ABD'de Öldürülen Siyahi Breonna Taylor Davasinda 4 Polis Suçlu Bulundu

ABD’nin Kentucky eyaletinde, polis tarafindan silahla ates açilarak öldürülen siyahi Breonna Taylor davasinda 4 polis memuru suçlu bulundu.

ABD’nin Kentucky eyaletinde yer alan Louisville kentinde polis tarafindan silahla ates açilarak öldürülen siyahi Breonna Taylor davasina iliskin yeni suçlamalar yapildi. ABD Adalet Bakani Merrick Garland, 13 Mart 2020’de, evine düzenlenen baskin sirasinda polis tarafindan açilan ates sonucu vurularak hayatini kaybeden Taylor’in davasiyla baglantili olan yeni suçlamalari açiklarken, suçlanan polislerin sivil hak suçlari, yasadisi komplo, anayasaya aykiri güç kullanimi ile suçlandiklarini söyledi.



Garland, 26 yasindaki Taylor’in evinde ates açan eski polis dedektifi Brett Hankinson’in daha önce 1’inci dereceden 3 kez suçlu bulunmasina ek olarak, olayla iliskisi olan diger 3 polis memurunun da bir arama emrini tahrif etmek ve medeni hak ihlali uygulamak gibi suçlarla suçlandigini aktardi.

Daha önce, Taylor’in 2020’de vurularak öldürülmesiyle ilgisi olan 4 polis memuru arasindan yalnizca eski Louisville Dedektifi Brett Hankinson davayla ilgili olarak suçlanmisti. Bugünkü kararla Eski Louisville Metropolitan Polis Departmani Dedektifi Joshua Jaynes, polis memuru Kyle Meany ve Dedektif Kelly Goodlett arama emrini tahrif etmek, medeni hak ihlali uygulamak, adaleti engellemek, tahribati örtbas etmek ve komplo kurmakla suçlandi.

Daha önce suçlanan eski Dedektif Hankinson ise olay sirasinda 10 el ates açmak ve asiri güç kullanmakla ile suçlanmisti.

Garland, "Adalet Bakanligi, bu ülkedeki herkesin medeni haklarini savunmaya ve korumaya kararlidir. Bu, bakanligin kurulus amaci ve acil görevi olmaya devam ediyor" ifadelerini kullandi. Ayrica açiklanan yeni suçlamalar karsisinda Taylor’in ailesinin avukatlari, "Bugün adalete dogru büyük bir adimdi" dedi.

Louiseville Polis Departmani tarafindan yapilan açiklamada ise, Meany ve Goodlett’in isten çikarilmasi sürecinin baslatildigi belirtildi. Hankinson ve Jaynes’in ise daha önce görevlerine son verilmisti.

Daha önce gerçeklesen durusmada eski Dedektif Hankinson, "Atesledigi mermilerin diger dairelere isabet ettigi" gerekçesiyle suçlu bulunmus ancak diger polisler suçsuz bulunmustu. Kentucky Bassavcisi Daniel Cameron, karari açiklarken heyetin Hankinson’i diger dairedeki "Komsularin hayatini tehlikeye attigi gerekçesiyle" suçlu bulundugunu belirtmisti. Diger polislerin suçsuz bulundugunu ifade eden Bassavci Cameron, Hankison’in silahindan çikan kursunlarindan herhangi birinin Taylor’a isabet ettigine dair "kesin" bir kanit olmadigini da söylemisti.

Mahkemenin ardindan karara tepki gösteren protestocular sokaklara dökülmüstü. Breonna Taylor’in ölümü ülke çapinda irksal adaletsizlik protestolarina yol açmisti.

Ne olmustu?

Louisville’de 13 Mart 2020’de, 26 yasinda bir saglik çalisani olan siyahi Taylor, evine polis tarafindan düzenlenen baskinda açilan ates sonucu vurularak hayatini kaybetmisti. Polis, bir arama emri gerekçesiyle yapilan uyusturucu operasyonu dahilinde evin kapisini kirarak silahla ates açmis ve Taylor polisler tarafindan öldürülmüstü.
Kaynak: İHA