli gerek kentsel, gerek tarimsal, gerek endüstriyel, yasamin her alaninda suyun en degerli materyal oldugunun bilincine varmak durumundayiz. Bu nedenle suyu çok dikkatli kullanmak zorundayiz” dedi.



"2020 yilinda yasanan kuraklikla ayni seviyede bir kuraklik yasiyoruz"

Çanakkale Ziraat Odasi Baskani Ufuk Ünver ise, bu yil kurak bir yil geçirdiklerini belirterek, “Geçtigimiz haftalar içinde güzel bir kar yagisi oldu. Fakat yagan kar yagisi istenen seviyede olmadi. Yeterli degil. Hizli bir sekilde kar yagdi, hizli bir sekilde erimedigi için bu ancak topraga iyi geldi. Fakat barajlara olan etkisi ise istenen seviye de olmadi. 2020 yilinda yasanan kuraklikla ayni seviye de bir kuraklik yasiyoruz. 2020 yilinda alinan tedbirler yine alinmasi gerekebilir. Çünkü baraj seviyesine baktigimiz zaman, Çanakkale’nin su seviyesi yüzde 43’lerde buda yaklasik olarak 23 milyon metreküp su demek. Atikhisar baraji ayni zamanda içme suyu ihtiyacimizi da karsiliyor. Içme suyu ihtiyacimizi karsiladigi için suanda 23 milyon metreküp su seviyesinden asagilara düstügü zaman tarimsal maksatli su kullanimina izin verilmiyor. Çünkü ilk önce insanin su ihtiyaci gerekli, eger bu seviye de devam edecek olursa, Atikhisar baraji için söylüyorum, maalesef tarimsal alanda üretime izin verilmeyecek ve bazi tedbirlerde alinmak zorunda kalinacak” dedi.



"Bazi ürünlerin üretim kisitlamasina gidilmesi ihtimali yüksek"

Bayramiç ve Biga’daki barajlarinda tarimsal maksatli oldugunu da aktaran Baskan Ufuk Ünver, sunlari söyledi: “Bayramiç ve Biga’daki barajlar da çiftçinin para kazanmasini saglayan tarimsal maksatli barajlardir. Suanda barajlarimiz istenilen seviyelerde degil. Tarimsal alanda bazi tedbirler almamiz gerektirecek. Bazi ürünlerde kisitlamalara gidilebilir. En basta çeltik, misir gibi benzeri ürünlerin kisitlamasina gidilme ihtimali yüksek. Tarimsal faaliyet bizim için çok önemli, gida önemli, tarim yapimiz önemli, gida krizi yasamamak için tedbirler alacagiz ama üretmeye de mutlaka devam edecegiz. Bu da bizim için sart. Suyu israf etmeyelim. Suyumuzu çok dikkatli sekilde kullanalim. Su bizim için çok büyük bir deger. Herkes kullandigi suyun gida olarak ve kendi yasami için önemli oldugunun bilincine varsin. Bölgemizde insallah güzel bir yagmurlar alir ve tarimsal olarak da su sikintisi çekmeyiz diye ümit ediyorum.”
Kaynak: İHA