Yüzyillar Öncesine Dayanan Kültür, Karakeçili'de Yeniden Hayat Buldu

Oguzlarin 2 kolundan biri olan Bozoklarin Kayi boyuna mensup Karakeçili asiretinin torunlari, Kirikkale’de düzenlenen 28. Karakeçili Uluslararasi Kültür Senligi’nde bir araya geldi. Yurdun dört bir yanindan gelen vatandaslar, olusturulan ambiyansla yüzyillar öncesindeki Türk boylarinin yasantilarina taniklik etti.

Yüzyillar Öncesine Dayanan Kültür, Karakeçili'de Yeniden Hayat Buldu
Kirikkale’nin Karakeçili ilçesine yurdun dört bir yanindan gelen vatandaslar, yüzyillar öncesindeki Türk boylarinin yasantilarina taniklik etti. Kurulan çadirlar, giyilen geleneksel kiyafetler ve sergilenen oyunlarla Yörük kültürü tanitildi. 28. Karakeçili Uluslararasi Kültür Senlikleri’nde mehter takimi tarafindan ezgi ve marslar seslendirildi.

Türklerin yüzyillar öncesine dayanan at üzerinde ok atma kültürü de yeniden canlandirildi. At üzerinde Kayi boyunun Alp kiyafetleri ile hedefleri vuran sporcular, izlemeye gelen vatandaslarin begenisini topladi. Halk oyunlari gösterileriyle devam eden senlikte, en çok dikkatleri üzerine çeken ise atalarindan miras kalan agiti seslendiren Yörük kadini Zekiye Aksu oldu. Kil çadirda kirman ile yün egiren 70 yasindaki Aksu, gençlere Yörük kültürünü tanitmak için çaba gösterdiklerini söyledi.



Karakeçili asireti, Oguzlarin 2 kolundan biri olan Bozoklarin Kayi boyuna mensuptur. Dogu Anadolu Bölgesi’nin Erzurum-Kars bölümünde yer alan Pasinler Ovasi’nda 1225 yilina kadar kislayan Karakeçili asireti, bugün ki Karakeçili’yi yurt edinmis, birçok savasta da Ertugrul Gazi’nin yaninda yer almistir.

Karakeçili Kaymakami Ali Can Uludag, IHA muhabirine yaptigi açiklamada, yurdun dört bir yanindan Karakeçili asiretinin geldigini belirterek, 28. Uluslararasi Kültür Senligi’nde tarihi ve kültürü yeniden diri tuttuklarini belirtti.



"Hem tarihimizi hem de kültürümüzü diri tuttuk"

Uludag, "Ilkini 1995 yilinda icra ettigimiz Karakeçili Uluslararasi Kültür Senligi’nin bugün 28’incisini icra ediyoruz. Karakeçili asireti, Kayi boyuna mensup Oguzlarin en köklü boyudur. Ertugrul Gazi önderliginde Anadolu’ya gelen Karakeçili asireti, yurdun dört bir yanina dagilmistir. Bugün de biz bu festivalimizle beraber yurdun dört bir yanindan gelen Karakeçili asiretiyle bulustuk. Gaziantep’ten, Eskisehir’den, Suruç’tan ve Erbap’tan dahi Karakeçili asiretinin mensuplari geldi, oyunlarini sergilediler. At ve okçuluk gösterilerimiz oldu. Böylece yöresel ikramlarimizla beraber hem tarihimizi hem de kültürümüzü diri tuttuk" diye konustu.



"Ertugrul Gazi bizim atamiz, dedemiz"

24 Oguz boyundan bir tanesinin de Karakeçili oldugunu ifade eden Belediye Baskani Veysel Aydemir, "2 yil pandemi nedeniyle bu senligimizi yapamamistik ama vatandasimizin da destegiyle coskulu bir sekilde kutluyoruz. Cuma günü baslayan programimiz gayet güzeldi. Ertugrul Gazi bizim atamiz, dedemiz. Biz Ertugrul Gazi’nin soyundan gelen 24 Oguz boyundan bir tanesi de Karakeçili. Biz de Kayi boyundan gelen insanlarin olusturdugu ilçedeyiz" seklinde konustu.

Kaynak: İHA