Hollanda'dan 27 Yil Sonra Srebrenitsa Kurbanlarinin Ailelerinden Özür

Hollanda Savunma Bakani Kajsa Ollogren, Srebrenitsa soykiriminda katledilenlerin ailelerinden özür diledi.

Hollanda'dan 27 Yil Sonra Srebrenitsa Kurbanlarinin Ailelerinden Özür
Bosna Hersek’in dogusunda yer alan Srebrenitsa’da 11 Temmuz 1995 yilinda binlerce kisinin katledildigi soykirimin 27’nci yilinda, Hollanda Savunma Bakani Kajsa Ollogren, Potoçari Anit Mezarligi’nda konustu.

Srebrenitsa soykiriminda katledilenlerin ailelerinden özür dileyen Ollogren, “Uluslararasi toplum Srebrenitsa halkini koruyamadi” ifadelerini kullanarak, “Bu toplulugun bir parçasi olarak Hollanda hükümeti bu basarisizligin meydana geldigi durum için siyasi sorumluluklarin oldugunu ve bunun için en derin özürlerimizi sunuyoruz” dedi.

Hollanda askerlerinin görevlerini yerine getirmek ve savunmasiz insanlara yardim edebilmek için ellerinden geleni yaptigini aktaran Ollogren, “Acinizi dindiremeyiz ama tarihin gözlerinin içine bakmaktan baska yapabilecegimiz bir sey yok” ifadelerini kullanarak, soykirimin suçlusunun Bosnali Sirplar oldugunu vurguladi.

Topraga verilenlerin sayisi 6 bin 721’e yükseldi

Savasin ardindan kayiplar için baslatilan çalismalarda toplu mezarlarda bulunan kurbanlar, kimlik tespitinden sonra her yil 11 Temmuz’da Potoçari Anit Mezarligi’nda törenle topraga veriliyor. Bu yilki törenle birlikte kimlikleri tespit edilen 50 soykirim kurbani daha topraga verilirken, Srebrenitsa kurbanlarinin sayisi 6 bin 721’e yükseldi.
Kaynak: İHA