'Sigara, Kalbin En Büyük Düsmanidir'

Türkiye Sigarayla Savas Dernegi Genel Baskani Doç. Dr. Mustafa Aydin, sigara kullaniminin kalp krizi riskini artirdigini belirterek “Sadece içmek degil, sigara dumanina maruz kalmak bile kalp sagligini ciddi biçimde tehdit etmektedir. Sunu önemle belirmeliyim ki sigara, kalbin en büyük düsmanidir” dedi.

'Sigara, Kalbin En Büyük Düsmanidir'
Dünya Kalp Günü sebebiyle önemli açiklamalarda bulunan Türkiye Sigarayla Savas Dernegi Baskani Doç. Dr. Mustafa Aydin, kalp sagligini ciddi biçimde tehdit eden en büyük unsurlarin basinda tütün ve tütün mamulleri oldugunu belirtti.

Kalp ve damar hastaliklarinin yüzde 80 oraninda, kisinin kötü yasam biçiminden kaynakli oldugunu vurgulayan Doç. Dr. Aydin, “Sigara kullanimi, bu kötü yasam biçiminin basinda gelmektedir. Sigara içen insanlarin kalp krizi geçirme ihtimali, sigara içmeyen insanlara göre bes kat daha fazladir. Günde sadece 1 adet sigara içmek bile kalp damar hastaliklari riskini artiriyor. Bu sebeple ‘Ben az içiyorum bir sey olmaz’ deyip geçmeyin” dedi.



“Sigaranin, damar tikanikligi gibi ölümcül birçok sonucu var”

Sigara kullanimi ile koroner kalp hastaliklari arasindaki iliskiye dikkat çeken Doç. Dr. Mustafa Aydin, koroner kalp hastaliklarina yakalanma riskinin sigara içenlerde daha büyük risk olusturdugunu belirtti.

Sigaranin insan sagligi üzerine olumsuz etkilerinin arastirilmaya baslandigi 1950’li yillardan günümüze elde edilen sonuçlari degerlendiren Aydin “Çok uzun yillar sigaranin sadece akciger üzerine olumsuz etkilerini konustuk. Ancak su bir gerçek ki sigara, kalp üzerinde de dogrudan ve çok ciddi etkiler olusturmaktadir. Sigaranin damar sertligi, damar tikanikligi gibi ölümcül birçok sonucu var” ifadelerini kullandi.

“Birakmak için hala geç degil”

Çok uzun yillar sigara içen insanlarin sigarayi birakamayacaklarina ve biraksalar bile bunun bir faydasi olmayacagina dair yaygin bir kaniya sahip olduklarini belirten Doç. Dr. Mustafa Aydin, “Bu düsünce çok yanlis. Sigarayi biraktiginiz andan itibaren vücut yavas yavas kendini toparlamaya basliyor. Örnek vermek gerekirse, sigarayi biraktiktan 20 dakika sonra kan basinci ve dolasim normale dönüyor ve 8 saat sonra kandaki oksijen düzeyi normale döndügünde kalp krizi geçirme riski düsüyor. 24 saat sonra ise insan bedeni karbon monoksitten tamamen ariniyor. Bu sebeple sunu belirtmek istiyorum ki hem kendiniz hem de sevdikleriniz için bir an evvel sigarayi birakin. Birakmak için hala geç kalmis sayilmazsiniz. Biz, Türkiye Sigarayla Savas Dernegi olarak sigarayi birakma konusunda kararli olan herkese bilgi vermeye ve aydinlatmaya haziriz” diyerek sözlerini tamamladi.
Kaynak: İHA